כמה עולה לנו היעדר התחרות בין חברות הגז?
לשכות המסחר: חברות הגז הגדולות מחזיקות מכספי הצרכנים כמיליארד שקלים בתור פיקדונות, שחלקם לא מוחזר. בנוסף, טוענים בלשכת המסחר, הן גורפות תשלומי יתר בסך 800 מיליון שקל בשנה. ועדת הכלכלה שוקלת הגבלות על שוק הגז
משקי הבית משלמים בשנה תשלומי יתר על חשבונות הגז בסך כולל 800 מיליון שקל בשנה, שהם אלפי שקלים לצרכן. כך אמר הבוקר (א') דן כרמלי מאיגוד לשכות המסחר לוועדת הכלכלה, בדיון על כשלון הרפורמה במשק הגז הביתי. האיגוד מייצג את חברות הגז הקטנות.
כרמלי הגיב על ממצאי בדיקת רשות ההגבלים העסקיים שהוגשו לוועדה לפי בקשתה, לפיהם העדר תחרות במשק הגז, בעיקר בין 3 החברות הגדולות, מאלץ את הצרכנים לשלם להן תשלומי יתר בסך כולל של 100 מיליון שקל בשנה.
לא תחרות
רשות ההגבלים: הרפורמה בגז הביתי נכשלה
צבי לביא
3 שנים לאחר שהרפורמה בשוק הגז יצאה לדרך אפשר לומר כי לא חל שיפור. מבדיקה של רשות ההגבלים עולה כי 90% מהצרכנים עדיין קשורים ל-3 החברות הגדולות אשר מבצעות "סיכול ממוקד" למי שרוצה לעבור
כרמלי ציין, כי בנוסף לרווח שגורפות החברות הגדולות כתוצאה משיעור רווחיות גבוה ומשמעותי במקטע הביתי לעומת המוסדי, הן מחזיקות מכספי הצרכנים כמיליארד שקלים בתור פיקדונות, שחלקם לא מוחזר לצרכנים, וכך מרוויחות הון כסף. לדבריו, "גם הקבוצות הקטנות מרוויחות למרות שהגז שלהן זול ב-40% מהגדולות. אין סיבה שהגדולות יגבו מחירים יקרים שכאלה".
אבי פרל מבעלי החברות הקטנות קרא לממונה על ההגבלים להכריז על הגדולות כ"קבוצת ריכוז מונופולית" שצעדיה יוגבלו לפי החוק החדש. "הצענו לא להכניס את השוק לפיקוח אלא ליצור שוק משוכלל, כך שאם לקוח החליט לעבור לספק גז אחר, המדינה צריכה לתת לו הגנה, כך ששום ספק אחר לא יוכל לתת לו הצעה אחרת במשך 6 חודשים. הוא התעלם מהעובדה כי זו ההוראה שיצאה במסגרת הרפורמה לפני 3 שנים, שנכשלה".
עידן בן ארי, מנכ"ל חברת אמישרגז, אחת החברות הגדולות בשוק, הגיב על אומדן גביית היתר של 100 מיליון שקל שנמצא בבדיקת רשות ההגבלים. "אני חולק על הנתון הזה מכל וכל בחשבון פשוט: שוק הגז הביתי מקיף 2.1 מיליון משקי בית, כך שמדובר ב-47 שקלים לשנה לצרכן, כ-4 לחודש זו תוספת רצינית? זה לא מצדיק את הצעקה".
בן ארי ציין כי בשוק פועלות 38 חברות גז. 20 ומשהו קיימות שנים רבות. "גז מחייב השקעות יקרות. זה מוצר במחסור. שליש מיובא מחו"ל. המצב הוא שיש חברות שלא מעונינות להשקיע ולהתרחב, לא כמונו. אבל בשוק חופשי אין ארוחות חינם. לקטנות קשה בשוק חופשי. מי שרוצה להתחרות על לקוחות צריך להכניס ידו עמוק לכיס".
המועצה לצרכנות קראה לממשלה להחזיר את הפיקוח על משק הגז. "לא ריאלי לדרוש מהחברות לגבות את הפיקדונות. לצרכן אין יכולת לשמור על מכלי וציוד הגז הביתי. נדרשת בדיקה אם צריך אותן. נכון שיש הרבה גניבות, אבל במשרד התשתיות נאמר לנו כי הן יימשכו גם אם נשים על המכלים מנעולים אחדים".
גם מנעולים לא יעזרו
צילום: נמרוד גליקמן
מומלצים