שתף קטע נבחר

 

האתגר של חמאס: ארגוני הסלפיים ברצועת עזה

הם לא סרים למרות, מסרבים להתחייב לרגיעה ומתגעגעים לאיסלאם של ימי הנביא מוחמד. הוצאתו להורג של ויטוריו אריגוני בידי ארגון "אל-תוחיד ואל-ג'יהאד" חשפה בסוף השבוע טפח נוסף מהאידאולוגיה הקיצונית של הארגונים הסלפיים בעזה

הוצאתו להורג של פעיל זכויות האדם האיטלקי ויטוריו אריגוני בידי ארגון "אל-תוחיד ואל-ג'יהאד" אמש (יום ו') חשפה פן נוסף באידיאולוגיה של הארגונים הסלפיים ברצועת עזה. פעולתם המהירה של מנגנוני הביטחון של חמאס, שהובילו למציאת גופתו וככל הנראה גם למעצרם של חלק מחוטפיו, חושפת שוב את המאבק חסר הפשרות של ממשלת חמאס ברצועה בארגונים אלו. 

 

הוצאה להורג ברצועת עזה - הדיווחים האחרונים ב-ynet:

עדכונים שוטפים גם בפייסבוק של ynet

 

אז מי היא אותה קבוצה קטנה שמנהלת מלחמת חורמה נגד ממשלת חמאס ברצועה? הארגונים הסלפיים שואבים את האידיאולוגיה שלהם מפעילות הג'יהאד העולמי - ובעיקר מאל-קאעידה. הסלפיה היא זרם פונדמנטליסטי-סוני, הקורא לחזור אל מקורות האיסלאם. לפי התפיסה הסלפית, האיסלאם היה מושלם בימיו הראשונים והתקלקל עם הזמן. התפיסה הזו קוראת לחדש את הדת בצורה הקרובה ביותר לזו של ימי הנביא מוחמד. הארגונים הללו מתאפיינים בקנאות דתית וחוסר סובלנות כלפי המערב וכלפי המיעוט הנוצרי הנמצא ברצועת עזה.

 

אריגוני מספר על פעילותו ברצועת עזה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הם החלו לפעול ברצועת עזה בתחילת שנות האלפיים, אך פריחתם החלה עם הפיכת חמאס ב-2007. דווקא עם השלטון ה"נוח" יותר עבורם, הם החלו לקרוא תיגר על הסמכות, בטענה שתנועת החמאס "ליברלית" מדי לטעמם. לפני כשנתיים הגיע המאבק לשיא, כאשר אחד ממנהיגיו הרוחניים של הזרם הכריז על הקמת אמירות איסלאמית ברצועה.

 

קריאת התיגר הזו הייתה צעד אחד יותר מדי עבור חמאס. בתגובה לדרשה פרצו מנגנוני הביטחון למסגד שלו ברפיח, שם נשא המנהיג, שייח עבד אל-לטיף מוסא, המכונה אבו-נור אל-מקדסי, את הדרשה הנפיצה. בקרבות שהתחוללו בין הצדדים נהרגו 24 איש ונפצעו יותר מ-100. בין ההרוגים היה גם קורא התיגר עצמו, אבו-נור אל-מקדסי. האירוע האלים פגע בצורה קשה בקבוצות הסלפיות, אך לא הביא לחיסולן.

 

אחד הארגונים הסלפיים הבולטים הוא "ג'מאעת אל-תוחיד ואל-ג'יהאד – בית אל-מקדס" - התארגנות צבאית קיצונית החשודה בביצוע פיגועים נגד יעדים מערביים בסיני. לפני חודש עצרו מנגנוני הביטחון של חמאס את אחד מראשיו, הישאם סעידני, בתום מצוד ארוך שהתנהל אחריו. בסרטון החטיפה שפורסם אתמול, דרשו החוטפים את שחרורו מהכלא בתמורה לשחרורו של הפעיל האיטלקי אריגוני. הארגון הזה השתתף לאורך השנים גם בפעילות נגד ישראל, ואנשיו ירו רקטות לעבר יישובי עוטף עזה, כולל בסיבוב הלחימה בשבוע שעבר.

 

כדי להוכיח את עצמאותו, הודיע הארגון ביום שלישי האחרון, כי אנשיו ירו שתי רקטות על

קיבוץ נירים. ככל הנראה, הדבר לא אירע בכלל. עם זאת, עצם ההודעה הצביעה על כך שלא כמו שאר הפלגים הפלסטינים – הארגון לא רואה את עצמו מחויב להסכם הרגיעה הבלתי כתוב.

 

עוד גוף בולט נוסף הוא "צבא האיסלאם", שהוקם ב-2004. אנשיו היו אלו שחטפו את העיתונאי הבריטי, אלן ג'ונסטון, והחזיקו בו במשך ארבעה חודשים עד לשחרורו. כמו כן, הם היו אחד הארגונים שקיבלו אחריות על חטיפת גלעד שליט. עוד גופים מוכרים הם "צבא האומה" וכן "אנסאר אל-סונה".

 

באופן חריג, ארגון "אל-תוחיד ואל-ג'יהאד" חזר בו מקבלת האחריות על חטיפתו של אריגוני. אחד ממנהיגי הקבוצות הסלפיות, שייח איאד אל-שאמי, הודיע כי אף אחת מהקבוצות לא רצחה את האיטלקי. נראה כי הסערה התקשורתית שפרצה בעזה וגם בעולם כולו, גרמה להם להבין שהן עלולים לשלם מחיר יקר על המעשה. קרוב לוודאי שממשלת חמאס תבקש שוב להוכיח להם, וגם לעולם, מי שולט ברצועה. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אריגוני עם איסמעיל הנייה
צילום: EPA
מומלצים