שתף קטע נבחר

 

ביטול מינוי נציב השב"ס: "צריך להיות נקי מרבב"

הפרקליטות הגישה את תשובתה לעתירת אלי גביזון לבג"ץ ופירטה את הקשר בין אחיו לריקו שירזי. "העומד בראש נציב השירות צריך להיות מופת, אדם שאין לגביו סימני שאלה"

ועדת טירקל כבר אישרה את מינויו של ניצב אהרון פרנקו לתפקיד נציב שירות בתי הסוהר, אבל גונדר אלי גביזון , המועמד הראשון לתפקיד, עדיין לא מוותר עליו. פרקליטות המדינה הגישה היום (ג') את תשובתה לבג"ץ בעניין עתירת גביזון לבג"ץ נגד החלטת השר לביטחון פנים לבטל את מינויו, ובה נטען כי יצחק אהרונוביץ' החליט שאין מקום להמשיך בהליכי המינוי, לאחר שקרא את חוות דעתו השנייה של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, מייק בלס.

 

בתגובת הפרקליטות נטען כי השר אהרונוביץ' אכן החליט לפעול למינויו של גביזון, אולם בנסיבות שנוצרו במקרה זה עצם העובדה שהשר החל בהליכי מינוי אינה מחייבת אותו להמשיך בהם. לטענתם, הוא יכול להפסיק את ההליכים באמצע, ולכן בחר לפתוח בהליכים למינויו של מועמד אחר, פרנקו.

 

בתגובתה מגוללת הפרקליטות את השתלשלות העניינים בהליך מינוי נציב השב"ס. הפרקליטות כותבת כי מלכתחילה התכוון השר אהרונוביץ' להביא לאישור הממשלה מועמד מתוך שירות בתי הסוהר, אולם בעקבות ההתפתחויות שחלו בתהליך החליט לעצור את מינוי גביזון. לדברי הפרקליטות, החלטת השר מבוססת על כך שתפקיד נציב השב"ס הינו רגיש ביותר, שהעומד בראשו אמור להוות מופת ודוגמה לכלל השירות ונקי מכל רבב, "או בדל רבב".

 

לטענת הפרקליטות, בעקבות העובדה שהיו קיימים סימני שאלה סביב המינוי ולאור הקשיים והשאלות שהועלו על ידי ועדת טירקל, סבר השר כי בנסיבות אלה אין מקום להמשיך בהליכי מינוי גביזון. הפרקליטות מדגישה כי אהרונוביץ' לא פסל את גביזון מהמשך כהונתו בתפקידו הנוכחי כמפקד גוש דרום לשירות בתי הסוהר, ולא פתח בכל הליך משמעתי או פלילי נגדו, אולם סבר כי לתפקיד הנציב עליו למנות אדם "שאין לגביו כל סימני שאלה".

 

כבר בעיצומו של תהליך הבדיקה, כותבת הפרקליטות, הגיע המשנה ליועץ המשפטי למסקנה כי צפויים קשיים משפטיים במינוי גביזון ובעקבות זאת הגיע אהרונוביץ למסקנה כי אין מקום להמשיך בהליכי המינוי ולכן הסוגיה איננה ביטול מינוי שכבר אושר, כפי שטוען גביזון, אלא האם השר חייב להמשיך בהליכי מינוי, "שהיו מצויים בשלב מוקדם יחסית כאשר התעוררו סימני שאלה שכאלו". לדברי הפרקליטות החלטת אהרונוביץ' להפסיק את הליכי המינוי היתה "ראויה, סבירה ועניינית".

 

הפרקליטות כתבה בתגובתה כי היא סבורה שגביזון ממעיט מאוד מחשיבותם וממשקלם של סימני השאלה שהתגלו בעניינו, וטוענת כי המעטה זאת איננה במקומה. לדבריה, הסוגיה של קבלת פניות ממקורבים לגבי אסירים וטיפול בפניות מעין אלה היא אחת הרגישות ביותר הנוגעות לתפקודו של כל קצין וסוהר בשב"ס. היא הדגישה כי גביזון ענה תשובות סותרות לגבי השאלה אם קרובי משפחה פנו אליו או לא פנו אליו וניתן היה לצפות כי לגבי תחום זה יינתנו תשובות חד משמעיות.

 

שירזי לאשתו: אח של גביזון סידר לי

לתגובת הפרקליטות צורפה גם חוות דעתו של המשנה ליועמ"ש. מחוות הדעת ניתן לראות כי שמו של גביזון עלה בהאזנות סתר שהותקנו לפני 14 שנה לריקו שירזי. שירזי, שהיה עצור באותה עת בחשד לרצח אדם בנתניה, שוחח עם אשתו בטלפון ששאלה אותו מי זה ישראל גביזון שמביא את הרכב. שירזי ענה לה שיש לו אח בשב"ס "הוא זה שסידר לי את ה...". אותו ישראל גביזון, אחיו של אלי גביזון, היה באותה תקופה בעל עסקי מכוניות. הוא נקלע לחובות כבדים ונמצא בקשרים עם כמה דמויות מוכרות מהעולם התחתון של נתניה.

 

בשיחה נוספת שצוינה בחוות הדעת בין אביו של שירזי לבין ישראל גביזון התבקש גביזון לומר לאחיו שיזרז את הטיפול בעניין. לגבי התקופה הנוכחית ציין בלס בחוות הדעת כי מתמלולי האזנות הסתר שהמשטרה העבירה עולה כי בשנת 2007 וגם לאחר מכן התנהלו מספר שיחות בין עבריינים שהזכירו קשר לגביזון. 

 

בלס, המשנה ליועמ"ש, הדגיש כי אין מדובר בקשר ישיר של גביזון לעבריין ואף אין שמץ של הוכחה כי משהו מהדברים שעלו בשיחות בין העבריינים אכן הגיע לגביזון. המשנה ליועמ"ש כתב גם כי מהאזנות הסתר עולה עד כמה אסירים חוששים מפני כליאתם בבתי סוהר מסוימים ועד כמה הם משתוקקים להפעיל קשרים כדי לשהות במתקן כליאה בו יחושו יותר בנוח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלי גביזון. לאח היה קשר לשירזי
צילום: שאול גולן
אהרון פרנקו. הניצב יהיה הנציב הבא
צילום: גיל יוחנן
מומלצים