שתף קטע נבחר

 
צילום: אבי מועלם

מזדהים עם הרופאים: "כמעט איש לא מתלונן"

שביתת הרופאים הראשונה משנת 2000 החלה, שיבושים קשים בבתי החולים. ברמב"ם שרר שקט חריג, וחולים לא מעודכנים שבאו לקבל טיפול נאלצו לשוב על עקבותיהם, אבל שם ובנהריה לא התלוננו: "הרופאים נלחמים למעננו, שישבתו כמה שצריך"

יום שלישי הפך לשבת. כל בתי החולים הציבוריים החלו הבוקר (יום ג') לפעול במתכונת שבת, וגם קופות החולים כללית ולאומית מושבתות. בבתי החולים לא פועלות מרפאות החוץ ונדחו ניתוחים שאינם דחופים, כמו גם צילומים, בדיקות אבחנתיות שונות ובדיקות הדמיה. במחלקות שוהים רק רופאים כוננים, ובין הניתוחים הלא-דחופים שלא יתקיימו בזמן השביתה גם ניתוחים קיסריים מתוכננים.

 

 

חדרי המיון, לעומת זאת, תוגברו ברופאים נוספים. היחידות לטיפול נמרץ, הפגיות ומחלקות היולדות פועלות כרגיל. משרד הבריאות הנחה את הרופאים השובתים לבצע טיפולי דיאליזה דחופים, טיפולים לנשים שעוברות הפריה חוץ-גופית ושעברו כבר את כל ההכנה הנדרשת, טיפולי כימותרפיה והקרנות לחולים שזקוקים לכך.


דוד אזולאי בבית החולים בנהריה. "עוול לרופאים" (צילום: אבישג שאר-יישוב)

 

השביתה הורגשה היטב במסדרונות בית החולים בנהריה. ד"ר אדוארד אלטמן, רופא בכיר בכירורגית חזה, סיפר על השכר

העלוב שלו. "משכורת הבסיס שלי, אחרי כ-20 שנה כרופא, מגיעה ל-4,000 שקלים. רק בזכות 15 תורנויות, מרביתן בטיפול נמרץ, אני מצליח להגיע למשכורת ראויה. הדרישות שלנו מוצדקות ולשמחתי החולים מבינים אותנו".

 

ד"ר צביקה שלג, מתמחה במחלקת עיניים, תיאר את המשמרות הקשות, שגם אשתו - מתמחה אחרת בבית החולים - שותפה להן. "אני וחבריי נאלצים לעבוד לפעמים 26 שעות, עם תורנויות לילה רבות. לכל חולה מגיע הסבר על מצבו ויחס נאות מהרופא, אך כיום ישנם רבים שבורחים מהמקצוע הזה בגלל התנאים. אני מזמין את אותם פקידי אוצר, המפרסמים משכורות עתק של רופאים, לראות את התלושים ולהבין מה זה משמרת לילה במחלקה פנימית. אני בטוח שהם יחשבו אחרת. אנחנו רוצים רפואה טובה יותר ולא כזו שרופאים מרוויחים בה פחות מבייביסיטר".

 

החולה במסדרון: כואב הלב, שישבתו כמה שצריך

דוד אזולאי מעכו הבחין היטב כי ביקורי הרופאים הבוקר אינם תכופים, בשל השביתה: "האוצר עושה עוול לרופאים. זו אחת השביתות המוצדקות שאני מכיר. לשמחתי, הם החליטו להילחם גם את מלחמתם של החולים, שלא יהיו זרוקים במסדרונות. למרות הקושי, אין כאן כמעט אף אחד שמתלונן, כולם מבינים שמדובר באחד המאבקים החשובים בישראל".

 

טארק חבקה מהכפר ינוח הביע אף הוא הזדהות עם השובתים: "אני שומע על הרבה אנשים שלא רוצים להיות היום רופאים בגלל ההשפלה. אני מקווה שבמדינה יבינו איזה מלאכים הרופאים האלה, שבלעדיהם הרבה אנשים היו משלמים בחייהם. אתה רואה אותם עובדים סביב השעון וכואב הלב לשמוע כמה כסף הם מביאים בסוף החודש הביתה. שישבתו כמה שצריך כדי להשיג מה שמגיע להם. לא עושים להם טובה כשנותנים להם תוספת שכר".


מחאת הרופאים על הדש. "מגיעה להם תוספת" (צילום: אבישג שאר-יישוב)

 

גם בבית החולים רמב"ם בחיפה שרר הבוקר שקט חריג. חולים שאמורים היו להתאשפז היום לניתוחים וטיפולים שונים לא

הגיעו או שנשלחו כבר אתמול לבתיהם. רק למרפאות החוץ הגיעו מטופלים שלא שמעו על השביתה, והם נאלצו לחזור כלעומת שבאו. אחד מהם היה חג'ו שאהר, שבא עם אשתו לביקורת בעקבות ניתוח שעברה בבטנה.

 

"חיכינו לתור הזה חודש וחצי, לא שמעתי חדשות אז לא ידעתי שיש שביתה", סיפר. "הגענו מדיר חנא, ועכשיו אנחנו צריכים לחזור. אני לא יודע מתי יהיה לנו תור חדש". למרות זאת, גם שאהר הביע הבנה לצעדיהם של הרופאים: "ודאי שמגיעה להם תוספת שכר".

 

הרופאים: אנחנו נלחמים בשביל העניים

בחדרי הניתוח ברמב"ם אמורים להתבצע בבוקר רגיל כ-30 ניתוחים, אך היום בוצעו בו רק ארבעה, כולם ניתוחים דחופים שאושרו על-ידי ועדת החריגים המורכבת מוועד הרופאים בבית החולים. האחות האחראית בחדר הניתוח, יעל אדרי, סיפרה שאת הזמן הפנוי מנצלים אנשי הצוות לניקיונות ולרענון המחלקה.

 

סגן יו"ר ועד הרופאים ברמב"ם, ד"ר אבי ויסמן, אמר ל-ynet כי לוועדת החריגים הוגשו הבוקר עשרות פניות, וכי כל

הטיפולים שבוצעו הם מצילי חיים. "הקריטריון העיקרי שלנו הוא השאלה האם הרופא שמבקש את החריגה היה מבצע את הניתוח גם בשבת, אם היה צורך בכך, ולפי זה קובעים אם יש הכרח בביצוע".

 

ד"ר ויסמן הדגיש כי מטרתה העיקרית של השביתה היא הצלת הרפואה הציבורית בישראל. "רבים מאתנו עובדים גם ברפואה הפרטית, ואנחנו רואים שמי שיש לו כסף ויכול להרשות לעצמו - מגיע לשם. כך שלמעשה מי שנפגע ממצב הרפואה הציבורית בישראל אלה האנשים העניים שאינם מסוגלים לשלם. המאבק שלנו נועד לאפשר גם להם לקבל רפואה טובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית חולים נהריה. ביקורי הרופאים פחות תכופים
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים