שתף קטע נבחר

 

הגירוש נדחה. הילדה מהסרט: "גם ההפגנות תרמו"

"ההחלטה נבעה לא רק מהסרט", אמרה ל-ynet אסתר בת ה-12. גם אביה שמח על "מסר לעולם". בעמותות פחות מרוצים ואומרים ש-200 ילדים עדיין בסכנת גירוש: "אקט ציני ופופוליסטי, מדגים את השרירותיות בקבלת ההחלטות"

הגירוש אמנם לא בוטל ורק נדחה, אבל הילדה אסתר אייקפה מדרום אפריקה, מכוכבות הסרט הדוקומנטרי הקצר שזכה באוסקר על ילדי בית-הספר "ביאליק-רוגוזין", מתרגשת. "זו ההחלטה הכי הגיונית שיכלו לקבל, ואני שמחה שהסרט עזר להחלטה", היא אמרה אחר הצהריים (יום ג') ל-ynet.

 

אסתר בת ה-12 הגדירה את ההחלטה "טובה מאוד", וסיפרה ש"לא פחדתי שיגרשו אותי ולא עברו לי מחשבות כאלו בראש, כי אנשים הבינו מהסרט למה באנו לישראל ולמה אנחנו רוצים להישאר. לדעתי ההחלטה נבעה לא רק בגלל הסרט, אלא גם בגלל ההפגנות שהיו והילדים שנראו בתקשורת".

 

כוכבת הסרט שזכה באוסקר אמרה את הדברים לאחר ששר הפנים, אלי ישי, הודיע כי "עם סיום כל ההכנות הנדרשות, מתוך רגישות ותשומת לב מרבית, הנחיתי כי האכיפה כלפי משפחות עם ילדים הלומדים במוסדות חינוך ישראליים תידחה במספר חודשים". ישי הבהיר כי הגירוש לא יופסק ואמר כי בשלב זה "האכיפה תתמקד במשפחות עם ילדים, לגביהם אין כל מחלוקת בנוגע לאי עמידתם בתנאי החלטת הממשלה".


הילדים ב"ביאליק-רוגוזין". "הסרט עזר להחלטה" (צילום: ירון ברנר)

 

גם אביה של הילדה בירך. "אין ספק שהסרט השפיע והראה לקהילה הבינלאומית עד כמה הילדים האלו הפכו להיות חלק אמיתי מישראל", אמר עמנואל אייקפה. "מדובר במסר לעולם, שראה והתרגש מהסרט בו השתתפה אסתר, שישראל היא מקום טוב גם לילדים הזרים. אני מודה לשר הפנים על ההחלטה הנכונה, כי מדובר בילדים שרוצים להישאר בישראל, וכמו אסתר, הם ישראלים לכל דבר".

 

לאורה, אימו של ג'ון סזאר בן החמש וחצי שנולד בישראל, מרוצה אף היא מהודעת ישי ומקווה שאין זו רק דחייה זמנית. "אני מרגישה כאילו הורד מכתפי עול כבד ויש לי אוויר לנשימה. לפני ששמעתי על זה, כל הזמן פחדתי וחשבתי על הגירוש. נכנסתי ממש לדיכאון, שהשפיע לא רק עליי, אלא גם על בני".

 

לאורה סיפרה כי הלכה עם בנה להפגנה למען ילדי הזרים והבהירה לו כי יש אפשרות שיגורש: "ניסיתי להכין אותו למצב שיבואו ויקחו אותנו, אבל הוא כל הזמן חזר ואמר: 'לא'! כל פעם ששאלתי אותו אם הוא רוצה לחזור לפיליפינים, הוא אמר לי שהוא 'ישראלי שנולד כאן'". היא אמרה כי היא רוצה שג'ון "יילך לצבא כמו כולם, ולאחר מכן לאוניברסיטה. אבל מבחינתו, הוא כבר החליט שהוא יהיה טייס קרב בחייל האוויר".

 

"לא מעלים את חרב הגירוש המתנוססת מעל הילדים"

בעמותות השונות שמסייעות לזרים היו הרבה יותר מסויגים. לפי הערכות גורמים בארגונים המסייעים לעובדים הזרים, מתוך 400 ילדים שאותם הוחלט לגרש, 100 עד 200 עדיין נמצאים בסכנת גירוש. מדובר בילדים שלא לומדים במערכת החינוך - ילדים קטנים וכאלו שלומדים בגנים פרטיים.

 

במוקד הסיוע לעובדים זרים היו תקיפים במיוחד וטענו ש"דחיית הגירוש היא אקט ציני ופופוליסטי שאינו יכול להסתיר את האטימות ושרירות הלב שבגירוש ילדים ישראלים, שהוריהם הובאו ארצה כחוק כדי לטפל בזקנינו ולקטוף בשדותינו. דחיית הגירוש פירושה עוד חודשים של פחד, אי וודאות ונדודי שינה לילדים ולהוריהם".


הפגנה נגד הגירוש. "הדחייה - עוד חודשים של פחד" (צילום: ירון ברנר)

 

בעמותת "ילדים ישראלים" הגיבו ואמרו ש"את הגירוש יש לבטל לאלתר, ולא רק לדחותו. הכרזה זו אינה מעלימה את חרב הגירוש, המתנוססת מעל ראשם של הילדים. אנו קוראים להחיל את החלטת הממשלה בדבר הענקת מעמד לילדי מהגרי העבודה על כל הילדים אשר מתחנכים בבתי הספר והגנים. הילדים הם לא הבעיה וגירושם אינו הפתרון".

 

בעמותת "אנו פליטים" כינו את ההחלטה "צעד בכיוון הנכון", אך ביקשו להזכיר ש"הדבר חושף את היעדרה המוחלט של מדיניות הגירה מוסדרת ומוסרית, ואת השרירותיות בה מתקבלות ההחלטות במשרד הפנים. בשל מדיניות ההזנחה הזו מבית מדרשו של השר אלי ישי, עשרות ילדי פליטים כלואים במעצר מנהלי בכל רגע נתון,

 שם אין להם שירותי חינוך ותנאים סוציאליים בסיסיים. לו הייתה ממשלת נתניהו משקיעה רבע מן המאמץ שהיא משקיעה בהסתה והפחדה בקליטת פליטים ומהגרים על פי אמנות בינלאומיות, הייתה החברה הישראלית יוצאת נשכרת".

 

מנגד, שרת התרבות והספורט לימור לבנת בירכה את השר ישי על "החלטתו האמיצה", וקראה להאיץ את בניית הגדר בגבול הדרומי "שתמנע כניסה בלתי מבוקרת של מסתננים אל תחומי מדינת ישראל. זו צריכה להיות משימה לאומית".

 

בהכנת הכתבה השתתפו יואב זיתון, מיטל יסעור בית-אור ובועז פיילר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסתר אייקפה. "לא פחדתי, כי אנשים הבינו למה באנו"
צילום: ירון ברנר
מומלצים