גם מעונות היום מתייקרים: "שיא החוצפה"
מחיר הגנים של התמ"ת זינקו ב-3.15 אחוזים. "עושים את זה באמצע השנה - אז אין לנו ברירה אלא לשלם", אומרים ההורים, שחלקם גילו על התעריף החדש בתדפיס חשבון הבנק
המחאה הציבורית סביב עליית המחירים מגיעה גם למעונות היום: אחרי שבתחילת החודש העלה משרד משרד התמ"ת את המחירים בגנים שבפיקוחו, כעת על רקע התגברות המחאה על גל ההתייקרויות, גם בקרב ההורים לילדים בגנים התעורר הזעם. "זו שיא החוצפה", אומרים ההורים, שחלקם הופתעו לגלות על עליית המחירים רק בתדפיס חשבון הבנק.
לפני כשבוע הופתעו הורים לילדים במעונות ויצ"ו ונעמ"ת לגלות על לוח המודעות בגנים מודעה, בה נכתב: "משרד התעשייה המסחר והתעסוקה, מודיע בזאת על עליית המחיר של שכר הלימוד במעונות היום. המחירים יעלו בשיעור של 3.15% וזאת בגין המענק החד פעמי שניתן לעובדי המגזר הציבורי במסגרת ההבנות שגובשו בין ההסתדרות למשרד האוצר".
"אין לנו ברירה, אלא לשלם" (צילום: ניב קלדרון)
לדוגמה, על-פי התעריף החדש הורים לפעוטות המרוויחים עד 1,005 שקלים בחודש ושילמו בעבר 458 שקל, ישלמו כעת 497 שקל. הורים שמשכורתם נעה בין 3,290-2,861 ישלמו כעת 1,237 שקל בחודש, לעומת 1,136 שקל ששילמו עד כה. כמו כן, הורים שמרוויחים בין 5,500-5,001 ישלמו לפי התעריף החדש 2,052 שקל, לעומת 1,856 שקל ששילמו בעבר.
"אני כמעט ואף פעם לא מסתכלת על לוח המודעות, אך הפעם במקרה ראיתי את השלט ומיד התעצבנתי", סיפרה ל-ynet אם לפעוט בן שנתיים במעון ויצ"ו במרכז, שהתעריף שהיא משלמת התייקר בכמעט מאה שקלים בחודש.
"התחושה היא שהם פשוט מציבים לנו עובדה ואין לנו שום יכולת להתמקח. מדובר בעלייה של עשרות שקלים בחודש ועבור
האם גם כועסת על התנהלותו של משרד התמ"ת שהכניסה את ההורים למלכוד. "באמצע השנה לא ניתן להעביר את הילד לגן אחר ואין לנו ברירה אלא לשלם", מסבירה.
לר' ממודיעין יש בת בגיל שנה וחצי שלומדת במעון נעמ"ת. לדבריה, גם היא כלל לא קיבלה הודעה על העלאת המחירים, אלא גילתה זאת בדיעבד בחשבון הבנק. "זו שיא החוצפה, גם להעלות מחירים ואפילו לא ליידע על כך את הציבור בצורה מסודרת. השיטה הזו של לעלות מחירים באמצע השנה, בסתר ולהעמיד את ההורים בסיטואציה שהם לא יכולים לעשות כלום - זו פשוט שערורייה".
"ראוי היה שמשרד התמ"ת יספוג את תוספת השכר"
יו"ר נעמת, עו"ד טליה לבני, תוקפת את משרד התמ"ת וטוענת כי לאור המצב במשק, עליו היה לספוג את תוספת השכר שניתן לעובדות בגנים. "אף כי אין מדובר בהתייקרות מאוד גדולה, במצב הכלכלי הנתון, כאשר המחיר של החינוך לגיל הרך כבר גבוה ממילא עבור משפחות צעירות, ראוי היה כי משרד התמ"ת, אשר זכה לתוספת תקציב גדולה מאוד, יספוג את תוספת השכר לעובדות המעונות ולא יגלגל אותה על ההורים. זוהי גזירה נוספת על משפחות מהמעמד הבינוני, אשר סופגות שוב ושוב התייקרויות ומסים עקיפים בכל
התחומים".
ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה כי "אכן החל מחודש פברואר 2011 פורסם צו מחירים למעונות יום שמשמעותו שהמחירים שבצו הפיקוח יעלו עד לחודש אוגוסט 2011 ב-3.15 אחוזים. עלייה זו נדרשה כתוצאה מהסכם השכר הקיבוצי שהושג בין ההסתדרות לאוצר ועל כן היה צורך לעדכן את המחירים במעונות".
במשרד התמ"ת ציינו כי "על מנת להקל על ההורים, החליט המשרד להעמיק את הסבסוד הניתן להורים (בדרגות השונות באחוזים השונים) בסכום שנתי של שבעה מיליון שקל. המחירים המרביים של מעונות היום מתעדכנים בהתאם לצורך".
בנוסף נמסר כי "על-פי ההנחיות המפורסמות במבחני התמיכה וחוברת ההנחיות, 'הממשלה רשאית לפי שיקול דעתה או בהתאם לנתוני התקציב שעומד לרשותה לצורך זה לשנות במהלך שנת הלימודים את המבחנים או את גובה ההשתתפות הממשלתית, הכל כפי שתמצא לנכון'".