שתף קטע נבחר

 

גולדסטון נשאר בשלו: "לא אבקש לבטל הדו"ח"

נתניהו קרא לגנוז את הדו"ח על "עופרת יצוקה", אחרי שהשופט היהודי חזר בו מהקביעה שצה"ל הרג במתכוון אזרחים בעזה וטען כי לו ידע אז את שידוע לו היום, הדו"ח היה שונה. אבל בראיון הבוקר מבהיר גולדסטון כי הוא עדיין עומד מאחורי שאר הקביעות: "כרגע אין סיבה לבחון עוד חלקים מחדש"

השופט ריצ'רד גולדסטון אמר כי הוא אינו מתכוון לבקש לבטל את הדו"ח שלו על "עופרת יצוקה", שבו הואשמה ישראל בביצוע פשעי מלחמה. זאת, למרות העובדה שבמאמר שפרסם ב"וושינגטון פוסט" בסוף השבוע הוא הביע חרטה על חלק מהקביעות בדו"ח, כולל זו שבה נרמז כי ישראל הרגה אזרחים במתכוון.

 

החזרה בתשובה של גולדסטון - כותרות אחרונות:

 

בראיון לסוכנות הידיעות AP שהתפרסם הבוקר (יום ד') אישר גולדסטון כי שר הפנים, אלי ישי, התקשר אליו שלשום כדי

להודות לו על כך שחזר בו מחלק מטענותיו. עם זאת, גולדסטון הדגיש כי הוא כלל לא דן עם ישי בדו"ח עצמו בשיחת הטלפון. "בשום פנים ואופן לא דנו בדו"ח גולדסטון בשיחה הזו", אמר גולדסטון בשיחה מאוניברסיטת סטנפורד בקליפורניה.

 

השופט הדרום-אפריקני סיפר כי הודה לישי על שהתקשר אליו, וכי אמר לו שדאגתו הייתה לעבוד למען האמת, הצדק וזכויות האדם. גולדסטון כן אישר כי ישי הזמין אותו לבקר בישראל, וכי הוא קיבל את ההזמנה, אך הודיע שלא יוכל להגיע ארצה לפני יולי. "סיימתי את השיחה בהבעת אהבתי לישראל", אמר גולדסטון, וציין כי ישי דיבר בשיחה בעברית, והדברים תורגמו עבורו.

 

כרגע אין סיבה לעוד הרהורי חרטה

במאמרו ב"וושינגטון פוסט" שיבח גולדסטון את ישראל על עשרות החקירות העצמאיות שפתחה בחשד שחייליה פעלו שלא כדין במהלך המבצע בעזה, ותקף את חמאס על שלא ביצע חקירות משלו. הוא אמר כי לו היה יודע בעת כתיבת הדו"ח את כל שידוע לו היום, הדו"ח היה נראה אחרת. עם זאת, הוא שב ומתח ביקורת על ישראל בשל העובדה שלא שיתפה פעולה עם החקירה.


ארבעת חברי ועדת גולדסטון בז'נבה, ביולי 2009 (צילום: AFP)

 

למרות הדברים שכתב, גולדסטון הבהיר בראיון שפורסם הבוקר כי אין בכוונתו

לבקש את ביטול הדו"ח. "כפי שמשתמע מהמאמר ב'וושינגטון פוסט', מידע שהתקבל אחרי פרסום הדו"ח עלה בקנה אחד עם הטענה שיש לבצע תיקון אחד, בכל הנוגע לכוונה (ההרג המכוון) מצדה של ישראל". הוא ציין כי "מידע נוסף כתוצאה מחקירה פנימית יכול להוביל לעוד בחינה מחדש (של סעיפים), אבל כפי שמומלץ כרגע, אין לי שום סיבה להאמין שחלק כלשהו מהדו"ח צריך לעבור בחינה מחדש בזמן זה".

 

אתמול יצאה לראשונה גם חברה בוועדה שבראשה עמד גולדסטון נגד הצהרותיו. עורכת הדין ופעילת זכויות האדם הפקיסטנית הינה ג'ילאני דחתה את דבריו ב"וושינגטון פוסט", וטענה כי הדו"ח עומד בעינו. לדבריה, הצהרותיו הלא-רשמיות "אינן מפריכות את הממצאים". בראיון ל-Middle East Monitor אמרה ג'ילאני: "שום תהליך או הליך מתקבל על הדעת לא יביא לביטול דו"ח האו"ם; אם זה אכן יקרה, זה ייתפש כצעד חשוד".

 

מועצת זכויות האדם: לא נבטל דו"ח בגלל מאמר בעיתון

ג'ילאני הייתה חלק מהצוות של גולדסטון שבחן את מעשיהן של ישראל וחמאס במהלך המבצע שנערך בעזה בין דצמבר 2008 לינואר 2009. היא הוסיפה כי "האו"ם אינו יכול לאפשר פטירה מעונש, ויהיה עליו לפעול אם ברצונו להישאר גוף מושל בינלאומי מהימן". שני החברים האחרים מלבדם בצוות החקירה היו כריסטין צ'ינקין ודזמונד טרוורס, והם טרם התייחסו בפומבי להרהורי החרטה של גולדסטון.


מחנה הפליטים ג'בליה בסוף "עופרת יצוקה" (צילום: AP)

 

למרות התקווה בישראל שדברי גולדסטון יגרמו לאו"ם לדחות בדיעבד את מסקנות הדו"ח, שאומץ על-ידי העצרת

הכללית ומועצת זכויות האדם של הארגון, לא צפויה פעולה מיידית בכיוון זה מצד האו"ם. דובר מועצת זכויות האדם של האו"ם, שיזמה את הדו"ח ונחשבת לגוף עוין במיוחד לישראל, אמר לפי דיווח בעיתון הבריטי "גרדיאן": "האו"ם לא יבטל את הדו"ח על בסיס מאמר בעיתון. העמדות שגולדסטון הביע הן דעותיו האישיות בלבד".

 

כדי לקדם מהלך שבמסגרתו יבוטל אימוץ הדו"ח, נדרשת פנייה רשמית וכתובה של גולדסטון, שתזכה לגיבוי פה אחד של שלושת עמיתיו לוועדה, או לחילופין קיום הצבעה בנושא בעצרת הכללית של האו"ם או במועצת זכויות האדם שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט גולדסטון. "לא מאמין שצריך לבחון מחדש עוד משהו בדו"ח"
צילום: AP
השר ישי. דיבר עברית בטלפון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים