שתף קטע נבחר

בגלל האסון ביפן: ייתכן מחסור במוצרים לסושי

אפקט יפן: האירועים באסיה עלולים לפגוע באספקה הסדירה של רכיבים לאחד המאכלים האהובים בישראל: הסושי. חידוש הייבוא של קיקומן, ווסאבי, קמפיו ושאר אבות מזון - לוט כרגע בערפל. אל תדאגו לאורז, הוא מגיע בכלל מקליפורניה

יפן עוד לא הספיקה ללקק את פצעי רעידת האדמה והצונאמי, ובקושי החלה להתאושש מאחד האסונות הגדולים בתולדותיה, ובישראל כבר חוששים ממחסור ברכיביו של אחד המאכלים האהובים ביותר פה: סושי. רבים ממוצרי הבסיס לסושי מגיעים מהמדינה הפגועה, או שהייבוא שלהם מנוהל באמצעותה. האם נסבול בקרוב ממחסור ברכיבים הכרחיים ברולים?

 

 

"יתכן שיהיה מחסור במוצרים לסושי, אנחנו עוד לומדים את המצב", אמר ל-ynet דודי אפריאט, מנהל חטיבת המזון בחברת ראקוטו קסאיי, יבואנית רוטב הסויה קיקומן, ואחת מ-3-4 יבואניות של אצות, ווסאבי, אורז ושאר מצרכים חיוניים לסושי. ראקוטו קסאיי היא הספקית העיקרית של חומרי גלם לסושי, לכל המסעדות בארץ, ומשווקת מוצרים גם לרשתות השיווק. ג'ירף, ג'פניקה, סושי סמבה, יקימונו – כולן אוכלות מכף ידה.

 

"נהיה חכמים יותר ברגע שהמצב ביפן יתאזן ופעולות השיקום יחלו", הוא מסביר, "כרגע עדיין ישנה עננה של מיסתורין. אני מעריך שנדע יותר במה הולך להיות מחסור במהלך השבוע הקרוב. החשש העיקרי הוא למחסור ברוטב הסויה קיקומן. מפעל אחד של קיקומן ניזוק ביפן, ויש חוסר סדיר באספקה אבל אנחנו מקווים שזה לא יפסיק את שרשרת האספקות הקבועה".

 

לקיקומן יש 5 מפעלים בעולם, בארה"ב, בהונג קונג, בהולנד, בסינגפור, וביפן. "רוב המכולות מגיעות לארץ מארה"ב , אך כל הניהול הוא ביפן", מסביר אפריאט את העילה לדאגה. "כרגע, מאוד קשה לעבוד מולם, הכל השתבש. אתמול דיברתי עם איש הקשר ביפן, והוא אמר שלקח לו 10 שעות להגיע מהבית למשרד. אז לא ברור כרגע מה יהיה, והכל תלוי ביפנים. אני סומך עליהם, כי האהבה שלהם לסויה גדולה יותר משלנו. אני רק חושש, שהם יצטרכו בגלל זה לייבא קיקומן מארה"ב וזה יפגע בייבוא לארץ".

 

"יש לנו מלאים של ווסאבי"

המחסור בקיקומן, אם יווצר, יורגש כאן מאוד. "בשוק המוסדי בישראל, 85% מהסויה היא של קיקומן. זה נתון שכמעט אין כמוהו בעולם", טוען אפריאט. "השפים הישראלים מאוד מחוברים למוצר הזה. אחרי הצונאמי שאירע במהלך השבת, קיבלתי טלפונים מאנשים שהיו בפרנויות, חששו ממחסור בקיקומן, ותהו איך יוציאו את המנות בלי קיקומן".

 

אסף גרינברג, מנהל רשת הסושיה, לא חש במחסור כלשהו, כרגע. "הרכיב העיקרי שמגיע מיפן הוא הסויה של קיקומן, אבל המלאים יאפשרו לדלג על המחסור, אם יהיה כזה. שאר המוצרים שעשויים להיות חסרים הם מוצרי נישה, או כאלה שיש לנו מלאים שלהם. הבנתי שייתכנו תקלות באספקה, אך לא קיבלנו כרגע אינדיקציה על כך מהספקים.

 

ואכן, קיקומן לא לבד. יש מוצרים נוספים שייתכן שלא יופיעו באופן סדיר במלאי, בגלל בעיות בייבוא או בשל גידולים ומפעלים שנפגעו. אפריאט: "מדובר במוצרים כמו מיסו, שאנחנו מביאים מיפן מאזור שנקרא נגנו. מחסור עשוי להיווצר גם במוצרים כמו קמפיו, דלעת כבושה יפנית; אושינקו, צנון יפני כבוש; יוזו, הדר יפני ואינארי כיסוני טופו. אלה מוצרים שכמעט כל הייצור שלהם נמצא ביפן, אין כמעט מוצרים מחוץ ליפן. יתכן גם מחסור באצות מזנים מאוד מסוימים, כמו אצת קומבו, שמשתמשים בה לרוב בתחמיץ של האורז, ויש ששמים אותה במרק מיסו".

