האצת הבנייה: סופרטנקר להרס הסביבה
תושבי גני יעד בלוד סובלים עד היום ממחסור בשטחים ירוקים וללא פתרון לנחל המזוהם שעובר בצמוד לבתיהם, והעיר חריש תוכננה באותו אופן חפוז, ללא תחבורה ציבורית והתחשבות בטבע מסביב. תוצאות תוכניות הבנייה שמאושרות במהירות הבזק - מה שראש הממשלה לא מספר לנו
הכרזתו של ראש הממשלה על הקמת ועדות בזק לאישור בניה למגורים, היא עוד החלטה היסטרית שאין מאחוריה שום רצון אמיתי לפתור את מצוקת הדיור בישראל. הכרזה זו, בדיוק כמו קידום הרפורמה בתכנון ובבניה, נועדה בראש ובראשונה להסיט את תשומת הלב הציבורית מחובתו של נתניהו לתת מענה לבעיה האמיתית ממנה נובעת מצוקת הדיור בישראל - הרישוי.
בישראל מאושרות כיום 210 אלף יחידות דיור לבנייה. אלה תכניות מאושרות, שכבר עברו את כל הליכי התכנון וממתינות שיוציאו אותן אל הפועל. אך ראש הממשלה לא פועל לחיזוק הוועדות המקומיות, שאחראיות על הוצאת היתרי הבנייה, באמצעות תוספת כוח אדם מקצועי וכסף.
במקום זאת, נתניהו מעדיף להמשיך ולהפריח סיסמאות בדבר הצורך בהקמת עוד ועדות תכנון חדשות, ובתוך כך לזרות חול בעיני הציבור, שסובל באמת ובתמים ממצוקת דיור בשל מחירי הנדל"ן מרקיעי השחקים.
מה לא מספר ראש הממשלה? שאילו היו משקיעים את מאות מליוני השקלים שעולה הרפורמה שהוא מקדם, בוועדות המחוזיות והמקומיות, ניתן היה לשחרר את העומס הקיים שם בשלבי הרישוי לתכניות הבנייה.
הוא גם לא מספר שיזמים וקבלנים אינם ממהרים לממש את זכויות הבנייה שכבר ניתנו להם, רק מכיוון שהם לוחצים על מוסדות התכנון להגדיל להם את אחוזי הבנייה. אבל בעיקר, הוא לא ממש רוצה לספר לציבור על הניסיון המר, נחלת הארץ הזו, מיישום תכניות בזק לבנייה בשנות ה-90, בשם החיפזון והטענה שיש ליישב במהרה את גלי העולים החדשים.
תכנון לא דמוקרטי
בגלל תכניות בזק כאלו תוכננו שכונות כמו גני יער בלוד וחריש בוואדי ערה. כבר מראשית הדרך סבלו השכונות הללו מתכנון לקוי ומחסור בתשתיות. שכונת גני יער נבנתה ואוכלסה במהירות על ידי 2,500 תושבים, שמצאו את עצמם ללא כל תשתית ציבורית לשטחי ציבור, מוסדות ציבור, שטחים ירוקים, נדנדת משחק אחת לילדים ופתרון אמיתי לנחל גזר המזוהם, שעובר בצמוד לבתיהם.
העיר חריש המתוכננת בליבו של ואדי ערה, תוכננה באותו אופן חפוז, בצפיפות נמוכה וללא כל קישור למרקם עירוני כלשהו, לתחבורה ציבורית ולמקומות תעסוקה. בכל המקרים הללו, מכיוון שלא התקיים הליך תכנון מושכל ומובנה, המביא בחשבון גם את צורכי הציבור העתיד להתגורר במקומות הללו וגם את ההתחשבות בשטחים ערכיים מבחינה סביבתית, יערות טבעיים ונטועים ועוד, עד היום סובל הציבור המתגורר בהם מאיכות חיים ירודה, ולא פחות מכך סובלת הסביבה.
תכנון חפוז המבקש לעקוף את דרך המלך, את שמיעת הציבור לפני אישור התכניות ואת הרגישות הסביבתית החייבת להילקח בחשבון במאזן האינטרסים השונים, הוא תכנון לא דמוקרטי. אבל יותר מכל, הוא תכנון ביורוקרטי.
ראש הממשלה שלטענתו סולד מביורוקרטיה, אינו מפסיק לייצר עבורנו אינספור וועדות תכנון עוקפות להליך התכנון הראוי. במסגרת הרפורמה בתכנון הנדונה בימים אלה בכנסת, הוא כבר יצר ועדה לכל תחום: ועדה לישוב גדול חדש, וועדה חדשה לתשתיות, וועדות חדשות לכל מחוז ולפי החדשות האחרונות, גם וועדה חדשה לבניית בזק לשם הורדת מחירי הדיור.
יש לומר לנתניהו חדל. אל תהרוס את המרקם התכנוני העדין הקיים במדינה קטנה וצפופה כמו שלנו, המחייב הסתכלות המאזנת בין פיתוח לשימור. אל תיגע במוסדות התכנון הקיימים ואל תסתיר את הצורך ברפורמה מיידית בתחום הרישוי. 210 אלף יחידות דיור שאושרו זה מכבר לבנייה בישראל, אינן נבנות רק בשל חולשתו של ראש ממשלה, אשר מעדיף את הנוחות הקואליציונית על פני רווחת הציבור.
הכותב הוא מנכ"ל אדם טבע ודין