היורים ואינם נראים. על שכירי החרב של קדאפי
אחרי שרבים מחייליו הפנו לו גב והצטרפו למורדים, הולכים וגוברים הדיווחים מלוב לפיהם קדאפי גייס בוגרי מלחמות אזרחים ממדינות אפריקה, וייבא אותם כדי לטבוח במתנגדיו. הוכחה חותכת אין לאו"ם, אבל לכולם ברור שהם שם. היתרון? "רק שתי שאלות מטרידות אותם: האם הם ימותו ומתי ישלמו להם"
סגן שגריר לוב באו"ם, איברהים דבאשי, השמיע אתמול (יום ו') במוסדות הארגון בניו-יורק קריאה נואשת למדינות אפריקה למנוע את יציאתם של שכירי חרב ללוב, שם הם נלחמים לכאורה במורדים המבקשים להביא להדחת מועמר קדאפי. "אני פונה לכל ראשי מדינות אפריקה, ומבקש מהם להפסיק לשלוח צבאות להגן על קדאפי. אנא, לוב היא מדינה אפריקנית, ארצו של העם הלובי היא אחותכם", אמר אחרי שפורסמו הערכות לפיהן אלפים כבר נהרגו בארצו.
העולם נגד קדאפי ולהפך - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- קדאפי לתומכיו: הילחמו והשפילו עבור לוב והנפט
- הרואים ואינם נראים. על שכירי החרב של קדאפי
"יום השחרור בטריפולי": ירי על מפגינים בבירה- קדאפי מנסה לקנות שליטה: ישלם לכל משפחה
עדכונים שוטפים בעמוד הפייסבוק של ynet
עדי ראייה וארגוני זכויות אדם סיפרו בימים האחרונים שוב ושוב כי משטרו של קדאפי ייבא לוחמים זרים ממדינות שונות באפריקה, כדי להילחם במתנגדיו של השליט הוותיק תמורת מאות דולרים כל אחד. לפי חלק מהדיווחים, מדובר באפריקנים "בוגרי" מלחמות אזרחים אחרות שהתחוללו בשנים האחרונות ביבשת, בדרך כלל במדינות שקדאפי כונן עמן יחסים הדוקים.
עורך דין בעיר בנגזי שבמזרח המדינה, מעוז ההתקוממות נגד קדאפי, סיפר השבוע כי ועדת ביטחון שהקימו אזרחים
מקומיים שם עצרה 36 שכירי חרב מצ'אד, ניגריה וסודן, שאותם שכרו כוחות הביטחון של קדאפי. במצרים, סטודנט בן 21 מלוב בשם סדאם סיפר כי ראה לוחמים דוברי צרפתית ממערב אפריקה ומצפונה פותחים באש לפני שנמלט מהמדינה.
עם זאת, קשה לזהות בדיוק מי הם אותם לוחמים שטובחים במתנגדי קדאפי. ללוב יש אוכלוסייה אפריקנית שחורה משלה, ובשטחה ניתן למצוא גם אלפי פליטים אפריקנים המקווים להגר לאירופה. ובכל זאת, ראש צוות הפעולה לענייני שכירי חרב המשתייך לנציבות זכויות האדם של האו"ם, אמר כי העדויות לכך שקדאפי עושה שימוש בשכירי חרב הולכות והופכות יותר ויותר משכנעות.
עד 6,000 לוחמים זרים
"אי אפשר לומר שזה נכון ב-100%, אבל סביר להניח שכן", אמר חוסה לואיס גומס דל פרדו. "ייתכן שחיילים בצבא אינם מעוניינים לירות באחיהם, ולכן הגיוני שקדאפי ישתמש בהם", הסביר. ארגון זכויות האדם "הפדרציה העולמית לזכויות אדם" שמושבו בפריז ציטט ארגונים של גולים לובים, שהעריכו כי קדאפי מסתייע בעד 6,000 לוחמים זרים כדי לאחוז בשלטונו, וכי 3,000 מתוכם פועלים מהבירה טריפולי.
לדברי הפדרציה, הלוחמים הזרים באים ממדינות רבות בהן צ'אד, מאלי, ניגריה וזימבבווה, וביניהם גם ליברים שנלחמו נגד
גם אם קדאפי משתמש בשכירי חרב, אין זו כנראה הפעם הראשונה שהוא נוקט את הצעד הזה. במהלך מאבקו במורדים איסלאמים בשנות ה-90 נפוצו שמועות חוזרות ונשנות לפיהן הוא שכר את שירותיהם של טייסים סרבים, אחרי שקצינים לובים סירבו להפציץ אזרחים. גם מאז פרוץ גל המהומות הנוכחי דווח שוב על טייסים לובים שמסרבים להישמע להוראות. מוקדם יותר השבוע ערקו שני טייסים שסירבו להפציץ את פעילי המחאה וברחו למלטה. במקרה אחר לפי דיווח בלוב נטשו טייסים מטוס במדבר הלובי משום שסירבו להפציץ בבנגזי.
לא מודאגים מהעמדה לדין
דל פרדו אמר כי שמע דיווחים מתמשכים על מעורבות של שכירי חרב ממזרח אירופה בגל המהומות הנוכחי, אך רוב הראיות מצביעות על כך שמוצאם של הלוחמים הזרים במדינות אחרות באפריקה. בצ'אד, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו וליבריה התחוללו בשנים האחרונות מלחמות אזרחים עקובות מדם, שהותירו דורות של אנשים מוכי טראומה וחמושים בדרך כלל. קדאפי בנה עסקים וקשרים דיפלומטיים עם מדינות אפריקניות רבות בשנים האחרונות.
מהעדויות לא עולה כי מי משכירי החרב הזרים הובאו ללוב עוד לפני המהומות. הסטודנט סדאם טען כי אותם לוחמים זרים הסתתרו במחנות צבאיים ויצאו להילחם כשההתקוממות נגד קדאפי יצאה לדרך. "רבים מהחיילים החלו לעזוב את המחנות, אבל שכירי החרב נלחמו באנשי הצבא שניסו לעזוב", הוא אמר.
ארגוני זכויות אדם מבקשים להטיל אמברגו נשק על משטרו של קדאפי, בין השאר כדי למנוע ממנו לייבא לוחמים נוספים. הם רוצים גם שהאשמים בזוועות יובאו לדין, אך מומחים אומרים כי סביר להניח שמשפט בינלאומי הוא הדבר האחרון שמטריד אותם. "שכירי חרב נוטים לדאוג בנוגע לשני דברים", אמר אדם רוברטס, שערך ספר על ניסיון ההפיכה ב-2004 בגינאה המשוונית, שבו היו מעורבים שכירי חרב מדרום אפריקה. "האחד הוא האפשרות שהם יהרגו, והשני הוא מתי ישלמו להם".