איבדה בן בברנוער, בן זוגו מגורש: "אנו משפחתו"
גם לאחר שבנה נרצח בפיגוע, המשיכה איילה כץ לראות בבן זוגו תומאס שמידט חלק מהמשפחה. השבוע הורה לו משרד הפנים לשוב לגרמניה עד סוף החודש. "אני לא רוצה לאבד גם את תומאס, הוא לא האדם שישנה את המאזן הדמוגרפי"
"עושים פה וידוא הריגה", טוענים חבריו של תומאס שמידט, בן זוגו של ניר כץ שנרצח בפיגוע בברנוער של הקהילה ההומו לסבית בתל- אביב. בתחילת השבוע הודיע לו משרד הפנים כי עליו לשוב לגרמניה עד סוף החודש, אך בני משפחתו של כץ, שכבר אימצו את שמידט ללבם, מסרבים לקבל את רוע הגזירה.
"איבדתי בן, אני לא רוצה לאבד גם את תומאס", אמרה ל-ynet איילה כץ, אמו של ניר. לדבריה, הפך שמידט לחלק בלתי נפרד ממשפחת כץ, וההחלטה לקרוע אותו מעליהם בלתי נתפסת: "עצוב לנו, כואב לנו, ואנחנו לא מבינים את ההתנהלות של מדינת ישראל. בימים שרבים הישראלים שעוקרים לברלין, הזיקה של שמידט היא לישראל בלבד היום, המשפחה שלו זה אנחנו, אין לו קשר למשפחתו בגרמניה, החברים שלו והעבודה שלו כאן. הוא לא בדיוק האדם שישנה את המאזן הדמוגרפי במדינה".
שמידט (מימין) עם ניר כץ ואחותו. "הזיקה שלו היא לישראל בלבד"
שמידט שוהה בישראל כבר שש שנים, ובעל מעמד של תושב ארעי. כץ מספרת כי הבשורה נפלה עליו ועל משפחתו הישראלית בלי אזהרה. "הפעם ראשונה בה התבקש תומאס לעזוב הייתה בחודש הראשון לאחר הרצח, אז הועבר הנושא לוועדה הבין-ממסדית למקרים הומניטריים. העברנו מכתבים מכל המשפחה על החשיבות שתומאס יישאר, מבחינתנו ומבחינתו". אולם כל המאמצים נכשלו. "אני לא יודעת כיצד היא מחליטה, אולי היה איזה מכתב שלא הגיע אלינו, אך זה פתאום נפל - מהיום למחר, תארוז וסע למקום אחר.
"קשה לתומאס מאוד, לא פשוט פתאום להיות בסיטואציה כזו, בה מגרשים אותו מהבית שלו", מתארת כץ, שמבקשת לפנות אל לבם של נבחרי הציבור: "כבני אדם, כהורים, אף אחד לא היה רוצה לראות את בנו ברגע אחד נזרק למדינה אחרת". לדבריה, רבים מהם פיזרו הבטחות לאחר הרצח, "אך לא רק שהם לא סייעו לנפגעים, למעט מה שמותר בחוק, עכשיו הם מגרשים את תומאס מפה. עצוב לראות שכך הדברים מתנהלים פה".
"איך יכולים למנוע ממנו לעלות לקבר?"
החלטת משרד הפנים מעוררת תמיהה גם בקרב חבריהם של בני הזוג. "איפה כל אותם אנשים שהגיעו לאחר הרצח והבטיחו? למה כשזה מגיע למעשים זה נתקע?" שואל חן לנגר, ששימש מדריך בברנוער ונפצע בינוני בפיגוע. "איך הם יכולים למנוע מתומאס לעלות כל שנה לקבר של האדם שנלקח ממנו?"
כמה דקות לפני הרצח לנגר עמד באולם והכין טוסטים, הוא יצא לעשן סיגריה
וחברו כץ הגיע והחליף אותו בעמדה - שם נורה למוות. לנגר עצמו נורה ברגליו, אך ניצל. אולם הגזירה האחרונה מחזירה אותו לאחור, לדבריו, אל הכאב והפחדים. "החלמתי מאז, פיזית ונפשית, אך ההחלטה הזו קורעת את הצלקת מחדש, הפצע שוב מדמם. מדובר על נפש אחת, לא על ציבור שלם. אדם שעבר כאן גיהינום, ועושים לו וידוי הריגה. אני דור שביעי בארץ, ויש רגעים בהם אתה מגלה שאולי לעתים לא כדאי לגור במדינה הזו".
לנגר מספר שרק לאחרונה ציין שמידט את יום הולדתו, "והוא ממש שמח על כך שהוא חוגג בארץ. הוא עלה לפה ממניעים ציוניים של אהבת הארץ, אך לא ידע שכאן נוהגים ללא טיפת אנושיות. גם ככה מדובר בסיפור כה מורכב וקשה. הוא מצא כאן את אהבת חייו, חי פה שנים, וזה נלקח לו מהידיים. לעקור אדם כזה, זה להוסיף חטא על פשע".
ח"כ הורוביץ: "מכה נוספת לקהילה הגאה"
בעקבות פרסום הפרשה, פנה ח"כ ניצן הורוביץ לשר הפנים אלי ישי, וביקש ממנו לבטל את ההחלטה ולהעניק לשמידט מעמד של תושב קבע. "לולא הרצח המתועב, היו ניר כץ ותומאס שמידט
יכולים להשלים את הליכי הרישום, ולהסדיר את מעמדו של תומאס בישראל. משום כך, החלטת משרדך לגרש את שמידט, היא מכה נוספת לאדם הזה שאיבד את בן זוגו, למשפחת כץ ששכלה את בנה, וגם לקהילה הגאה כולה, שנגדה כוון הרצח", כתב הורוביץ, והוסיף כי קבלת הבקשה תביא לפתיחות ולהבנה.
"אם את פשע השנאה בברנוער ביצע אדם בודד, היום מבצעת פשע שנאה המדינה עצמה", הוסיף יונתן גר, מנכ"ל הבית הפתוח. הוא סיפר כי הארגון משתף פעולה עם גופי הקהילה ברחבי העולם, "על מנת להעלות את הנושא בהפגנות מול נציגויות ישראל בחו"ל". לדבריו, מדינת ישראל טוענת בכל הזדמנות עד כמה היא פתוחה ומקבלת ביחס לקהילה, "עכשיו ההזדמנות שלה לא לדבר אלא לעשות".