מאבק בתוכנית הנדל"ן: "לצלם כדי שלא ייעלם"
מגמה ירוקה יוצאת במבצע נגד תוכנית האצת הבנייה למגורים של נתניהו, מחשש לפגיעה בטבע: הצטלמו במקום שאתם אוהבים לטייל בו עם שלט שקורא לעצור את התוכנית והעלו את התמונות לפייסבוק. התמונות שיזכו למספר הלייקים הגבוה ביותר יישלחו על ידי הארגון לחברי הכנסת והשרים
תוכנית הנדל"ן החדשה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, להאצת הבנייה למגורים, שאושרה היום (א') בממשלה ועוברת כעת לאישור הכנסת, מעוררת חששות בארגוני הסביבה מפני השפעות חברתיות וסביבתיות נרחבות.
כעת החליטו בארגון "מגמה ירוקה" לפצוח במבצע בשם "לצלם - שלא ייעלם": בארגון מזמינים אתכם הגולשים להצטלם במקום שאתם הכי אוהבים לטייל, לרכב על אופניים או לעשות פיקניק, עם שלט שקורא לעצור את התוכנית. את התמונות יש להעלות לפייסבוק של מגמה ירוקה. חמש התמונות שיזכו למספר הלייקים הגבוה ביותר - יפורסמו ב-ynet ויישלחו על ידי הארגון לחברי הכנסת.
חברי הארגון, שמחו הבוקר מחוץ למשרד ראש הממשלה נגד אישור התוכנית, מזהירים מפני צמצום השפעתו של הציבור ופגיעה בשטחים הפתוחים שנותרו בישראל. "ככה לא בונים מדינה, ככה הורסים מדינה", טוענים בארגון, "מדובר בתכנון פזיז ובלתי אחראי, שיתעלם משיקולים סביבתיים ולא ייתן פיתרון אמיתי למצוקת הדיור".
בארגון מוסיפים, כי "אותה "ביורוקרטיה שהתכנית מתעתדת לעקוף היא מערכת התכנון של משרד הפנים והשלטון המקומי המורכבת מגופים מנוסים ומקצועיים – מהועדות המקומיות ועד למועצה הארצית לתכנון ובנייה. החשש העיקרי מפני התכנית המוצעת הוא שהוד"לים יהוו חותמת גומי לתכניות גדולות בעלות השפעה סביבתית וחברתית משמעותית, ללא בחינה מספקת של כלל השיקולים המקצועיים".
חברי מגמה ירוקה מוחים מחוץ למשרד ראש הממשלה
"מצער שהממשלה התעלמה מהביקורת"
התוכנית של נתניהו, שגובשה בשיתוף עם שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס ושר הפנים אלי ישי, נועדה להגדיל משמעותית את היצע הבנייה למגורים ולעצור את עליית מחירי הדיור. על מנת לזרז את הליכי הבנייה יוקמו בחקיקה ועדות דיור לאומיות (וד"ל) שמטרתן לעקוף את הבירוקרטיה של ועדות התכנון ולקדם את התוכניות בזריזות, זאת לתקופה של 18 חודשים.
עוד נקבע, כי עד לאישור החקיקה יוקמו מיידית ועדות נוספות לצד הוועדות המחוזיות הקיימות שיעסקו אך ורק בקידום תוכניות ממשלתיות. תוכניות בנייה שנמצאות בהליכי אישור יקבלו סימון המייחד אותן כ"תוכניות להאצת הבנייה".
בארגונים החברתיים והסביבתיים תקפו היום את אישור התוכנית. מהארגונים במקום - מתכננים למען זכויות תכנון, האגודה לזכויות האזרח והאגודה לצדק חלוקתי, נמסר, כי "מצער שחברי הממשלה בחרו להתעלם מהביקורת הציבורית והמקצועית שנשמעה מכל עבר והעדיפו במקום זאת לאשר בחיפזון את התכנית שהשלכותיה החברתיות והסביבתיות יהיו הרסניות".
לדבריהם, התכנית תביא לעקיפת הליכי התכנון התקינים ותייצר תוכניות פגומות, תוך פגיעה קשה בסביבה וכרסום משמעותי בזכות הציבור להשמיע את עמדתו. "מן הראוי היה שהממשלה תחליט להקצות משאבים לתגבור כוח האדם המקצועי בוועדות המחוזיות הקיימות. צעד כזה היה מבטיח האצה משמעותית בטיפול בתוכניות ובאישורן, וזאת במסגרת המערכת הקיימת, על האיזונים והבלמים שבה, ותוך יצירת תוכניות טובות יותר".
גם בחברה להגנת הטבע מיהרו לתקוף את התוכנית. "במקום למצוא פתרון אמיתי למצוקת הדיור, נתניהו שוב שולף, בפזיזות, תוכנית שתסב למדינה נזקים כבדים", טענו, "הוד"לים ייצרו כאוס תכנוני וייפתחו פרצות לספקולנטים ודיור למרבה במחיר והזוגות הצעירים והאוכלוסייה הנזקקת ייאלצו להמתין לרפורמה הגרנדיוזית הבאה".
במקביל, תנועת אדם טבע ודין והתנועה לאיכות השלטון פנו ליועץ המשפטי לממשלה ולמבקר המדינה בקריאה לבחון את ההליך שבו נולדה וקודמה הצעת החוק. עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל התנועה, טען כי "מדובר באחת מהצעות החוק הדרקוניות, הפגומות והבלתי דמוקרטיות שנולדו בממשלת ישראל".