ישראל וג'יי סטריט. מבקרים - סיפור אהבה
ג'יי סטריט נטל על עצמו משימה קשה ביותר והיא למצוא שביל זהב בין תמיכה בישראל, הנובעת מזכותו של העם היהודי למדינה עצמאית ובטוחה משלו, לבין מערכת הערכים של הקהילה היהודית הרחבה. אז מדוע מבקרים אותנו בישראל?
לאחרונה ביליתי עם חבורת יהודים אמריקנים גדולה ונמרצת, המייצגת חלק משמעותי בקהילה היהודית בארצות הברית. יהודים אורתודוכסים לצד אתיאיסטים גמורים ודמויות מוכרות בממסד היהודי, לצד סטודנטים ופעילים צעירים. כולם התכנסו בוושינגטון כדי להשתתף בוועידה השניה של ג'יי סטריט. כמי שחי ומכיר את הקהילה היהודית בארה"ב זה שנים רבות, אין זה מובן מאליו כשאלפים מתכנסים בכדי להשמיע את קולם למען ישראל, ולמען השלום. מחיאות הכפיים קריאות התמיכה הנלהבות ביותר נשמעו בכל פעם שחבר כנסת או פעיל ותיק למען ישראל עלה לדבר על התקוות והחששות לגורלה ורווחתה של מדינת ישראל.
לכן, רבה הייתה הפתעתי כשכלי תקשורת מסויימים בישראל סיקרו את הוועידה כפי שסיקרו. משום מה, הוצגו משתתפי הכנס בתקשורת הישראלית
כישראלים, אנחנו לא תמיד עושים את המאמץ הראוי להכיר ולהבין את אחינו מעבר לים. נוח לנו לחשוב שהקהילה היהודית בארה"ב היא מקשה אחת, שתמכה, תומכת ותמיד תתמוך בכל מדיניות של ממשלת ישראל. היהודים בארה"ב מצויים בשכבה העליונה של החברה האמריקנית - בהשכלה, בהכנסה ובמעורבות חברתית ופוליטית. הציבור הזה, רובו ככולו, מגדיר עצמו כליברלי ומתון, נוטה להצביע באופן מסורתי למפלגה הדמוקרטית ופעיל למען זכויות אדם ואזרח בקהילה שלו ומחוצה לה. הצעירים בקהילה האדירה הזאת, מזכירים לי מאוד את הצעירים שלנו - הם דעתנים, שאפתנים ומשכילים.
שביל זהב
ג'יי סטריט נטל על עצמו משימה קשה ביותר והיא למצוא שביל זהב בין תמיכה בישראל, הנובעת מזכותו של העם היהודי למדינה עצמאית ובטוחה משלו, לבין מערכת הערכים של הקהילה היהודית הרחבה, המבוססים על מסורת ארוכת שנים של שלום, שוויון וצדק חברתי. הצלחתו המסחררת של הארגון מאז הקמתו לפני כשלוש שנים מעידה על כך שהיה כשל שוק משמעותי ביכולתם של הארגונים הקיימים להתמודד עם הדואליות הזו, הקיימת בקהילה היהודית ובעיקר בקרב הדור הצעיר בה.
אסור לנו לשכוח, כי הדורות המבוגרים של הקהילה היהודית חיו בתקופת השואה וחזו בהקמת מדינת ישראל, החיבור הרגשי החזק והבלתי מותנה שיש להם אלינו נובע מכך. אך המציאות משתנה. אנחנו עדים להתרחקות מהמסורת ומהדת ומנושאים המזוהים עם הקהילה היהודית, כמו התמיכה בישראל. חובה עלינו למצוא את המאחד בינינו - וחשוב לא פחות, לדעת לדבר על ההבדלים בגישות ובערכים המנחים כל קהילה של יהודים.
שלא יהיה לאיש ספק: אנשי ג'יי סטריט הם תומכים נחושים של ישראל. הם מייצגים את עמדת רוב היהודים האמריקנים בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני. מחקרי דעת קהל מעידים באופן עקבי על מגמה ברורה: הקהילה היהודית בארה"ב מעוניינת בסיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני על בסיס עיקרון שתי מדינות לשני עמים ובמעורבות נחושה ואקטיבית של ממשלת ארה"ב בהשגת פתרון זה.
