6 שנים לרצח חרירי: אובמה מגונן על בית הדין
נשיא ארה"ב הזהיר כי לא יסבול שום ניסיון להפריע לבית הדין החוקר את פרשת הרצח שעדיין מטלטלת את לבנון, ומאיימת להביא אותה למלחמת אזרחים: "לסיים את התקופה של פטור מעונש על רצח פוליטי". בלבנון עדיין מחכים לממשלה חדשה
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה,
הדגיש הלילה (יום ב') כי וושינגטון לא תסבול כל ניסיון להפריע לעבודת בית הדין לחקירת רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר,
רפיק אל-חרירי.
אובמה אמר את הדברים לרגל יום השנה השישי לרצח אל-חרירי, שחל היום, ועל רקע המשבר הפוליטי בלבנון סביב פעילות בית הדין.
הטרור המזעזעת", אמר אובמה. הוא הדגיש כי פסק הדין של בית הדין "יביא לסיום התקופה של פטור מעונש על רצח פוליטי, מהלך חיוני לצדק וליציבות שהעם הלבנוני ראוי לו".
"ארה"ב מאשררת את תמיכתה החזקה בבית הדין המיוחד לענייני לבנון, ואת המטרה שלו למצוא את האמת מאחורי פעולת
מיקאתי, האיש של חיזבאללה:
"אני חבר של וושינגטון"
רועי סמיוני
ראש ממשלת לבנון המיועד דחה בראיון ל-CNN את הטענות כי יתפקד על תקן בובה של חסן נסראללה. עם זאת, הוא לא פסל את האפשרות שממשלתו תסיר את תמיכתה בבית הדין של האו"ם לחקירת רפיק אל-חרירי - "אם יושג קונסנזוס בסוגיה זו"
טיוטות כתבי האישום הראשונות בפרשת רצח רפיק אל-חרירי בביירות לפני שש שנים הוגשו לבית הדין הבינלאומי המיוחד בחודש שעבר, ולפי הדיווחים, הם כוללים אישומים נגד פעילים בכירים בחיזבאללה. הארגון השיעי בראשות חסן נסראללה טוען כי בית הדין הוא כלי שרת בידי המערב וישראל, שלדבריו התנקשה באל-חרירי בעצמה. שלשום נודע כי כתבי אישום נוספים צפויים להיות מוגשים לבית הדין.
לקראת הגשת טיוטות כתבי האישום בינואר התפטרו כל שרי חיזבאללה ממשלת האחדות של לבנון, ובכך הביאו להפלתה ולהדחת ראש הממשלה, סעד אל-חרירי, בנו של ראש הממשלה לשעבר שנרצח. חיזבאללה עשה כן במחאה על כך שאל-חרירי הבן לא הסכים להתנער מבית הדין של האו"ם לחקירת רצח אביו, כשלכל היה ברור שאנשי חיזבאללה נמצאים על הכוונת של חוקרי הרצח. בימים אלה מנסה המועמד שבו תומך חיזבאללה, נג'יב מיקאתי, להרכיב ממשלה חדשה.
אובמה הבהיר הלילה כי ארה"ב "לא תפסיק לעולם את תמיכתה בריבונות לבנון, שלמותה ועצמאותה". בהצהרה שפרסם הדגיש: "נשארנו מחויבים ליישום מלא של החלטות מועצת הביטחון 1559, 1680 ו-1701". ההחלטות הללו קוראות לכוחות הזרים לצאת מלבנון, ולפרק את המיליציות בארץ הארזים מנשקן. צבא סוריה נסוג אמנם מלבנון בשנת 2005, אולם מאז חידשה דמשק את השפעתה עליה, והאו"ם לא מימש את ההחלטות על פירוק המיליציות.
"במועד הקריטי הזה אנחנו קוראים לכל ידידינו בלבנון לעמוד לצד אזרחי לבנון, שצריכים להיות חופשיים לקבוע את גורלם בעצמם", הוסיף אובמה. גם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, פרסמה הצהרה, שבה קראה לממשלת לבנון הבאה לספק יציבות ולקדם צדק לכל אזרחי המדינה, "על-ידי כיבוד המחויבות לבית הדין". קלינטון הוסיפה כי מדובר ברגע מכריע עבור לבנון, והזהירה: "בלי צדק, לא יכולים להיות שלום ויציבות בלבנון".
אובמה. "פעולת טרור מזעזעת"
צילום: AFP
סעד חרירי. לא נענה לתכתיבי חיזבאללה, והודח
צילום: AFP
מומלצים