ויקיליקס: "סעודיה ניפחה את כמות הנפט שבידיה"
במסמך שכתב הקונסול הכללי בריאד הוא הפציר בוושינגטון לקחת ברצינות את אזהרותיו של בכיר בחברת הנפט הסעודית "ארמקו" כי למדינה 40% פחות נפט ממה שהיא מצהירה
מודאגים מעליית מחירי הדלק ? הנה סיבה נוספת שעלולה לגרום למחיר להאמיר: ארצות-הברית חוששת שלסעודיה, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, אין די נפט גולמי במאגרים על מנת למנוע ממחירי הזהב השחור לנסוק - כך נכתב במסמך דיפלומטי של השגרירות האמריקנית בריאד שפורסם על-ידי אתר ההדלפות ויקיליקס.
במסמך, שנכתב על-ידי הקונסול הכללי בריאד, הוא מפציר בוושינגטון לקחת ברצינות את אזהרותיו של בכיר בחברת הנפט הסעודית "ארמקו" כי למדינה כמות נפט גולמי הקטנה בכ-40% ממה שהיא מצהירה. דבריו של הקונסול מסתמכים על פגישה שקיים בנובמבר 2007 עם סדאד אל-חוסייני, גיאולוג וראש חטיבת המחקר במונופול הנפט הסעודי "ארמקו". אל-חוסייני אמר לו כי חברת הנפט לא יכולה לעמוד בכמויות הדרושות כדי למנוע עליית מחירים.
על פי מסמכים נוספים שנחשפו בויקיליקס מן השנים 2007-2009, אל-חוסייני הוסיף כי ייתכן וסעודיה תוכל לייצר 12 מיליון חביות נפט ליום בעוד עשר שנים אבל קודם לכן, ייתכן שאף ב-2012, ייצור הנפט העולמי יגיע לשיאו.
הבכיר הסעודי אמר שבשלב זה "ארמקו" לא תוכל למנוע את עליית מחירי הנפט בגלל שכבר "ניפחה" את הנתונים לגבי הנפט שיש במאגריה כדי לעודד השקעות זרות. הוא טען עוד כי החברה גם טעתה בהערכותיה לגבי פרק הזמן שדרוש לה לייצר עוד נפט.
לדברי אל-חוסייני, "הצרה כפולה: ראשית, ייתכן שהמאגרים של סעודיה אינם שופעים כפי שמתואר לעתים קרובות, ושנית, הזמן הדרוש לייצור נפט זמין הוא לא בלתי מוגבל כפי שארמקו ואופטימיים אחרים היו רוצים להציג".
"ספק אם הסעודים יכולים להוריד את המחירים"
הקונסול הכללי הוסיף במסמך ששלח לוושינגטון כי "סגן הנשיא הנוכחי של ארמקו לנושאי מחקר אמר כי לחברה יש 716 מיליון חביות של נפט גולמי, מתוכן 51% ניתנות לשימוש מיידי, וכי בתוך 20 שנה יהיו לחברה 900 מיליון חביות במאגר"."אל-חוסייני לא הסכים עם ההערכה הזאת, הוא מאמין כי החברה מסרה הצהרה מנופחת בכ -300 מיליון חביות. לדעתו, כאשר ינוצלו 50% מהמאגרים, תהיה ירידה מתמדת בתפוקה,
ושום מאמץ לא יוכל לעצור אותה. הוא מאמין שהתוצאה תהיה קיפאון בתפוקה שתימשך בערך 15 שנה ולאחר מכן תחול ירידה בתפוקה".
כמה חודשים לאחר מכן נכתב במסמך מהשגרירות בריאד כי "אנחנו מטילים ספק בשאלה עד כמה הסעודים יכולים להשפיע באופן משמעותי על השווקים בטווח הארוך. ברור שהם יכולים לגרום למחירים לעלות, אך ספק אם יש ביכולתם להוריד את המחירים לתקופה ארוכה".
במסמך נוסף מאוקטובר 2009 נטען כי העלייה בדרישה לחשמל בסעודיה עלולה לסכן את ייצוא הנפט. "הדרישה לחשמל צפויה לגדול ב-10% בשנה בעשור הקרוב כתוצאה מגידול האוכלוסיה והצמיחה הכלכלית".