 

גם ווסאבי, החזרת הירוקה היפנית, עשוייה להיחשב כנעדרת בזמן הקרוב. "אנחנו מייבאים ווסאבי מ-S&B החברה המוכרת בעולם לווסאבי", אומר אפריאט. "זה בא בצורת אבקה ירוקה חריפה. אנחנו מייבאים מהם גם טוגראשי תערובת פלפלים יפנית. החשש למחסור נובע מכך שווסאבי זה מוצר שלא מחזיקים ממנו הרבה סטוקים, והגידול שלו לוקח הרבה זמן, מפני שהוא גדל בנהרות במים זורמים. אזורים שהיו בהם חוות ווסאבי, הם הראשונים להינזק בזמן שטפונות".

 

לא צפוי חוסר באורז, אצות, ג'ינג'ר וסאקה

לעומת חוסר הוודאות במוצרים שלעיל, דבר אחד בטוח: לא צפוי מחסור באורז לסושי, משום שרובו מגיע מקליפורניה. "זה זן שנקרא קרוז, שהיפנים ייבאו לקליפורניה כי שם יש אקלים אופטימלי, ורוב ייצוא הסושי בעולם יוצא משם", מסביר אפריאט. "ישנם גידולים מינוריים של אורז מיפן אבל יש ביניהם גידולים שמגיעים ל-40 דולר לק"ג ויותר, וישראלים לא קונים אותם".

 

למזלם של צרכני הסושי הישראלים, מוצרים יפניים רבים מחזיקים מפעלים בארה"ב, ומגיעים משם לישראל. לכן, נוסף על אורז לסושי, לא צפוי מחסור ברוב האצות, ג'ינג'ר, סאקה וחומץ אורז.

 

מחצלות לגלגול ושאר מוצרי במבוק כמו צ'ופסטיקס - מגיעים מסין. 95% מייבוא הפנקו והטמפורה מגיע מקוריאה הדרומית, ושומשום שחור מקורו בישראל או בתאילנד.

 

ת"א: הרביעית בעולם במספר סושיות לנפש

הישראלים אוהבים מאוד סושי, ומחסור ברכיבים חיוניים להכנתו, יפגע בחיך של רבים. "חטיבת המזון היפנית בישראל גדלה בכ-800% ב-6-5 שנים האחרונות", טוען אפריאט. "לפני 5 שנים, היו בת"א אולי 20 או 18 סושיות. היום יש מעל ל-130. לא מזמן ערכנו סקר, ולהפתעתנו גילינו שהמזון מספר 2 למזון לטייק אוויי זה סושי.

 

"לקיקומן, המותג המסחרי הגדול בעולם, יש שיעור חדירה מדהים. הוא נמצא בשליש מהבתים בישראל, וזה מוצר יפני מובהק. מפתיע אותנו שאנו מביאים סויה בתסיסה טבעית אמיתי שעולה פי כמה מסויה אחרת על המדף ועדיין הישראלים מעריכים ורוכשים אותו.

 

"אנחנו מייבאים לארץ 900 ליטר קיקומן בשנה, ו-54 טון אורז לסושי בחודש, זה יוצא 540 טון של אורז סושי בשנה. זו כמות מדהימה. ת"א היא במקום החמישי בעולם, בין הערים, בצריכת סושי פר נפש, ומספר 4 בעולם במספר הסושיות פר נפש.

 

"בשנה שעברה ההנהלה הבכירה של קיקומן הגיעו לארץ כדי להעניק לנו את פרס המשווק הטוב ביותר בעולם לקיקומן, כי הגענו לגידול באחוזים של 66% במכירות, בין 2008 ל-2009. אין הרבה מדינות שהיקף המכירות בהן קפץ ככה.

 

"אף ש-2008 הייתה שנת מיתון, זו הייתה שנת הסושי בום בארץ. נפתחו פה הרבה מאוד סושיות, הכל הודות לישראלי שמחובר מאוד לסושי. העסקים עם יפן מאוד צמודים, כבר 6 שנים שאני עובד עם יפנים ואנחנו מאוד מחוברים אליהם. כאבנו גדול עבורם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
יתכן מחסור בקמפיו ואושינקו, אך לא בג'ינג'ר
צילום: Index open
המחצלות מסין, הפנקו מקוריאה, השומשום ישראל
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מגיע מארה"ב אך הניהול ביפן. קיקומן
מומלצים