בג"צ קבע: פרס ישראל יוענק לשמעון מזרחי
בג"צ דחה את העתירה נגד הענקת הפרס ליו"ר מכבי ת"א: "עדיף היה שטל ברודי ימנע מלהציע את מזרחי כמועמד, אך אין לנו הכישורים לקבוע האם הוא ראוי לפרס או לא"
בפסק דינם קובעים השופטים אשר גרוניס, עדנה ארבל וחנן מלצר כי יש להפעיל ריסון רב בהתערבות בית המשפט העליון בהחלטות הנוגעות למתן פרס ישראל. לדבריהם, הענקת הפרס שונה באופן מהותי מזכייה בתחרות ספורטיבית וככל שהמרכיב הסובייקטיבי גובר, כך מצטמצם תחומה של הביקורת השיפוטית.
שמעון מזרחי. יקבל את פרס ישראל ביום העצמאות (צילום: נועם מושקוביץ)
השופטים קבעו כי ההחלטה להעניק את פרס ישראל הינה החלטה מנהלית המתקבלת על ידי שר החינוך ולנוכח האופי המיוחד של הפרס, ראוי שבית המשפט העליון יגלה ריסון מירבי כאשר מובאת בפניו עתירה התוקפת את ההחלטה להעניק פרס ישראל.
"אין לבית המשפט הכישורים המוסדיים להכריע במחלוקות באשר לשאלה האם מועמד או מועמדת כלשהם זכאים לקבל את הפרס שוועדה נכבדה החליטה להעניקו. ברור כי לשופטים אין אף את הכישורים האישיים להכריע האם מועמד כלשהו ראוי לקבל את הפרס (אלא אולי אם מדובר בפרס בתחום המשפט)", כותבים השופטים.
עוד כתבו השופטים כי אם אמנם העותרים הם יריבים של מזרחי בתחום הספורט הרי שזכייתו מתנופפת לנגד עיניהם כמעין סדין אדום, "וביתר דיוק סדין צהוב". השופטים קובעים כי על בית המשפט העליון להמנע מלתת ידו למהלכים משפטיים המעודדים חוסר פרגון ושמחה לאיד.
העותרים. ייאלצו לשלם גם את הוצאות המשפט (צילום: נועם מושקוביץ)
עוד קבעו השופטים כי לא נפל פגם חמור שיצדיק את התערבותו של בית המשפט העליון בביטול ההחלטה אולם מציינים כי "אפשר שעדיף היה שטל ברודי ימנע מלהציע את עורך דין מזרחי כמועמד".
השופטים מוסיפים כי יתכן שלו היתה מתקבלת עמדת העותרים הרי שהדבר היה יכול להביא לכך שלא יימצא אדם ראוי בישראל שיהיה מתאים
לכהן בוועדת פרס ישראל. "האם נידרש להביא שופטים מחו"ל למטרה זו, כפי שנעשה לעיתים לגבי שופטים במשחקי ספורט?!" תהו השופטים.
לסיום כתבו השופטים: "על בית המשפט להיזהר מעידוד שלא במכוון של חוסר פרגון, צרות עין ושמחה לאיד. יום העצמאות הינו יום חג בו מתאחדים כל חלקי העם למרות חילוקי הדיעות והשסעים המתגלים בימי חול. יש לקוות שהענקת הפרס תחדל מלהיות מוקד של מחלוקת ובדברינו בתחום הספורט ראוי שיריבות תישאר יריבות ספורטיבית וכי מגרשה יהיה הפרקט או הדשא ולא בית המשפט".
השופט מלצר הוסיף בפסק הדין כי מן הדין שהמסר ייקלט וציבור העותרים בכוח ילמד שני כללים: "א. לעיתים יש מקום גם לדעת לפרגן ב. ראוי כבר להניח לפרס ישראל ולזוכים בו".