הערב: הכנסת תצביע על חוק ששינסקי
המלצות ועדת ששינסקי למיסוי הגז והנפט מגיעות לכנסת: על רקע הפסקת הזרמת הגז המצרי לישראל וחוסר היציבות האזורי, יצביעו הח"כים בקריאה ראשונה על הצעת החוק. השלב הבא: ניסוח סופי של החוק בוועדת הכלכלה או הכספים
מליאת הכנסת צפויה לאשר הערב (ב') בקריאה ראשונה את הצעת החוק המעגנת את המלצות ועדת ששינסקי למיסוי מחפשי הגז והנפט . שר האוצר יובל שטייניץ יפתח בהצגת החוק, אחריו יחל דיון כללי בנושא, אבל מהתייחסויות הח"כים לתוכן החוק אפשר יהיה לקבל תמונת מצב של היקף התמיכה וההתנגדות לחוק.
לקראת ההצבעה התחדשו הלחצים לתקן את מסקנות הוועדה להפחתת שיעורי המס שיוטלו על קבוצת דלק, בעלי הזיכיון לשדות תמר ולוויתן. זאת, בגלל האירועים האחרונים באזור, בהנחה ששיעורי המס עלולים לעכב את פיתוח השדות. קובי מימון, מבעלי ישראמקו, פתח סדרת לחצים חדשה על חברי הכנסת בעיקר מהקואליציה בראשם יו"ר ועדת הספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) איש מפתח אפשרי להעברת החוק.
בעקבות לחצים אלה יצא מרכז הקואליציה בוועדה ח"כ ציון פיניאן (ליכוד) בקריאה להפחית את שיעורי המסים המוצעים לקבוצה. ח"כ מירי רגב (ליכוד) גם היא קראה למחשבה חדשה נגד "קבלת החלטות חפוזות נוכח המהפכות באזור, שוועדת ששינסקי לא צפתה אותן, המאיימות גם על משק האנרגיה של ישראל, שעלול לעבור טלטלה אם קידוח תמר לא ייצא לפועל או יתעכב בגלל המלצות הוועדה".
הפרופ' איתן ששינסקי טען הבוקר (ב') בעקבות הדברים כי תוצאת השינויים באזור יגדילו את רווחי מחפשי הגז מה שיעניק להם תמריץ להקדים ככל האפשר את פיתוח השדות הישראליים והפקת הגז. לפיכך אין סיבה להפחית להם של שיעורי המס. הוא אמר בראיון לקול ישראל כי חשיבות שדה תמר תעלה אם תיפסק הזרמת הגז המצרי עבור הלקוחות הישראליים שבנו על מקור זה. "יתכן שחישובי הוועדה אפילו היו בחסר", אמר ששינסקי.
עם זאת, ככל שהדיבורים משקפים משהו, הרי מה שיחייב זו ההצבעה החותמת את הסיבוב הראשון. שלב זה בעצם "משחק מכור". וצפוי כי המשמעת הקואליציונית להשגת הרוב תהיה הפעם קפדנית ביותר.
קרב הוועדות על הדיון בחוק
המאבק על הניסוח הסופי של סעיפי החוק יתנהל בשבועות הקרובים סביב שולחן הוועדה שתגבש אותו לאישורו בקריאה השניה (ההצבעות הנפרדות על כל סעיף והסתייגות) ובקריאה השלישית שבה מצביעים במקשה אחת על כל החוק כפי שייכנס לספר החוקים. זהות הוועדה טרם נקבעה ונראה כי היא תוכרע במהלך השבוע בוועדת הכנסת שקובעת את סדרי עבודת הבית.
מעיון בהצעת החוק, כפי שאושרה בשבוע שעבר בוועדת השרים לחקיקה, עולה כי המדינה לא שינתה את המלצות הוועדה, שהוקמה בהוראת שר האוצר יובל שטייניץ. מסקנות הוועדה הסופיות הוצגו בתחילת חודש ינואר השנה. שיעור התמלוגים הנוכחי (12.5%) נותר ללא שינוי; הטבת המס של ניכוי האזילה, שאפשרה לחברות להכניס את גודל מאגרי הגז הקטן משנה לשנה כהוצאת פחת ובכך להקטין את חבות המס שלהן, תתבטל; יוחל היטל מס מיוחד על מאגרי גז שיגדיל את הכנסות הממשלה מרמה של 35% כיום לרמה של 52%–62% בעתיד.
כמו כן, נקבע שיעור פחת מואץ על הוצאות ההפקה; יבוטל הקיזוז בין הוצאות החיפוש של מאגרים שונים, כך שלא ניתן יהיה להחיל הפסדים על מאגר רווחי שבבעלות אותה חברה; יוטל מיסוי מיוחד על השותף הכללי, הגוף שמנהל מטעם שותפויות הגז את פעולות ההפקה.
בנוסף לכך, יוטל היטל מס חדש, שנקבע על פי שיטת R פקטור, כלומר קביעת יחס בין ההכנסות הצבורות להוצאות הצבורות. כאשר ההכנסות עולות פי 1.5 על ההוצאות נכנס תשלום ההיטל, שיעלה בהדרגה ויתואם עם רווחי הגופים; ההיטל ינוע בין 20% ל־50% על רווחי היתר, כאשר מאגר שיפותח עד ינואר 2014 יזכה לתמריץ בדמות החלת המס על רווחי היתר רק מתשואה של 200% ומעלה.