שתף קטע נבחר

להכיר את הפריחה המקומית: נורית, פרג ועדעד

אל תתנו לצבע לבלבל אתכם - הפריחה האדומה שמתרחשת כעת, היא של נורית אסיה ופרג אגסני, שהחליפו את הכלניות שסיימו כבר לפרוח; העדעד, שמגיע כעת לשיא פריחתו בטבע, הוא פרח אלמוות. צמחים בסביבה - פרק נוסף בסדרה

אפשר לחלק את האביב לשני חלקים. בראשון פורחות הרקפות והכלניות, אותם הכרנו בכתבות קודמות בסדרה. כעת מגיע החלק השני, בו פורחים הנוריות והפרגים - פרחים יפים במיוחד אותם נכיר הפעם. בנוסף נכיר פרח כחול ויפה בשם עדעד.

 

צמחים שכל אחד צריך להכיר - לכל הכתבות בסדרה

 

נורית אסיה

הנורית היא אחד מהפרחים האדומים היפים של ארצנו. יחד עם הפרג, היא מחליפה כעת את הכלניות, שסיימו כבר לפרוח. גלי הפריחה האדומים בארץ - קודם הכלניות ולאחר מכן הנוריות והפרגים, קשורים בחיפושיות מיוחדות שמאביקות את הפרחים ושרואות את הצבע האדום, בניגוד לדבורים שאינן רואות צבע זה.

 

צילום: אורי פרגמן ספיר

 

משפחה: נוריתיים.

 

צורת חיים: צמח עשבוני רב-שנתי בעל ציצת שורשים מעובים.

 

עלים: העלים התחתונים מחולקים בדרך כלל לשלוש אונות גדולות וברורות. העלים העליונים קטנים יותר וגזורים לאונות רבות ודקות.

 

פרחים: בטבע יש לנורית פרח דמוי קערה בצבע אדום, שקוטרו 6-4 ס"מ ושנישא יחיד בקצה הגבעול מעל העלים. במרכז הפרח ממוקמים בגוש צפוף אבקנים שחורים. מתחת לפרח וצמוד אליו יש גביע ירקרק בן חמישה עלים - בניגוד לכלנית שמספר עלי הכותרת שלה נע בין 4 ל-13 ומכיל בדרך כלל 6, וכן לפרג - שמכיל 4 עלי כותרת. לנורית המתורבתת יש הרבה מאד עלי כותרת וגוונים שונים. הפריחה מתרחשת בחודשי מרס-אפריל.

 

תפוצה בארץ: מצפון הארץ ועד להר הנגב.

 

שימושים: צמח נוי חשוב בחנויות הפרחים ובגינה.

 

פרג אגסני

הפרח השני הוא הפרג האגסני, שנקרא כך בגלל שהפרי שלו נראה כמו אגס הפוך. בניגוד לכלנית ולנורית, הפרג הוא צמח חד-שנתי. הפרג מופיע במשנה בלשון רבים: "האורז והפרגין והשומשמין" (שביעית).  

 

צילום: אורי פרגמן ספיר

 

משפחה: פרגיים.

 

צורת חיים: צמח חד-שנתי.

 

עלים: עלה גזור, מחולק לאונות צרות ומחודדות.

 

פרחים: ניצן הפרח נוטה מטה, עטוף ב-2 עלי גביע ירוקים הנושרים כשהפרח נפתח. לפרח יש 4 עלי הכותרת אדומים ומקומטים, ולעיתים קרבות הם בעלי כתם שחור בבסיס. במרכז הפרח יש אבקנים רבים ושחורים. הפריחה מתרחשת בחודשים אפריל-מאי. מהפרח מתפתח פרי שנראה כמו אגס הפוך וקשיח. לפרי יש פתחים בחלק העליון, ממש כמו מלחיה, כך שהזרעים נפוצים אט אט ולא בבת אחת.

 

תפוצה בארץ: נפוץ מאד בכל הארץ.

 

שימושים: הפרג התרבותי משמש למאכל - את זרעיו אנו אוכלים בעוגות ולהפקת סמים אזורים, בשל כך יש איסור על גידולו בארץ, למרות שפרחיו גדולים ומפוארים.

 

עדעד כחול

הפרח האחרון הפעם הוא העדעד, שמוכר לרובנו מחנויות הפרחים, שם אוהבים אותו כי הוא מחזיק מעמד זמן רב, ובשפה מקצועית - יש לו חיי מדף ארוכים. הפרח בעל תפרחות כחולות קרומיות ויבשות, המורכבות בעיקר מגביעים כחולים יבשים.

 

צילום: אורי פרגמן ספיר

 

משפחה: עופריתיים.

 

צורת חיים: צמח עשבוני רב-שנתי היוצר גושי צמחים גדולים. גובהו 40-25 ס"מ.

 

עלים: עלה מוארך ומפורץ. עלי הבסוס של הצמח מאורגנים במעגל, שנקרא שושנת עלים בשפה המקצועית. ממרכזה יוצאים גבעולי הפריחה.

 

פרחים: הפרח לבן וצנוע, בעל חמישה עלי כותרת ועטוף בגביע כחול וקרומי. הפרחים ערוכים בשיבולים בקצות גבעולי פריחה מסועפים. הפריחה מגיעה לשיאה בחודשים אפריל-מאי, אולם היא נמשכת לעומק הקיץ בעוצמה פחותה.

 

תפוצה בארץ: צמח בר מוגן של חופי הים התיכון. הצמח גם נפוץ כצמח נוי בחנויות הפרחים ובגינות.

 

שימושים: צמח נוי לגינה ולסידורי פרחים, שניתן לייבשו ולהשתמש בו לנצח (פרח אלמוות). אולם זכרו - מדובר בצבע מוגן ואסור לקטוף אותו בטבע.

 

כותב הוא המדען הראשי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם ירושלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נוריות
צילום: אורי פרגמן ספיר
מומלצים