אביו של אביב אילוז: הפרקליטות מכרה את דם בני
"היו צריכים לנהל משפט עד הסוף", אמר אשר אילוז - לאחר שבית המשפט העליון אישר עסקה עם הנאשם ברצח בנו, שהיה בן 3. "חפים מפשע הולכים לבית קברות, ונאשמים הביתה"
"הפרקליטות מכרה את הדם של הילד" - כך אמר הבוקר (יום א') אשר אילוז, אביו של הפעוט אביב אילוז ז"ל שנרצח ב-1999. הוא מחה על החלטת בית המשפט העליון לכבד את עסקת הטיעון, לפיה יורשע יחיא טורק בסיוע ולא ברצח הילד, והאשים ש"אם זה היה הבן שלהם, הם לא היו מסוגלים להחזיק את העט ביד, בזמן שחתמו על עסקה שכזאת". טורק צפוי להשתחרר בעוד כ-6 שנים, וככל הנראה איש לא יואשם ברצח עצמו.
טורק נאשם ברצח אביב אילוז, שהיה אז בן שלוש. הפעוט ישב במכוניתו של אביו, אשר אילוז, בזמן שמטען שהוצמד לרכב התפוצץ. באוקטובר נחתם הסדר טיעון בין טורק לפרקליטות, לפיו ייגזר עליו עונש מאסר של 15 שנים בגין חלקו במקרה, והוא יורשע רק בסיוע לרצח.
למרות ההסדר - שנחתם על-ידי פרקליטת מחוז תל-אביב, רות דוד, ואושר על-ידי המשנה לפרקליט המדינה, שוקי למברגר - החליט פרקליט המדינה משה לדור לסגת מההסכם. טורק, בתגובה, עתר לבג"ץ.
אילוז ואשתו התנגדו לעסקת הטיעון לנאשם ברצח בנם. "אמרתי להם לפני שהם חתמו, אל תחתמו - תנהלו משפט. אבל הם לא שמעו לי. אחרי זה, כשהיה רעש בתקשורת, הם ביקשו לחזור בהם. אני לא מאמין שהם עשו את זה. עכשיו הבנאדם ישתחרר עוד כמה שנים ונגמרה ההצגה".
אשר אילוז המשיך בביקורת הקשה על הפרקליטות. "מי הולך ועושה עסקת טיעון עם אדם כזה? עצם העובדה שתיק כזה מתגלגל בכלל לדיבור על עסקת טיעון הוא מרתיח", אמר האב. "היו צריכים לנהל משפט עד הסוף. אבל זה לא מעניין אותם. זאת לא פרקליטות - זה בית בושת. התנהגו פה כמו בבית בושת. מכרו את הדם של הבן שלי. ככה אנשים חפים מפשע הולכים לבית קברות ונאשמים הביתה".
אילוז מבין כעת שהקרב המשפטי הסתיים, והוא בטוח שהפרקליטות הייתה נוהגת אחרת במקרה של נאשם אחר. "מי יודע מה הוא הבטיח להם, שהם רצו לחתום איתו על עסקת טיעון. מי יודע? שיגידו. הרי איזו סיבה יש להם להציע עסקת טיעון לאדם כזה. אני מנסה לעכל את החלטה ולא מצליח. אם זה היה ילד של מישהו מהאליטות, אני בטוח שלא היו חושבים על עסקה.
"אני רוצה לראות אם יש להם אומץ לעשות עסקת טיעון עם הדורס של הבן של השופט חשין. נראה אם הם מוכנים לעסקה של שנה או שנתיים בתאונת פגע וברח. ברור שאף אחד לא יחשוב על זה, כי מדובר באדם שקרוב למערכת. זה שזרק נעל על השופטת קיבל שלוש שנים, אז לא מדובר פה בצחוק"?
הוא הוסיף בכאב: "אבל ככה נראית המדינה שלנו. זה שהפרקליטות עכשיו התחרטה לא שווה כלום.
היו צריכים לחשוב על זה לפני שחתמו על העסקה, כשאני התרעתי בפניהם לא לחתום. לא מאמין שככה מתנהלת המדינה".
מנגד, לאחר החלטת השופטים אמר עו"ד אבי כהן מהסנגוריה הציבורית, שייצג את טורק: "אני שמח שהיה לבית המשפט העליון את האומץ לכפות באופן חריג ונדיר על פרקליט המדינה, לפעול בהתאם להסדר הטיעון עליו חתמה פרקליטת המחוז". בסנגוריה הציבורית הדגישו כי מדובר בעתירה עקרונית, שהסנגוריה רואה בה חשיבות רבה לגבי ההתנהלות הראויה במערכת המשפט. בפרקליטות טרם הגיבו לפסיקה.