שתף קטע נבחר

 

דו"ח אקולוגי לים המלח: להעביר את המלונות

מחוות הדעת, שנחשפת לראשונה ב-ynet, עולה כי הפתרון הסביבתי העדיף לטיפול במפלס האגן הדרומי לא יהיה קציר מלח - אלא הרס המלונות באזור ובנייתם באזור מרוחק. פרופ' כרמל: קציר מלח יתרום לפליטת גזי חממה. בינתיים, החברה הממשלתית לים המלח ממשיכה להסתיר דו"חות

חוות דעת אקולוגית, שהוכנה עבור החברה הממשלתית להגנות ים המלח, קובעת כי קציר מלח באגן הדרומי יתרום לפליטת גזי חממה ולהתחממות הגלובלית. חוות הדעת מנוגדת לעמדתם הרשמית של ארגוני הסביבה, השדולה להצלת ים המלח והתאחדות המלונאים באזור - שתומכים בקציר המלח כפתרון "ירוק" לעליית המפלס. 

 

חוות הדעת האקולוגית, שהוכנה על ידי פרופ' יוחאי כרמל מהמחלקה להנדסה סביבתית בטכניון ומסקנותיה לא פורסמו מעולם, קובעת כי הפתרון הסביבתי

 העדיף יותר לטיפול במפלס באגן הדרומי - יהיה דווקא להרוס את המלונות באזור ולבנות אותם מחדש באזור מרוחק יותר.

 

"המשמעות של קציר מלח מלא היא צריכה גבוהה מאוד של חשמל - שניתן להשוות אותה לצריכה של עיר גדולה בישראל", הסביר פרופ' כרמל בשיחה עם ynet. "כמות כזו גדולה של אנרגיה משמעותה תרומה להתחממות גלובלית, ובטווח הרחוק - השפעה על כל המערכת האקולוגית של ישראל".

 

פרופ' כרמל טוען כי חלופת הקציר תפגע גם בנחל רחף ובנחל צאלים, בשל מסוע המלח שיצטרך להוביל את המלח שייקצר - דרך שטחי הנחלים בחזרה אל האגן הצפוני. "הפתרון של העתקת בתי המלון עשוי גם הוא לסכן אזורים במדבר יהודה, שמהם ייחצבו חומרים לבניית סוללת הגנה - אך ניתן להחליט שלא כורים באזורים רגישים", הוא אמר.

 

חוות הדעת האקולוגית של פרופ' כרמל התקבלה בהפתעה בקרב ארגוני הסביבה ושמירת הטבע. אחת הטענות המרכזיות של תומכי הקציר הוא כי ממילא לא יהיה מנוס, אלא לקצור בסופו של דבר את המלח באגן הדרומי ומכאן שכל חלופה אחרת - משמעותה דחיית הקץ וגרימת נזק מיותר לאזור.

 

מי קובר את המידע הסביבתי?

אולם, מעבר למסקנותיה, מעניינת לא פחות העובדה כי חוות הדעת של כרמל לא פורסמה מעולם על ידי החברה הממשלתית - והיא לא היחידה. למעשה, חוות הדעת הזו מהווה רק פרק אחד בתוך חוות הדעת הסביבתית שהוכנה לפני מספר חודשים לבקשת החברה הממשלתית להגנות ים המלח, על ידי שלושה מומחים בעלי שם.

 

חוות הדעת הזו בחנה את החלופות השונות לעצירת המפלס בדרום ים המלח מהיבטים שונים של השפעה על הסביבה - בהם זיהום אוויר ורעש. מי שהופקד על הכנתה היו פרופ' אלון טל, מומחה לאקולוגיה מדברית מאוניברסיטת בן-גוריון, פרופ' אורי מינגלגרין ממכון וולקני ומוטי קפלן, מתכנן סביבתי.

 

כבר בחודש אוגוסט הגישו השלושה דו"ח ראשון לחברה הממשלתית, כפי שנתבקשו, אך גם מסקנותיו, שתמכו דווקא בקציר מלח, מעולם לא נחשפו חרף פניות מצד אמצעי התקשורת וגורמי מקצוע.

 

המסקנות הללו תואמות את מה שזועקים כבר תקופה ארוכה החברה להגנת הטבע, המלונאים באזור, וגם חברי השדולה להצלת ים המלח בכנסת. לפני כמה ימים סיירו גופים אלו באזור האגן הדרומי, שם מצויות בריכות האידוי של מפעלי ים המלח, ודרשו כי יימצא פתרון דחוף לעליית המפלס המתמשכת.

 

אולם עד כה, כל ניסיון לחשוף את הדו"ח ומסקנותיו לציבור - נתקל בחומה של שתיקה וערפל מצד החברה הממשלתית להגנות ים המלח. לאחרונה, בניסיון לחשוף את המידע הסביבתי, פנתה בנושא גם החברה להגנת הטבע לשר התיירות סטס מיסז'ניקוב. השר, המשמש כממונה על החברה, אמור היה להכריע בין החלופות השונות כבר לפני מספר חודשים אולם ההכרעה נדחית על ידו שוב ושוב.

 

"לכל אחת מהחלופות יש השפעות סביבתיות משמעותיות לעתיד האזור... אך המציאות הנוכחית, לפיה גורמים שונים מגבשים את עמדתם בסוגיה מבלי שחוות הדעת הסביבתית מונחת בפניהם, איננה סבירה בעליל... אנו קוראים לך שלא לקבל החלטה בטרם תפורסם חוות הדעת הסביבתית ויינתן הזמן הראוי ללמוד אותה ולהגיב לממצאיה", כתבו אנשי החברה להגנת הטבע.

 

מהחברה הממשלתית להגנות ים המלח נמסר בתגובה: "בשל מורכבות הנושא, הצוות הסביבתי ביקש לקיים פגישות נוספות. בשבועיים הקרובים תושלם העבודה". 

 

מהחברה להגנת הטבע נמסר: "הדוח האקולוגי מבוסס על נתונים שגויים בחלקם, שאינם מדויקים, שסופקו לכותב הדו"ח על ידי חל"י, לדוגמה היקף האנרגיה הנדרשת, תוואי המסוע והיקפי הכרייה. אנו רואים בחומרה את העובדה שחל"י מצד אחד אינה מונעת פרסום קטעים חלקיים מהדו"ח המלא, התואמים את עמדתם, אולם מסתירים מהציבור את הדוח הכולל והמקיף יותר, שאינו עולה ככל הנראה בקנה אחד עם עמדתם. נראה כי חל"י סימנו את המטרה - הרס המלונות, ומרגע זה כל האמצעים מבחינתם להשגתה, כשרים".

 

מהפורום להצלת ים המלח נמסר בתגובה: "המסע הציבורי של חל"י בניסיון להטעות את ממשלת ישראל נמשך. חל"י בוחרת להתנהל על פי ערכים אנטי ציבוריים שאינם מתיישבים עם עקרונות מנהל תקין, תוך העלמת מידע חיוני מקובעי מדיניות ונבחרי ציבור.הפורום להצלת ים המלח נחוש למנוע את הרעיון ההזוי של העתקת מלונות ים המלח, תוך פגיעה בלתי הפיכה בטבע ובפרנסתם של עשרות אלפי בני אדם. אנחנו תובעים משר התיירות וממנכ"ל משרדו לחשוף את המידע שברשותם ולפעול למען המשך המפעל הציוני בים המלח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ים המלח. חוות דעות סותרות
צילום: עמית שאבי
מומלצים