שתף קטע נבחר
 

גפני: אם איתוראן לא יקבל מענק - אפנה לרה"מ

ועדת הכספים דרשה ממשרד התמ"ת לאפשר מתן מענק להעברת מפעל איתורן, המתעתד להעסיק כ-300 עובדים, לקריית שמונה. זאת, גם במחיר הגמשת התנאים למענק המחייבים מתן שכר ממוצע של 12,500 שקל לעובדים

תעסוקה בפריפריה. ועדת הכספים דרשה היום (ב') ממרכז ההשקעות שבמשרד התמ"ת להסיר בתוך שבועיים את המכשול שמונע את העברת מפעל איתוראן ממרכז הארץ לקריית שמונה. המפעל מתוכנן להעסיק כ-300 עובדים מתושבי העיר ובכך לצמצם האבטלה בעיר. הסיבה לעיכוב בהעברת המפעל היא שהתנאי  לקבלת מענק של מרכז ההשקעות הוא שעלות השכר הממוצעת של העובדים תהיה 12,500 שקל. המפעל דורש שהממוצע יעמוד על 8,500 שקל.

 

 

מפעל איתוראן מתמחה בפיתוח וייצור ציוד אלקטרוני לאיתור גופים ואנשים ומנהל את המשא ומתן על העברתו כחצי שנה. איתוראן רוצה ממרכז ההשקעות מעמד של "מפעל עוגן" שתפקידו לקדם את כלכלת הפריפריה ומעמד זה מקנה לו מענק של 27.5% מההשקעה אם יעסיק מעל 100 עובדים וממוצע עלות השכר (של מקבלי השכר הגבוה והנמוך) יהיה 12,500 שקל. מענק על בסיס נפח התעסוקה בלבד יהיה נמוך יותר במידה משמעותית.

 

נציג מרכז ההשקעות, חזי סייג, טען כי משרדי התמ"ת והאוצר בעד שינוי הנוהל שיוריד את סף השכר הממוצע. "אבל דרושה רק סבלנות עד שהשינוי יצא לפועל". אי לכך קצב לו גפני שבועיים לביצוע השינוי. ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי) דחק במרכז ההשקעות: "תתאימו את התקנות למציאות ולצרכים. אם תלכו רק לפי התקנות הניתוח יצליח אבל החולה ימות".

 

בעל המפעל: "איני רוצה להפסיד"

יו"ר דירקטוריון המפעל, איזי שירצקי אמר כי גורל קריית שמונה יקר לו והוא מעורב בחיי העיר עשרות שנים ואף תרם עד כה מיליוני שקלים לרווחת התושבים. (הוא גם הפטרון של הפועל קריית שמונה - צ"ל) "אני לא מרוויח שקל מהעברת המפעל אבל אינני רוצה להפסיד", אמר שירצקי. ממוצע השכר הגבוה מחייב להביא לקריית שמונה עשרות מהנדסים אבל בעיקר הוא בנוי על העסקת עובדים בשכר נמוך יותר. "הבעיה איננה בייבוא מהנדסים כמו בפיתרון מצוקת האבטלה של המקום", אמר.

  

ראש עיריית קריית שמונה, ניסים מלכה, אמר שהתנהלות הממשלה המעכבת את העברת המפעל היא "בגידה בעיר ובציונות" והוסיף: "זהו המבחן מי כאן יותר קיצוני – נסראללה שרוצה לכבוש את הגליל או ממשלת ישראל שרוצה להרוס את הגליל".   

 

רגב: העיכוב - שלומיאליות

ח"כ יעקב אדרי (קדימה), לשעבר השר לפיתוח הנגב והגליל, אמר כי: "העברת המפעל היא המנוף שיחלץ את קריית שמונה מהמשבר שהוא לא רק כלכלי לאחר סגירת המתנ"ס, התיאטרון והספרייה העירונית ובקרוב גם של חדר המיון הקדמי מחוסר תקציבים. כך שחייבים למצוא לעיר פיתרון נקודתי אחרת מחמיצים כאן הזדמנות נדירה". ח"כ מירי רגב (ליכוד) אמרה כי: "נחישות הממשלה לעכב את העברת המפעל היא אבסורד לא הגיוני ושלומיאלי אחרי אינסוף דיונים איך לעודד העברת מפעלים לפריפריה, כשאין תור של יזמים שמוכנים לעשות את המהלך של איתוראן".  

  

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, אמר בסיכום דיון דחוף שנערך בנושא כי הוועדה רואה צורך חיוני בהעברת המפעל לעיר הצפונית כדי למנוע בריחה של תושבים ובעיקר של הצעירים. "תושבי קריית שמונה ניצבים בחזית ומגנים בגופם על תושבי המדינה והמדינה חייבת להם". לדבריו, "קריית שמונה קורסת והמדינה עומדת מנגד אבל אנחנו לא ניתן למדינה להמשיך לשים מקלות בגלגלי היזם המבקש להציל את אוכלוסיית העיר".  הוא הודיע שאם המכשול להעברה לא יוסר הוא יגיע עם הנושא עד לראש הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה גפני
צילום: מתי אלמליח
מומלצים