ישראלית בקרייסטצ'רץ': "אין מים, רבים עזבו העיר"
רוית אברהם מתגוררת בניו-זילנד כבר 10 שנים. אחרי הרעידה שאירעה בשנה שעברה, הגיאולוגים הזהירו מרעש נוסף אך לדבריה איש לא חשב על חורבן כזה. "יש כאן מספר עצום של אנשים שקרוביהם נעדרים, אבל הכניסה למרכז העיר אסורה"
כ-10 שנים מתגוררת רוית אברהם, סוכנת נסיעות ישראלית בעיר הניו-זילנדית השלווה קרייסטצ'רץ'. שום דבר לא הכין אותה, את בעלה ואת ילדיה, לרעש האדמה החזק שפקד את העיר בתחילת השבוע. מניין ההרוגים הרשמי ברעידה, שגרמה לקריסתם של מבנים רבים, עומד על 113, אולם צפוי עוד לזנק כיוון שגופות רבות עדיין קבורות תחת ההריסות. כ-300 מוגדרים כנעדרים.
"אלוהים, ממש לא חשבתי שיכול להיות מצב כזה. אחרי הרעידה הקודמת (בספטמבר 2010 שגרמה לנזקים קלים בלבד - א.מ) תוך כשבועיים העיר חזרה לשגרה. הגיאולוגים דיברו על רעידה חזקה יותר שתגיע ו'תאזן את האדמה', אבל אף אחד לא חלם על הרס ואובדן חיים" תיארה אברהם בשיחה עם ynet. "על ההרס נתגבר, בניין נפל והוא גם יקום, העיר תיבנה. הקטסטרופה היא אובדן החיים".
רעידת האדמה בניו זילנד - עדכונים שוטפים ב-ynet:
- דאגה בחמ"ל החברים: "נתלים בכל פיסת מידע"
- "מדוע הופסק החיפוש אחר ניצולים?"
- מחפשים אחר עוד מטיילים מישראל
- אשה חולצה כעבור 25 שעות בהריסות
- "רעש האדמה - כמו ב-11 בספטמבר"
- עדכונים, סקרים וקטעי וידאו בלעדיים - בעמוד הפייסבוק של ynet
אברהם נמצאת בקשר יומיומי עם תיירים ישראלים המבקרים בניו-זילנד, ואף אירחה שני ישראלים בזמן הרעידה. לדבריה, החיפושים אחר הנעדרים בעיר נמשכים 24 שעות ביממה. "מרכז העיר נחסם בעזרת טנקים שמוצבים על הכבישים, ובניו-זילנד לא רואים טנקים אף פעם. צוותי חילוץ מקצועיים מארה"ב, קנדה, יפן, טייוואן כבר פה, וצוות נוסף צפוי להגיע מבריטניה מחר. יש מספר עצום של אנשים שקרוביהם נעדרים והיו רוצים לחפשם, אבל הכניסה למרכז העיר אסורה מחשש שהם ייפגעו או שיפריעו לכוחות ההצלה".
"אזור מרכז העיר חולק לתתי אזורים בגודל 100 מ"ר כל אחד, ואלה נסרקים בזה אחר זה פעם אחרי פעם. תרים אחר קולות, מחפשים ניצולים וממשיכים הלאה. את הגופות יפנו מאוחר יותר", הוסיפה אברהם, "שכונות רבות הוצפו במים מנהרות שעלו על גדותיהם. יש מקומות שגשרים התמוטטו וכבישים התבקעו. ל-80 אחוז מהתושבים אין מים, וגם מי שיש לו צריך לחסוך. הציבו שירותים כימיים ברחובות, אנשים לא מתקלחים, לא שותפים ידיים, וישנם מוקדי חלוקת מים".
לאור המצב הבלתי אפשרי בקרייסטצ'רץ', סיפרה אברהם כי רבים מהתושבים בחרו לעזוב את העיר ולצאת להתאוורר מהאירועים במקומות אחרים. "כמחצית מהאוכלוסייה ללא חשמל, טלפון, אינטרנט או קשר כלשהוא עם העולם החיצון. אלפים יצאו מהעיר, הם פשוט לא יכולים לגור ככה עם ילדים. רבים פנו לבתי קיט... לפחות אלף בתים נהרסו, רבים אחרים אינם כשירים למגורים מסיבות שונות או בשל חשש להתמוטטות".
Read this article in English