ח"כ בן-ארי: מכתב הרבנים? גם חוק השבות גזעני
"הדמוקרטיה סותרת יסודות בסיסיים בציונות", טען ח"כ בן-ארי בדיון סוער במיוחד על מכתב הרבנים. הרב שמואל אליהו אמר שההשתלטות על הנדל"ן בארץ מזכירה את מחדל יום כיפור. פרופ' קרמינצר אמר בתגובה כי הטענות הן "תירוץ לגזענות"
יוזם מכתב הרבנים נגד השכרה ומכירה של דירות לערבים, הרב שמואל אליהו, טוען כי ההשתלטות של גורמים עוינים על מדינת ישראל באמצעות קניית בתים וקרקעות היא "סכנה קיומית", וכי הממשלה וכוחות הביטחון "נרדמו בשמירה" נוכח התופעה.
בדיון סוער מאוד על מכתב הרבנים נגד השכרת דירות, שנערך ב"כנס ירושלים" הננעל היום (ד'), השווה הרב אליהו
את אוזלת ידן של הרשויות למחדל המודיעיני ערב מלחמת יום כיפור. בדבריו טען הרב כי "המכתב עובד".
כדי להמחיש את ה"סכנה" סיפר הרב כי בעירו, צפת, ישנן שתי עסקאות נדל"ן גדולות העומדות לפני חתימה, ובשתיהן מציעים הערבים "סכומים בלתי הגיוניים בעליל". עוד הוסיף: "יש דוגמאות של השתלטות ערבית על שכונות שלמות".
יוזם מכתב הרבנים דחה את הטענה כי לא היה צורך לפרסמו ברבנים, משום שהסכנה הלאומית חמורה מאיבוד הפופולריות שלו. הוא תקף את התקשורת, שלטענתו צבועה ומנותקת מהציבור, וסיפר כי כמה עיתונאים אמרו לו שהם מסכימים עם דעותיו אך חוששים להביע אותן.
לא מתביישים בייהוד
ח"כ מיכאל בן-ארי (האיחוד הלאומי), התומך ברב אליהו ובמכתבו, אמר בדיון כי צריך להודות ביושר ש"הדמוקרטיה סותרת יסודות בסיסיים בציונות" וציין כדוגמא את חוק השבות, אותו כינה "גזעני". הוא אף ציין שישנו משרד ממשלתי שתפקידו לייהד את הנגב והגליל, וגם בכך אין להתבייש.
"לא היינו נזקקים למכתב הרבנים אם לא היינו מאוימים. אנחנו לא גזענים", אמר בן-ארי. הוא טען כי השמאל נוהג בצביעות בכך שהוא אינו מגנה קריאות הפוכות נגד איכלוס יהודים בפקיעין וביישובים אחרים.
דמוקרטיה - לא פריבילגיה
סגן נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה, פרופ' מרדכי קרמניצר, זעם על שני הדוברים, וקבע: "ישראל לא תוכל להתקיים בעולם אם היא תהיה לא-דמוקרטית, מדינה שמכריזה מלחמה על המיעוט שקיים בה".
הוא קרא לראות בערביי ישראל בני אדם ולא אויב, והוסיף: "יהודים צריכים להיות ערים לזה פי כמה, בגלל העבר שלנו". הוא דחה את הטענה שישנה "סכנה קיומית" מהשתלטות ערבית על נכסי נדל"ן ואמר כי מדובר רק ב"תירוץ לגזענות". לדבריו, יש לסמוך על המדינה וזרועות הביטחון שלה, שימנעו זאת.
עוד טען קרמניצר כי מדינת ישראל לא מעניקה זכויות בסיסיות לאזרחיה הערבים ולא בונה להם יישובים. "מה שמסכן יותר מכל את קיומה של מדינת ישראל זו העמדה הגזענית הזו", סיכם, "המכתב מפלג את ישראל בצורה שקשה לתאר".
הוא אף ציין שהאמירה לפיה הדמוקרטיה והציונות סותרות זו את זו, דומה להחלטת האו"ם כי המפעל הציוני הוא גזעני.
ראש ממשלה ערבי?
גם חבר הכנסת לשעבר, הרב מיכאל מלכיאור, תקף בחריפות את מיכאל בן-ארי, ואמר: "לפנינו ח"כ
מישראל אומר שהציונות לא עומדת במבחן של הומניות. שונאי ישראל לא היו יכולים לבטא זאת טוב יותר".
הוא הוסיף כי בעיניו אין סתירה בכך שראש הממשלה במדינת ישראל היהודית יהיה ערבי, אם הוא ייבחר בצורה דמוקרטית. מלכיאור התנגד לטענה כי מגורים נפרדים של יהודים וערבים ימנעו נישואי תערובת, ואמר שבנישואי תערבות יש לעסוק באמצעות הסברה וחינוך - ולא דרך גזענות.