ארצות הברית הייתה לצידה של ישראל במלחמה ובשלום. בטחונה ועליונותה הצבאית של ישראל נשמרים בסיוע מתמיד של ארה"ב וכל תהליכי השלום עם מצרים, ירדן והרשות הפלסטינית נעשו בתמיכה ובמעורבות של הממשל האמריקני. המעורבות והתמיכה הזאת נוצרו, בין היתר, בשל מעורבותה המתמידה של אחינו היהודים למען ישראל מול הממשל. ג'יי סטריט מסייע לישראל בקידום תהליך השלום וביצירת כוח פוליטי באמריקה, שיתמוך בהמשך המעורבות האמריקנית החיובית באזורנו. ג'יי סטריט לעולם יתמכו, באמצעות חברי הקונגרס עימם הם עובדים, במימון פרוייקטים כ"כיפת ברזל" והמשך הסיוע לישראל, אך יבהירו לצד אלו את החשיבות שבקיום תהליך מדיני אמיתי ובחתירה להסכם בהקדם האפשרי.
לא להתעלם
בינואר 2010 פרסם מכון ראות נייר עמדה בנוגע לאתגר הדה-לגיטימציה של ישראל. בחלק המתייחס להתמודדות עם האתגר נכתב כך "אחד מסודות הצמיחה המהירה של רשת הדה-לגיטימציה הוא נכונותה לשתף פעולה עם מבקריה של מדיניות ישראל, גם אם אין בעמדתם משום שלילת הציונות או אפילו היו ציונים. לעומת זאת, פעמים רבות ישראל מפנה כתף קרה למי שמבקר אותה ובכך דוחקת אותו לזרועותיה של רשת הדה-לגיטימציה. לכן, כדאי לנסות ולהפריד בין שת הקבוצות באמצעות טיפוח מערכות יחסים עם המבקרים למיניהם ועימות עם הדה-לגיטימטורים". איך אומרים? "לא נגענו".
במובן זה, מדיניות ההתנכרות וההחרמה של שגריר ישראל בארה"ב ד"ר מייקל אורן, מהדהדת כטעות גסה. האם זה באמת משרת את מדיניות החוץ של ישראל, להתעלם מרוב היהודים האמריקנים? האם אורן משרת את ישראל כשהוא מסרב להתדיין עם ארגון שמטרתו העיקרית היא לעודד מעורבות אמריקנית פעילה בפתרון הסכסוך, שכבר גבה מחיר נורא כל כך מהעם הישראלי במשך עשרות שנים? לשמחתנו, היו כמה קרני אור: נשיא המדינה שמעון פרס ויושבת ראש האופוזיציה חה"כ ציפי לבני שלחו מכתבי ברכה לבאי הוועידה והיו חמישה חברי כנסת מקדימה והעבודה שקיבלו תשואות מהקהל, למרות שחלקו על דעתנו בנאומיהם בפני מליאת הכנס.
דמוקרטיה היא ערך יסודי וחיוני, גם עבור מדינת ישראל וגם עבור היהודים בארה"ב. דמוקרטיה, מעצם הגדרתה, תובעת דיאלוג ומעורבות. דמוקרטיה אינה תובעת הסכמות בלתי מעורערות שאינן ניתנות לשינוי. הדרך היחידה להמשיך ולקיים כישראלים את הקשר החם שלנו עם הקהילה היהודית בארה"ב, היא להפסיק ולהכפיש את ג'יי סטריט, החברים בו והתומכים בו. על הממשלה ונציגיה לפתוח לרווחה את הדלת, להתווכח, לחלוק וגם להסכים. ג'יי סטריט נמצאת לצידה של ישראל. והיום יותר מתמיד, ישראל צריכה כל תמיכה שיש.
דוידי גילה הוא איש עסקים ויזם ישראלי-אמריקני, יו"ר הועד המנהל של ג'יי סטריט