המחאה באיראן: "עדיף למות מאשר לחיות בסבל"
האופוזיציה באיראן קראה לתומכיה לחדש היום את ההפגנות נגד המשטר בטהרן. מוקד המחאה, שקיבלה השראה מההתקוממויות בתוניסיה ומצרים - הלווית צעיר שנורה למוות על ידי כוחות הביטחון בעת שהשתתף בהפגנה. תושב טהרן סיפר ל-ynet: "השוטרים קיבלו הוראה לירות כדי להרוג"
"נמאס לנו לחיות במדינה דיקטטורית. הגיע הזמן לצאת לרחובות ולהפגין נגד כל הממשל - כדי שנחיה כמו בני אדם ושלא ישלטו עלינו בכוח וינהגו בנו בצורה אגרסיבית". כך אמר ל-ynet בשיחה טלפונית איאד, בן 27 מאיראן. האופוזיציה קראה לתומכיה לחדש היום (ד') את ההפגנות נגד המשטר, שנערך בכוחות מתוגברים לקראת הלווית צעיר שנורה למוות על-ידי כוחות הביטחון.
טלטלה במזרח התיכון - עדכונים שוטפים ב-ynet:
- בקרוב במצרים: "מפלגת האחים המוסלמים"
- קלינטון: לא יכולנו לחזות את נפילת מובארק
- השעות האחרונות: "הבנים כמעט התקוטטו"
- סוזאן, סוזאן, פרידה מהגברת הראשונה של מצרים
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet
נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד אמר אמש כי "האויבים" שניצחו על
הפגנות האופוזיציה נכשלו בהשגת מטרותיהם. "ברור שלאומה האיראנית יש אויבים משום שהיא מדינה שרוצה לזרוח בשמיים ולשנות את מערכות היחסים בעולם", אמר אחמדינגא'ד בתגובה להפגנות הענק שנערכו ביממה האחרונה בארצו, בהן נהרגו שני בני אדם.
מוקדם יותר האשים יושב ראש הפרלמנט האיראני, עלי לריג'אני, את ארצות הברית וישראל כי הן עודדו את מפגיני האופוזיציה לצאת לרחובות. כמו כן, חבריו בבית הנבחרים קראו "להוציא להורג" אנשי אופוזיציה שהשתתפו בהפגנות.
"המשטר צריך ללמוד לקח מאירועי תוניסיה ומצרים"
איאד, תושב העיר איספהאן הוסיף כי "מהפכה כמו זו שראינו במצרים צריכה לפרוץ במדינות ערב נוספות, בהן סובלים האזרחים מיחס לא אנושי מצד ממשלותיהם". לדבריו, "המשטר האיראני מסתכל על בני עמו בחוסר כבוד וזלזול, ואזרחים רבים מפחדים להביע את דעתם מפחד שיושפלו על ידי השלטונות ויסיימו את חייהם בכלא או בעונש מוות".
לפי הצעיר האיראני, המשטר בארצו צריך ללמוד לקח ממה שקרה במצרים ואילו המפגינים צריכים להמשיך במחאתם עד אשר יבוצעו שינויים גדולים בחברה, בכלכלה ובפוליטיקה שיענו על דרישותיהם.
אימאן, בת 25 מטהרן, אמרה ל-ynet כי המשטרה האיראנית השתמשה באלימות נגד המפגינים וירתה לעברם ללא רחמים. לדבריה, "ראיתי את השוטרים תוקפים את אחי וגורמים לו פציעות קשות. כאשר התקרבתי אליו והתחלתי להרחיק אותו מהשוטרים כדי להציל אותו, הם סטרו לי בפנים כמה פעמים עד שדם רב ניגר מהם". את דבריה סיימה הצעירה האיראנית במילים "מוות לדיקטטור" ו"מוות לכל מי שמקפח אותנו".
"כיכר אזאדי (החירות בפרסית) הפכה אתמול לאזור של התנגשויות חמורות בין המפגינים והשוטרים, שמקבלים הוראות להרוג כל מי שמתנגד לממשל", סיפר ל-ynet אנור, תושב טהרן בן 33. לדבריו, "גם בהפגנות האופוזיציה הגדולות ב-2009, הרגו השוטרים מפגינים רבים ללא רחמים - הכול כדי להשתיק את המחאה בכוח, במקום לשכנע את העם האיראני באמצעות דיבורים".
"לא רוצים מלחמות, אפילו לא עם ישראל"
אנור הוסיף כי בהפגנה בה השתתף אתמול אמר לו אחד השוטרים: "עוף מהמקום לפני שנחסל אותך ואת משפחתך". הוא הוסיף שהמפגינים בסך הכל "רוצים לחיות בשלום ולא רוצים מלחמות עם אף מדינה, באם זו ישראל או מדינה אחרת".
