הצעת חוק: הפלה לכל דורשת - ללא ועדה
ביצוע הפלה - זכות בסיסית של כל אישה: כך קובעת הצעת חוק של ח"כ ניצן הורוביץ, שעולה היום לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה. על פי הצעת החוק יבוטלו הוועדות להפסקת הריון, והפלות יהיו במסגרת השירותים הניתנים בסל הבריאות. "לאישה יש זכות לשלוט על חייה", מסביר הורוביץ את ההצעה
"מדובר בעניין עקרוני של זכות יסוד האישה על גופה ועל חייה", כך אומר ל-ynet חבר הכנסת ניצן הורוביץ בעקבות הצעת חוק לביטול הועדות להפסקת הריון שהגיש. אם תתקבל ההצעה, שעולה היום (א') לוועדת השרים לחקיקה, יהפכו ההפלות לטיפול שניתן לקבל במסגרת סל הבריאות בשירותי הבריאות הממלכתיים.
המצב כיום: רצונה של האישה אינו שיקול
כ-20 אלף הפלות נעשות מדי שנה בישראל. על פי החוק הקיים מי שמבקשת לעבור הפלה צריכה לפנות לועדה להפסקת הריון. הועדה מאשרת ביצוע הפלה רק בשל סיבות רפואיות, גילה
הצעיר או המבוגר של האישה, העובדה שההריון נובע מיחסים אסורים בחוק או שהוא אינו מנישואין. רצונה של האישה אינו נכלל במערכת השיקולים של הועדה.
"על פי ההצעה שלי הועדות להפסקת הריון יבוטלו וכל אישה תוכל לבחור האם לעבור הפלה או לא", מסביר הורוביץ ל-ynet. "ביצוע ההפלות יהיה במסגרת השירותים הניתנים בסל הבריאות ויבוצע במסגרת שירותי הבריאות הממלכתיים. כמובן שהוא יינתן תחת ייעוץ רפואי, אבל הוא יעשה על פי רצון האישה ובעקבות ההחלטה שלה, ולא על פי ועדה שקובעת מה טוב או לא טוב לה.
"זה מצב שהוא הרבה יותר שיוויוני והוגן מאשר המצב כיום, שבו המדינה למעשה יכולה לחייב מישהי להמשיך בהריון בניגוד לרצונה. המצב היום לא מתיישב עם חרויות הפרט. הוא מביא לפגיעה קשה בפרטיות של האישה ובזכויות היסוד שלה. זהו מצב פסול ששולל מהאישה את עצמאותה ומוביל לתוצאה קשה, בה נשים נאלצות לגדל ילד שהן אינן רוצות בו".
לא חושש שמספר ההפלות יעלה
-אתה לא חושש מכך שכאשר האופציה לביצוע הפלה תהיה פתוחה בפני כולן נשים ונערות ישתמשו בהליך, שיהפוך פחות בירוקרטי, בשכיחות גבוהה יותר?
"אני לא חושש מכך לרגע", אומר הורוביץ. "הפלה זה לא דבר שאישה מחליטה עליו בקלות דעת. זו החלטה שמגיעה לאחר מחשבה רבה וזו לרוב סיטואציה מאוד לא פשוטה. אני פשוט חושב
שאם אישה כבר מגיעה להחלטה קשה שכזו היא לא צריכה לשקר או לעבור תשאול על ידי ועדה כדי שהיא תוכל לבצע הפלה".
הורוביץ מדגיש כי הזכות לעבור הפלה היא אחת מזכויות היסוד שיש לנשים. "זהו עניין עקרוני של זכות יסוד האישה על גופה ועל חייה, והוא לא התחיל היום", הוא מסביר. "זהו מאבק של שנים רבות, כחלק מהמאבק על שיוויון ועל זכויות נשים. הרבה אנשים מדברים גבוהה גבוהה על זכויות הנשים, אבל כשמגיעים לתכל'ס לא עושים כלום. ההחלטה אם לעבור הפלה או לא היא משהו שקשור למתן כבוד לאישה, להכרה בעצמאות שלה ובזכותה לשלוט על חייה - ואלו הדברים הבסיסיים והחשובים ביותר".
אך גם הורוביץ עצמו מודע לכך שהוא ייתקל בהתנגדות עזה בדרכו לאישור החוק. "אני מניח שהסיעות החרדיות יתנגדו להצעה הזו, וצר לי על כך מאוד, כי זה לא עושה טוב לאף אחד. המצב, כפי שהוא קיים היום, הוא מאוד בעייתי וצריך לשנות אותו".