בגלל לוב: הדלק יתייקר מחר בחצות ב-4%
נדנדה במחיר הדלק. שבועיים אחרי שהממשלה הורידה את המחיר בגלל המחאה הציבורית, הדלק מתייקר מחדש בגלל המהפכה בלוב. ליטר בנזין אוקטן 95 יתייקר בחצות ב-28 אגורות ויעלה ממחר 7 שקלים ו-30 אגורות בעמדת שירות עצמי
מחיר הבנזין אוקטן 95 יעלה מחר (ב') בחצות ב-3.99%. מחיר ליטר בנזין 95 אוקטן נטול עופרת לצרכן בעמדת תידלוק בשירות עצמי (כולל מע"מ) יעמוד על 7 שקלים ו-30 אגורות, לעומת 7 שקלים ו-2 אגורות כיום. זאת, בהתאם לתחזיות שפורסמו בשבוע שעבר ב-ynet על סמך התייקרות הנפט.
ליטר בנזין אוקטן 95 בעמלת תדלוק במשאבה המיועדת לתדלוק על ידי עובד התחנה יעמוד על 7 שקלים ו-43 אגורות, לעומת 7 שקלים -15 אגורות כיום, כיוון שעמלת תידלוק עדיין עומדת על 13 אגורות.
מחיר בנזין 95 אוקטן נטול עופרת לצרכן בתחנה בשירות עצמי באילת (שבה יש פטור ממע"מ) יעלה ב-3.95% ויעמוד על 6.31 ש"ח לליטר, לעומת עליה של 3.95%. ליטר בנזין אוקטן 95 באילת במשאבת מתדלק יעמוד על 6 שקלים ו-43 אגורות.
מחיר הבנזין אוקטן 95 - הדלק היחיד שנמצא בפיקוח - משתנה מדי ראשון לחודש ונקבע יום קודם בידי פקידי מינהל הדלק של משרד התשתיות, בהתאם לנוסחה הקבועה בחוק ומבוססת על מחיר הדלק בצרפת ואיטליה ב-5 ימי העבודה הלפני-אחרונים של החודש (חמשת הימים שלפני יום העבודה האחרון).
הסיבה להתייקרות הבנזין היא עלייה של 10.86% במחיר הבנזין באירופה, בשל התייקרות הנפט בשווקים העולמיים על רקע המהפיכה בלוב. העלייה מתקזזת עם ירידה של 0.95% בשער החליפין של הדולר ועם העובדה שהנוסחה משפיעה רק על מחיר הבסיס של הבנזין, המהווה 50% ממחיר הבנזין בתחנה, ולא עם המס ורווחי החברות, המהווים 50% נוספים, ואלה נותרים בלא שינוי.
הנפט התייקר בכ-9%
מחירי הדלק רושמים בימים האחרונים עלייה מטורפת, בשל המהומות בלוב, יצרנית הנפט ה-12 בעולם וספקית נפט מרכזית של אירופה. בתחילת השבוע, לאחר שהמורדים בלוב השתלטו על אזורים נרחבים במדינה ושיבשו את אספקת הנפט, זינק מחיר נפט בבורסת ניו-יורק לכ-95.5 דולר לחבית, ואילו מחיר נפט ברנט (נפט הים הצפוני) זינק ל-106 דולר לחבית - עלייה של כ-6% בשני סוגי הנפט לעומת תחילת החודש. יש לציין שקיימים כ-20 סוגים שונים של נפט בבורסות הסחורות, ולא ברור איזה מהם משפיע בפועל על מחירי הדלק באירופה.
ביום רביעי, לאחר ששליט לוב, מועמר קדאפי, איים להבעיר את שדות הנפט (בדומה למה שעולל שליט עיראק, סדאם חוסיין, במלחמת המפרץ הראשונה) נסגר מחיר חבית נפט בתום המסחר ניו-יורק על כ-98 דולר - עלייה של כ-8.5% לעומת תחילת החודש, לאחר שכבר "גירד" את ה-100 דולר, ואילו חבית נפט ברנט נסגרה במחיר של 106 דולר - עלייה של 11%, לאחר שחצתה במהלך המסחר את רף ה-110 דולר לחבית.
המחירים המשיכו לטוס כלפי מעלה גם ביום חמישי ושישי, כאשר משלוחי הייצוא של הנפט הלובי נעצרו לחלוטין על רקע התוהו-ובוהו הפוקד את המדינה. מחיר חבית בניו-יורק הגיע ביום חמישי בבוקר, במהלך המסחר המקדים, לכ-100 דולר לחבית, ואילו נפט ברנט נסחר באותן שעות בבורסות אסיה ואירופה בסביבות ה-114 דולר. מסוף חודש ינואר ועד יום חמישי התייקר הנפט בניו-יורק בכ-11% ואילו נפט הים הצפוני התייקר בכ-18%.
ביום חמישי בערב (שעון ישראל), במהלך המסחר בניו-יורק נרשמה ירידה קלה במחיר הזהב השחור לאחר שערב הסעודית החלה בהפקה וייצוא מוגברים של נפט כדי למלא את החסר. ביום שישי שוב נרשמה עלייה, על רקע הדיווחים על מחאה נגד המשטר, ולאחר מכן - שוב ירידה, ובסופו של דבר נסגר המחיר על כ098 דולר לחבית נפט בניו-יורק וכ-112 דולר לחבית נפט ברנט.
תחשיב הדלק מתייחס לחמשת ימי העבודה האחרונים של החודש - כלומר, מיום שני עד יום שישי בשבוע שעבר. אם עושים ממוצע גס של רמת מחירי הנפט בשבוע שעבר, לעומת המחיר בסוף החודש שעבר, הרי שהנפט בבורסה האמריקנית התייקר, בממוצע, בשיעור של כ-8%, ואילו נפט הים הצפוני התייקר בשיעור ממוצע של למעלה מ-10%. לכל אלה יש להוסיף את אם לא את קרבתן של איטליה וצרפת ללוב, ואת ההשפעה החזקה של לוב על שוק הדלק בדרום-אירופה, שהביאה לזינוק "עצמאי" במחיר הדלק שם מעבר להתייקרות הנפט.
הלכו הצ'ופרים של נתניהו
התייקרות הנפט מחקה את הצ'ופר שהממשלה העניקה לאזרחים עם ביטול העלאת הבלו. ביטול ההעלאה, שראש הממשלה נתניהו הודיע עליו לפני כשבועיים וחצי והממשלה אישרה לפני כשבועיים, הוריד את מחיר הבנזין אוקטן 95 בעמדת שירות עצמי ב-21 אגורות, מ-7 שקלים ו23 אגורות לליטר ל-7.02. יש לציין שנתניהו הצהיר במסיבת העיתונאים שבה הודיע על ההנחה כי החליט לבטל את העלאת המס שהתבצעה בתחילת שנת 2010, כיוון שכאשר המס עלה, איש עדיין לא ידע עד כמה הנפט והדלק יתייקרו. אמר - ועדיין לא ידע עד כמה צדק.
התייקרות הנפט בעולם מייקרת גם את מחיר הסולר, שיצא מפיקוח לפני מספר שנים. ממחקר שערך משרד התשתיות עולה שמאז שהסולר יצא מפיקוח הוא התייקר בכ-400% - מה שלא מפריע לחברות להעלות את המחיר גם כעת, כדי לפצות את עצמן על התייקרות הנפט.