שתף קטע נבחר

ברמאללה מחכים למדינה: "כבר אין פרוטקציות"

בעיר הפלסטינית מרגישים שהמומנטום להקמת מדינה נמצא בשיאו. "כל מה שהיה בעבר לא קיים יותר. פיאד סידר את הכל", אמר נהג מונית ברמאללה. עם זאת, נשמעו קולות אחרים: "כולם מדברים על ספטמבר - אבל רק אלוהים יודע באיזו שנה"

הרשות הפלסטינית מגבירה את הכנותיה לקראת הכרזה אפשרית על מדינה פלסטינית, וגם ברחוב ניכרת אותה תכונה. הדו"ח שהגיש שליח האו"ם למזרח התיכון, רוברט סרי, למדינות התורמות שמתכנסות בבריסל והדו"חות החיוביים של קרן המטבע העולמית והבנק העולמי, מצביעים כולם על העובדה שהרשות הפלסטינית הקימה את המוסדות הממשלתיים ושהיא מוכנה להקמת מדינה עצמאית.

 

 

שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל מלכי, הצהיר כי הרשות הפלסטינית סיימה את ההכנות לקראת ההכרזה על מדינה. "רוב מדינות העולם ניצבות כעת לצד ההנהגה הפלסטינית ותומכות במהלך ההכרזה, כפי שהכריז על כך הנשיא אבו מאזן - לא יאוחר מחודש

 ספטמבר הקרוב". בנוסף, דחה השר הפלסטיני את הטענה כי הכרזה חד צדדית על מדינה תוביל להתנגשויות בין פלסטינים למתנחלים.

 

ומה קורה בשטח? ברחוב הפלסטיני מרגישים את רוחות השינוי. הדעה הרווחת ברמאללה אתמול (ד') היתה שהמומנטום נמצא כעת בשיאו. "סלאם פיאד סידר את הכל", אמר ל-ynet סברי אל בארפין, נהג מונית מרמאללה. "כל מה שהיה לפני כמה שנים כבר לא קיים יותר. אין שחיתות ואין פרוטקציות".


"מרגישים את זה מגיע". רמאללה (צילום: אליאור לוי)

 

גם עומר שרפ מרמאללה מחייך כשעולה השאלה האם האזרחים מרגישים את השינוי המוסדי. "אנחנו מוכנים ומרגישים את זה מגיע. העולם איתנו והכל בזכות פיאד ואבו מאזן" הוא מצביע על השוטרים הרבים, שנמצאים בכל פינה בכיכר 'מנארה' ואומר "תראה בעצמך - בכל מקום יש משטרה. סלאם פיאד שיפר את הביטחון בשיתוף עם אבו מאזן. הוא מכוון מטרה ולא מסתכל שמאלה או ימינה, הוא הבטיח שהמוסדות ייבנו בתוך שנתיים והוא הצליח בכך".

 

אבל למרות ההצלחות הבינלאומיות, שרשמה הרשות הפלסטינית בשבועיים האחרונים, ניכר גם כעס ואכזבה מכך שהקוורטט ביטל את הישיבה שהיתה אמורה להתקיים ביום שישי הקרוב, בשל לחץ אמריקני. ברשות מביעים את מורת רוחם מכך.

 

"יותר קל להגיע לקנדה"

דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רודינה, פרסם אחר הצהריים הודעה, לפיה ההנהגה הפלסטינית דורשת מארה"ב לנקוט בעמדה ברורה באשר לגבולות המדינה העתידית. "הודעתה של שרת החוץ הילרי קלינטון, על כך שהנשיא ברק אובמה צפוי להכריז על מדיניותו בנוגע למזרח התיכון, חייבת להיות מלווה בעמדה ברורה על כך שהמדינה הפלסטינית תהיה בגבולות 1967 ושבירתה תהיה ירושלים". בנוסף דרש אבו רודינה שארה"ב תנקוט בעמדה תקיפה נגד ההתנחלויות.

 

עצם ההכרזה על מדינה, שגבולותיה אינם ברורים, מפריעה מאוד לחלק מהפלסטינים שמסרבים להיות אופטימיים בנושא זה. "אני

 לא מקבל את ההנחה שהרשות הפלסטינית מוכנה לקראת הכרזה על מדינה", אומר ג'לאל ראמז, תושב ביתוניא. "איך אפשר להקים מדינה שיש בה מחסומים? מדינה צריכה כניסה ויציאה ולנו אין כלום".

 

לדבריו, ההכרזות נעימות לאוזן, אבל בפועל מה שחשוב בוא מה שקורה בשטח. "אתה מבין שיותר קל לי להגיע היום לקנדה מאשר לירושלים? זה אבסורד". ואילו מחמד עווידה, גם הוא מרמאללה, סבור שאסור לקדש תאריכים. "כולם מדברים על ספטמבר - אבל רק אלוהים יודע אם זה יקרה בספטמבר הקרוב או בספטמבר 2015. לנו יש את הכלי החשוב ביותר והוא סבלנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רמאללה ביום רביעי
צילום: אליאור לוי
פיאד. הדרך למדינה
צילום: AP
מומלצים