בכיתות דנו בקצב: "כשבחורה אומרת לא, זה לא"
למרות שלא ניתנה הנחיה מפורשת, מורים רבים חשו צורך לדון עם התלמידים בגזר הדין ההיסטורי של הנשיא לשעבר, והסבירו להם את עקרון השוויון בפני החוק. "זה אמנם יום עצוב למדינת ישראל, אך יום שמח לדמוקרטיה", אמר מורה לאזרחות
שיעור בדמוקרטיה בעקבות גזר הדין: במערכת החינוך אומנם לא פרסמו הנחיה מיוחדת למורים, אך גזר הדין ההיסטורי של הנשיא לשעבר משה קצב עלה היום (ג') לדיון בשיעורי אזרחות, ובכיתות התפתחו שיחות על משמעות גזר הדין לחברה הישראלית.
עונשו נקצב - דיווחים ופרשנויות על יום הדין
- מבית הנשיא לכלא: 7 שנות מאסר לאנס משה קצב
- השופטים התעמתו: קצב לא שונה מטכנאי מקררים
- בלעדי. האזינו לקצב צועק על השופטים: "טעיתם"
- להורדת גזר הדין המלא - לחצו כאן
- מדברים עם החברים שלכם בעמוד הפייסבוק של ynet
"פתחתי את השיעור במספר דקות על גזר הדין", סיפר ל-ynet מורה לאזרחות ממרכז הארץ. לדבריו, בכיתה התעורר דיון ער על עבריינות שלטונית, שוויון ודמוקרטיה, ועל כך שאין אזרחים מעל החוק. "זה לא יום רגיל", סיפר המורה, "כאנשי חינוך איננו יכולים להתעלם מגזר הדין. זה אומנם יום עצוב למדינת ישראל, אך זה יום שמח לדמוקרטיה, שמראה את חוזקה של מערכת המשפט, אשר מתמודדת עם נשיא ככל האזרחים בצורה שווה".
הנשיא קצב נשלח לשבע שנות מאסר בפועל, לאחר שהורשע בשני מעשי אונס ועבירות מין נוספות. מנהל בית ספר תיכון גדול באזור השפלה סיפר כי הנחה את מוריו לדון בנושא, שהוא "אירוע בעל חשיבות לאומית". לדבריו, הוא ביקש מהמורים, בעיקר המורים לאזרחות, להדגיש את המשמעות של משפט קצב: "כאשר בחורה אומרת לא זה לא, לא ניתן לפרש זאת בשום צורה אחרת".
גזר הדין ההיסטורי - עוד כותרות ב-ynet:
- הסיקור בעולם: "נפילת המזרחי" והפליטה של פוטין
מנהל התיכון הוסיף כי אומנם אין תוכנית לימודים מיוחדת שמתייחסת לנושא, "אך בהיותנו אנשי חינוך, זה טבעי ביותר שנתייחס גם לאקטואליה, ונלמד גם על האיסור שבהטרדות מיניות ואונס, וגם על השוויון בפני החוק, שהוא חוזקה של הדמוקרטיה".
לאורך גזר הדין הציבו השופטים את השוויון בפני החוק כעקרון מנחה. "הנאשם ביצע את המעשים ככל אדם, וככל האדם צריך לשאת בעונש. אין אדם הנמצא מעל החוק, יהא מעמדו אשר יהא". הם אף הסתמכו על מקרים דומים מהעבר בו הורשעו באונס טכנאי מקררים ונהג מונית.
מורה לאזרחות מתל-אביב סיפרה שהדבר החשוב ביותר בלימודי אזרחות הוא ללמד את התלמידים שקיים שוויון בפני החוק ושכולם שווים. "כאשר הנשיא לשעבר נשלח לכלא, זה אירוע שאנו כמורים חייבים להתייחס אליו ולהסביר לתלמידים שגם ראשי ממשלה וגם נשיאים שעברו על החוק יישפטו במידה שווה במדינה דמוקרטית, ואף ייכנסו לכלא במידת הצורך".