הבוקר צפויים פעילי האופוזיציה באיראן לחדש את ההפגנות - במהלך הלוויתו של אחד משני ההרוגים בהפגנות, שנורו למוות. עשרות אלפי אנשי האופוזיציה החליטו לצאת ולהפגין לאות תמיכה בהתקוממויות בתוניסיה ובמצרים.
מהר מאוד הם הפנו את זעמם כלפי המשטר האיראני. מנהיגי האופוזיציה, מיר חוסיין מוסווי ומהדי כרובי, הושמו במעצר בית ולא הורשו להצטרף למפגינים.
אחד ההרוגים הוא סאנע ז'אלה, סטודנט לאמנות בן 26. "הוא נורה בראשו בצומת הרחובות ג'מאל זאדה והמהפכה ומת מפצעיו בדרך לבית החולים", נמסר באחד הדיווחים, אלא שקיימת מחלוקת בנוגע להשתייכותו הפוליטית. בעוד השלטונות טוענים כי ז'אלה היה איש בסיג', זרוע המתנדבים של משמרות המהפכה, שנורה על ידי "המתפרעים הצבועים" - כינוי שהודבק למפגיני האופוזיציה - הרי שבאופוזיציה מיהרו לטעון שהוא בכלל סטודנט המתנגד למשטר שנורה בידי כוחות הביטחון.
גולות איראניות מפגינות מול שגרירות ארצן בברלין (צילום: AP)
שני הצדדים פרסמו אתמול ראיות לטענותיהם - אתרי אינטרנט תומכי המשטר פרסמו את מה שלטענתם הוא כרטיס החבר של ז'אלה בבסיג', ואילו בלוגרים מהאופוזיציה הפיצו תמונה של ז'אלה יחד עם איש הדת הבכיר אייתוללה מונטזרי, שנחשב למורה רוחני של הרפורמיסטים באיראן והלך לעולמו במהלך המחאה ב-2009.
כמה גדולה המחאה? חפשו בפייסבוק
בעקבות הודעת השלטונות על קיום הלוויתו של ז'אלה היום, פורסמו ברשתות החברתיות באיראן קריאות לאנשי האופוזיציה לבוא להפגין נוכחות בהלוויה ולמחות נגד המשטר. גם בשנת 2009 ניצלו אנשי האופוזיציה הלוויות של הרוגי ההפגנות כדי להביע מחאה נגד השלטונות.
מוקדם יותר הודיע חבר פרלמנט באיראן כי במהומות אתמול בטהרן נהרג צעיר נוסף. לפי דיווחים בלתי רשמיים ברשתות החברתיות, מדובר בצעיר בן 22, העונה לשם מוחמד מוחתרי, שהוא גם שמו של משורר איראני שהלך לעולמו.
לטענת האופוזיציה, גם מוחתרי נורה בראשו במהלך הפגנה בטהרן. חבריו פרסמו ברשתות החברתיות כי המסר האחרון שלו בחשבון הפייסבוק שלו היה נבואי במידה מסוימת: "אני מעדיף למות עומד איתן, מאשר לחיות בסבל".
האם הלווייתו תצית מחדש את מחאת האופוזיציה? סאנע ז'אלה (ראשון משמאל)
אולם, לא ניתן לאשר את המסר בוודאות וייתכן כי מדובר בניסיון של האופוזיציה לעודד את רוחם של הפעילים בשטח. בנוסף, מתנגדי המשטר באיראן הפיצו תמונה קשה מאוד לצפייה של מוחתרי שותת דם, אך לא ברור אם גם היא אותנטית.
נדמה כי המדד האמיתי לעוצמת המהומות באיראן לא נמצא דווקא ברחובות המדינה אלא בפייסבוק. בעוד שעמוד שתיעד את המהומות שלשום צבר למעלה מ-50 אלף תומכים, הרי שהקריאה שהופצה לצאת ולהפגין היום לא זכתה ליותר מכמה אלפי תומכים בלבד. ייתכן שגם נוכחותם המוגברת של כוחות הביטחון אתמול ושלשום ברחובות הערים הגדולות גרמה לכך שרבים העדיפו להישאר בבתיהם.
המשטר האיראני עשה בשבועות האחרונים מאמצים כבירים כדי להרתיע אנשים לצאת ולהפגין, באמצעות מעצר של עשרות פעילים בולטים ופוליטיקאים רפורמיסטים. ברשת הטוויטר הופץ מסרון ששלח משרד המודיעין לאזרחים ובו הזהיר אותם שלא לשתף פעולה וליצור קשר עם כלי תקשורת זרים. דבר זה יכול להסביר מדוע יצאו מעט תמונות וסרטונים יחסית מההפגנות שלשום, בהשוואה לכמות האדירה שזרמה החוצה לעולם במהומות 2009.