שתף קטע נבחר

 

בג"ץ למשרד החינוך: דאגו לתלמידים ממזרח י-ם

תושבי מזרח הבירה שנאלצים לממן מכיסם את שכר הלימוד של ילדיהם במוסדות לא רשמיים עתרו לבג"ץ, שמתח ביקורת על משרד החינוך ועיריית י-ם וקבע כי עליהם למצוא פיתרון תוך 5 שנים: "הפגיעה איננה מתיישבת עם ערכי מדינה דמוקרטית"

שופטי בג"ץ מתחו היום (א') ביקורת על משרד החינוך ועיריית ירושלים וקבעו כי תוך חמש שנים עליהם למצוא פיתרון שיאפשר לקלוט תלמידים ממזרח ירושלים במסגרת החינוך הרשמי בעיר. עוד נקבע כי אם לא יימצא פיתרון כזה תוך חמש שנים, המדינה תממן את עלות שכר הלימוד של התלמידים בבתי ספר לא רשמיים אשר מוכרים על-ידי מערכת החינוך.

 

 

הפסיקה התקבלה בעקבות עתירה שהוגשה לפני כשלוש שנים על-ידי כמה משפחות ממזרח ירושלים, יחד עם האגודה לזכויות האזרח. העותרים טענו כי בשל מחסור בכיתות לימוד, המדינה אינה  

מקיימת את זכות התלמידים לחינוך חובה חינם במוסדות חינוך רשמיים, ולכן הם נאלצים ללמוד במוסדות לא רשמיים והוריהם נושאים בנטל התשלום.

 

מפסק הדין עולה כי עתירה דומה הוגשה כבר ביולי 2000 על-ידי 17 תושבי מזרח ירושלים. בעקבות העתירה הגיעו הצדדים להסכם על הקמת צוות משותף של משרד החינוך ועיריית ירושלים, שימליץ על פתרונות. בשנת 2008 הוגשה העתירה הנוכחית.

 

תחזית פסימית 

נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, והשופטים איילה פרוקצ'יה ויורם דנציגר, מתחו ביקורת על ההתנהלות האיטית של רשויות בטיפול בעתירה. השופטת פרוקצ'יה כתבה בהכרעת הדין כי "מצטיירת תמונת מצב מורכבת וקשה לפיה חובה להעניק חינוך רשמי חינם אינה נענית על ידי הרשויות המוסמכות במלואה, בשל מחסור במבנים ובמערך הוראה מספק ונותרים בחלק זה של העיר ילדים רבים שהוריהם מבקשים לשלבם בחינוך הרשמי ואינם נענים".

 

השופטת הוסיפה כי בעשור שבית המשפט העליון מלווה את הטיפול בעתירות בנושא, לא הודבק

הפער במספר התלמידים הזכאים לחינוך רשמי לבין אלה הנהנים ממנו בפועל, ונותר מספר ניכר של ילדים שבקשותיהם להשתלב בחינוך הרשמי נדחות והם נאלצים לחפש מענה במערכות חלופיות. לדבריה, זוהי "פגיעה בזכותם החוקתית של הילדים במזרח ירושלים לשוויון בחינוך ומהווה הפרה של חוק יסוד".

 

היא הדגישה כי הפגיעה "איננה מתיישבת עם ערכיה של מדינה דמוקרטית" וכי הבעיה הייתה צריכה להיפתר כבר. עם זאת, היא הבהירה כי הרשויות מודעות לבעיה ופועלות מתוך תחושת מחויבות לתיקון העיוות, "אלא שקצב הפעילות והמשאבים שהוקצו לכך מצביעים על סיכוי לפתרון חלקי בלבד של בעיה קשה ומורכבת זו בשנים הקרובות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
"הפרה של חוק יסוד". השופטת פרוקצ'יה
צילום: זום 77
מומלצים