משפחת עופר קיבלה אישור להקים תחנת כוח
אחרי שנים של עיכובים בירוקרטיים, העניקה רשות החשמל רישיון יצרן פרטי לחברת OPC, המקימה במישור רותם תחנת כוח לייצור 466 מגאוואט חשמל מגז טבעי. התחנה אמורה לקום עד 2013 ולהיות תחנת הכוח הפרטית השנייה בגודלה בישראל
הרשות לשירותים ציבוריים - חשמל, האחראית על הפיקוח על משק החשמל בישראל, העניקה רישיון יצרן פרטי ל-30 שנה לחברת האנרגיה OPC מישור רותם שבשליטת משפחת עופר. החברה מקימה תחנת כוח פרטית במישור רותם שבנגב, שאמורה להתחיל לפעול בתחילת 2013 ולייצר 466 מגה-וואט חשמל מגז טבעי.
כיום פועלות בישראל תחנות כוח פרטיות המייצרות 500 מגה-ואט חשמל, כלומר, כ-4% מהחשמל במדינה. כל התחנות הללו שייכות למפעלים - בתי הזיקוק לנפט, מפעלי התפלה, מפעל נייר חדרה, מפעל הנשר מלט ומפעלי ים המלח - ומייצרות חשמל ואנרגיה שמשמשים בעיקר לתהליכי הייצור.
במהלך שלוש השנים הקרובות אמורות להיכנס לפעולה תחנות כוח נוספות, בהיקף ייצור כולל של 4,500 מגאוואט, שימכרו חשמל לחברת החשמל, ביניהן תחנת OPC, תחנת דוראד שמקימים חברת קצא"א והיזם אורי דורי באשקלון, תחנת דליה אנרגיה שמקים ישעיהו לנדא בשרון, ועוד ועוד. דוראד אמורה להיות התחנה הפרטית הגדולה בישראל, שתייצר 800 מגאוואט, ו-OPC תהיה השנייה בגודלה.
קבלת האישורים להקמת OPC ארכה כמעט עשור של עיכובים בירוקרטיים. האישור התעכב, כרגיל, בגלל ויכוחים בין היזמים לארגונים הירוקים על מיקומה המדוייק של התחנה ובגלל ויכוחים בין הרשויות. בנוסף, התעכב המכרז במשך שנתיים מאחר ומשרד התשתיות העניק ל-OPC "הטבה" של 130 מיליון שקל בתוכנית, שבוטלה בהתערבות פקידי האוצר. גורמים במשק האנרגיה המעורים בהתנהלות מאחורי הקלעים טוענים שגורמים בחברת החשמל מפעילים לחצים נגד הפעלתה של כל תחנת כוח פרטית, שמעכבת את מתן הרישיונות.
OPC שואפת לרכוש חלק מהגז שלה ממאגר תמר הישראלי שבשליטת נובל אנרג'י ויצחק תשובה וחלק ממנו ממצרים, במטרה לגוון את מקורות האספקה שלה כדי להגביל את המחיר ולא להסתכן בתקלות. החברה חתמה על הסכם רכישה עם מצרים בשיא הוויכוח על העלאת המיסוי על הגז, וחברות הגז נופפו בהסכם כ"הוכחה" לכך שהעלאת התמלוגים תסייע למצרים ותפגע, כביכול, במשק הישראלי.
כעת, לאחר הפסקת האספקה ממצרים, עלולה החברה להיקלע לבעיה הפוכה: הגז מ"תמר" יגיע רק בשנת 2014, והגז הישראלי שבמאגר "ים תטיס" צפוי להיגמר ב-2012. משרד התשתיות מתכנן להקים מתקן שבו ייקלט גז מונזל כדי לאפשר ייבוא גז מחו"ל. אם הפיתרון הזה לא ייושם, תיאלץ OPC להפעיל את תחנת הכוח בשנה הראשונה לקיומה בסולר במקום בגז, להפסיד כסף ולהגדיל את זיהום האוויר בנגב.