שתף קטע נבחר

מחאה נגד חרדים בי-ם: סטודנטים הופיעו בכנסייה

לטענת מארגני ההופעה שנערכה הערב ואחת נוספת שתיערך מחר, העירייה ביטלה פסטיבל שבו אמורים היו יהודים להופיע בכנסיות ובבתי כנסת, בלחץ חרדים שהתנגדו למהלך: "זה עוד שלב בכפייה". העירייה: הפסטיבל הועלה כרעיון, הוא לא אושר

כמאתיים בני אדם הגיעו להופעה שערכו הערב (יום ג') סטודנטים מהאקדמיה למוסיקה בירושלים ופעילים פוליטיים בכנסיית ה"משיח" בעיר העתיקה. במסגרת המחאה על מה שהמארגנים מכנים "התחרדות העיר ולחץ הסיעות החרדיות", תיערך מחר הופעה נוספת, הפעם בכנסייה הלותרנית בעיר.

 

מדברים על יחסי חילונים-חרדים גם בפייסבוק של ynet

 

המארגנים הסבירו כי מדובר בפסטיבל מחאה חלופי, בסימן "די לכפייה", אחרי שהפסטיבל המקורי, בנוסח דומה, שהיה

אמור לטענתם להתקיים בחסות העירייה בסוף החודש בארבע כנסיות ובתי כנסת בעיר, בוטל בלחץ גורמים חרדיים בעירייה. לדבריהם, החרדים התנגדו לפסטיבל משום שבמסגרתו היו אמורים יהודים להיכנס לכנסיות. בעיריית ירושלים הכחישו את הדברים, והסבירו שאין מדובר בפסטיבל שנקבע סופית, אלא ביוזמות שבוטלו מסיבות שונות עוד לפני שהתגבשו לכדי תוכנית מעשית.

 

למרות הדברים, בשיחה עם ynet אמר היום סגן ראש העיר מטעם המפד"ל, דוד הדרי, כי הוא מתנגד עקרונית לקיום פסטיבל כזה ביוזמת העירייה. הוא הבהיר כי הוא באופן אישי לא היה מעורב בעניין ולא לחץ לביטול הפסטיבל, אך הוסיף: "לא יכול להיות שעיריית ירושלים, כגוף עירוני רשמי, תעודד הבאת יהודים לכנסיות". גם סגן ראש העיר מטעם יהדות התורה, יצחק פינדרוס, הכחיש בשיחה עם ynet כי הפעיל לחץ. גם הוא הדגיש בכל זאת: "אין מקום לקיים פסטיבלים בכנסיות ובבתי כנסת".

 

עם מארגני האירועים האלטרנטביים הערב ומחר נמנה עודד רייך, שאמור היה להשתתף בפסטיבל המקורי עם הרכב של המקהלה הקאמרית של האקדמיה למוסיקה בירושלים ועם הרכב נוסף שנקרא "רוח צעירה". "העירייה סירבה להודות שהיא ביטלה את הפסטיבל בגלל לחץ החרדים, והיא מכחישה שבכלל נקבע פסטיבל, אבל כבר שוריינו תאריכים, מקומות וסכומי כסף עבורי ועבור אומנים רבים אחרים. אם החרדים לא רוצים להגיע לכנסיות זה בסדר, אבל שלא יכפו זאת על אחרים", תקף.

 

"אין קשר בין אמונה לאמנות"

רייך אומר כי האירועים הערב ומחר מתקיימים לאור ההבנה שמדובר ב"עוד שלב של כפייה תרבותית בארץ", כפי שהוא מגדיר זאת. "החלטנו לקיים הופעות אלטרנטיביות בכנסיות בעיר בהשתתפות מוסיקאים שהיו אמורים להופיע בפסטיבל המקורי, ועכשיו הם מופיעים בהתנדבות. יש כאן אמירה שאין ולא צריך להיות קשר בין האמונה הדתית שלנו לבין הצורך שלנו לצרוך תרבות ואמנות. המוסיקה עצמה היא גשר שמחבר בין תרבויות, וזו גם המטרה הערב".

 

יעל פרונט, סטודנטית באקדמיה, כועסת על העירייה. "בחרנו בניר ברקת לראש העיר, והאמנו שהוא ייצג את הדור הצעיר של הציבור החילוני בירושלים, אבל שוב ושוב אנחנו רואים שהבטחותיו אינן מתקיימות", אמרה. הפעילים הזמינו את ראש העיר להופעה הערב, וציינו שהכניסה לשני האירועים חופשית. בין המארגנים חבר מועצת העיר ויו"ר האופוזיציה, פפה אללו ממרצ, שאמר: "הבעיה היא שמדובר במגמה של כניעה לחרדים, וזה לא מקרה ראשון". 

 

שמעון ביגלמן, פעיל פוליטית במרצ ואחד ממארגני האירוע, אמר ל-ynet: "אני מאושר שהקהל הגיע. זו הצלחה גדולה ומרגשת. העובדה שאנשים הגיעו אומרת שלירושלמים נמאס מהפחדנות של ברקת, ומכך שהחרדים הם הזנב שמכשכש בכלב".

 

מעיריית ירושלים והרשות לפיתוח ירושלים נמסר בתגובה: "מדובר בפרטים שאינם נכונים כלל ועיקר, לא בוטל שום

אירוע תחת לחץ החרדים. לפני כחודשיים עלו ברשות לפיתוח ירושלים מספר יוזמות לאירועים חדשים בעיר העתיקה, והן נבחנו כמו כל יוזמה בהתייחס לאפקטיביות שלהן ביחס לעלותן, ולאחר בחינה של האירועים המוצעים הוחלט לקיים פסטיבל קולינרי בעיר העתיקה, ולא את היוזמה הנ"ל".

 

עוד אמרו בעירייה כי "חשוב להדגיש שלא היו שום התחייבויות של הרשות לפיתוח ירושלים, ובוודאי שלא נעשה כל פרסום ולא נמכרו כרטיסים".


פורסם לראשונה 15/02/2011 18:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדרי. "לא יכול להיות שנעודד הבאת יהודים לכנסיות"
צילום: דן בלילטי
פינדרוס. "בית כנסת וכנסייה הם לא מקום לפסטיבלים"
צילום: דן בלילטי
אללו. "זו מגמה של כניעה לחרדים"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים