המשא ומתן נכשל: הרופאים נערכים לשביתה
גם באוצר מבינים שהשביתה בלתי-נמנעת: בבתי החולים יתקיימו אסיפות הסברה בהן יקבלו הרופאים דיווח על כישלון המו"מ, הערב עשויה להתפרסם הודעה על תחילת השביתה
שבעה חודשים של משא ומתן לא הביאו לתוצאות, והיום (א') נערכים הרופאים להכרזה על שביתה - ימים ספורים בלבד אחרי סיומה של השביתה הגדולה הקודמת, זו של העובדים הסוציאליים. יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן, הודיע אמש לממונה על השכר באוצר, אילן לוין, כי הרופאים ינקטו בימים הקרובים ב"צעדים ארגוניים".
אותה הודעה לקונית, שנשלחה גם למעסיקים במערכת הבריאות - מנכ"ל משרד הבריאות ומנכ"לי קופות החולים - עשויה להוביל להכרזה על שביתה. הערב תכונס ישיבה של הנהלת ההסתדרות הרפואית, כדי לקבל החלטות על המשך הצעדים ועל מועד השביתה. צעדי המחאה לא צפויים להתחיל היום, אבל ייתכן שבחלק מבתי החולים יתקיימו אסיפות הסברה קצרות, בהן יקבלו הרופאים דיווח על כישלון המשא ומתן ועל הצעדים הצפויים.
בין הרופאים לאוצר מתנהל משא ומתן כבר כשבעה חודשים, והפגישה האחרונה בין הצדדים הסתיימה ביום חמישי בפיצוץ נוסף. בשלב זה נקבע מועד לדיון נוסף רק בעוד כשבועיים, וגם באוצר מבינים שהשביתה בלתי נמנעת.
לאחר שביתת הרופאים האחרונה בשנת 2000 נכנסו הצדדים להליך בוררות ממושך, שהתנהל תחת איסור שביתה. הישגיהם של הרופאים בבוררות היו אמנם גדולים, אך מצוקות רבות במערכת הבריאות לא נפתרו, ולכן הם לוחצים על ההסתדרות הרפואית לנקוט בנשק יום הדין.
בהסתדרות הרפואית האשימו את האוצר ואמרו כי עמדתו נשארה כפי שהיא, "ללא כל תזוזה אמיתית מהצעתו הראשונית, וזאת בראש ובראשונה בגלל שמסגרת עלות ההסכם לא שונתה. זו אותה גברת בשינוי אדרת". הם טענו כי התנהלות האוצר נעשית בחוסר תום לב ואמרו כי פקידיו סירבו לדון באחת מהדרישות המהותיות שהציגו - תוספת תקנים של רופאים. זאת למרות שבמשא מתן אחר, עם הסתדרות האחיות, עלה הנושא לדיון והאחיות השיגו בו הישגים.
פערים גדולים מאוד
למרות שכבר לפני שבועיים הודיעה ההסתדרות הרפואית על הכרזת סכסוך עבודה, לא הואץ בתקופה זו המשא ומתן עם האוצר. בהסתדרות הרפואית טוענים שמדובר ב"גרירת רגליים ונקיטת סחבת", והפערים בין הצדדים גדולים מאוד. התוכנית שגיבשו בהסתדרות, שמטרתה "להציל את מערכת הבריאות הציבורית", כוללת הוספת תקנים ומיטות אשפוז, ומתן מענקים מיוחדים לרופאים שיבחרו להתמחות ולעבוד בפריפריה ולרופאים במקצועות שנמצאים במצוקת כוח אדם.
הם גם דורשים להעלות ב-50% את שכר הרופאים לשעה, והציעו גם לאפשר לרופאים בבתי החולים הציבוריים להעניק שירותי רפואה פרטית (שר"פ). בכך, לדבריהם, ניתן יהיה להשאיר את הרופאים הבכירים בבתי החולים ולמנוע את מעברם לבתי החולים הפרטיים ולקליניקות הפרטיות.
הצעת האוצר שונתה בתכלית. היא כוללת תוספת שכר של 18% על פני 6 שנים, כאשר כלל הרופאים יקבלו תוספת של אחוז אחד לשכרם בכל שנה, ותוספת נוספת של 2.3% תיועד לרופאים בפריפריה ובמקצועות נדרשים. בנוסף, דורשים באוצר שהרופאים יחתמו על שעון נוכחות, כפי שמקובל בענפי המשק - דרישה שמהווה סדין אדום בעיני הרופאים.
באוצר מתנגדים לתוספות שכר גדולות לרופאים וטוענים כל העת ששכר הרופאים הממוצע גבוה פי 3 מהשכר הממוצע במשק. מתמחה מקבל בממוצע שכר של 18,654 שקל ברוטו, רופא מומחה מרוויח 23,705 שקל ורופא בכיר 34,428 שקל.