שתף קטע נבחר

 

הבנקים: הדרישה לשלוח מכתבים ללווים - כסת"ח

בבנקים מרוצים מכך שפישר לא טיפל בשיעור המימון והתמקד בהרכב ההלוואה. עם זאת במערכת מביעים פליאה על הדרישה לשלוח מכתבים: מי שיבוא למחזר בעקבות המכתב יקבל לרוב הצעה יקרה בכ-1%, מי הפראייר שיעשה את זה?

במערכת הבנקאית אין תמימות דעים בנוגע להשלכות התוכנית החדשה שפרסם היום (ד') בנק ישראל. מחר ידון איתם הנגיד במהלכים החדשים והחל מעוד שבוע ישתנה תמהיל הלוואת המשכנתא בישראל באופן ניכר.

 

מיד אחרי פרסום הוראות בנק ישראל היום אמר המפקח על הבנקים, דודו זקן, בשיחה עם עיתונאים כי ההוראה החדשה צפויה לייקר את המשכנתא לנוטלי הלוואות חדשות בכאחוז אחד בממוצע. זקן הוסיף, "הסיכונים לעליית ריבית לא הופנמו, לא אצל הציבור ולא אצל הבנקים".

 

אמנם הסיכון יירד, אך את המחיר המיידי ישלם הציבור בתוספת ריבית. בבנקים, לעומת זאת, יכולים לנשום לרווחה - אם היתה מחשבה שהנגיד יטפל בהיקף ההלוואה מערך הנכס (שיעור המימון) כמו בפעמים הקודמות, הפעם הוא לא עסק בכך.

 

מה תעשה ההחלטה לנוטלי המשכנתאות וכיצד משררטים בבנקים את התמהיל החדש? "בטווח הקצר המחירים יעלו", אמר ל-ynet גורם בכיר במערכת הבנקאית. "הלוואות על בסיס פריים והלוואות צמודות לדולר יוסטו לכיוון מסלולי הריבית המשתנה כל 5 או 7 שנים וכן למסלול הריבית הקבועה".

 

זה אומר ייקור מידי של המשכנתא.

"ברור שהריבית הזו נכון להיום יותר יקרה, אבל כשאתה מסתכל לאורך כל חיי ההלוואה, היא לא צפויה להתייקר בהכרח. מה שבטוח הוא שרמת הסיכון תרד".

 

בבנקים טוענים כי, אין בכוונתם לייקר את מסלולי הריבית אליהם ינותבו הלווים החדשים. אולם ברור מבחינתם כי מה שקובע היא השורה התחתונה - אם היקף הביצועים של המשכנתאות ירד והבנקים ירוויחו פחות הם "יאלצו" להעלות ריבית.

 

במציאות כזו המרווחים (ההפרש בין הריבית שהבנק גובה לעלות גיוס הכסף) עשויים לגדול והלווים ישלמו יותר. דבר אחד לפחות בבנקים מבטיחים: "מה שקובע באמת במשכנתאות, זה התחרות".

 

בשביל מה צריך לשלוח מכתבים?

מה יעשה המהלך לשוק הנדל"ן? כאן חלוקות הדעות בבנקים. בכיר במערכת הבנקאית אמר ל-ynet, כי "כל התערבות יוצרת אי ודאות וחוסר יציבות. על ידי זה שיוצרים פאניקה מסויימת, הקבלנים נרתעים מלבנות כי הקבלנים יחששו שלא יקנו וזה יפגע בהיצע. תהיה אמנם ירידה בביקוש למשכנתאות, אבל גם ההיצע עלול להיפגע".

 

לעומתו סבורים אחרים כי הצעדים לא יפגעו בקבלנים. "לו היתה הגבלה על אחוזי המימון כמו שעשו במדינות אחרות שהגבילו את את אחוז המימון שניתן לקחת ל-60%, הייתה לקבלנים בעיה", אמר בכיר בבנק אחר. לדבריו, במקרה כזה, אנשים היו מתקשים לגייס את שאר הכסף ממקורות עצמאיים, אולם ההוראה לא נוגעת לאחוזי מימון אלא לתמהיל ההלוואה.

 

בבנקים חוזרים על טענותיהם, כי במקביל המדינה חייבת להמשיך ולטפל בצד היצע הדירות על מנת למתן את המחירים.

 

אחד הסעיפים בהוראה החדשה, מחייב את הבנקים לשלוח מכתבים לכל לקוח שנטל מהם הלוואה שחלק ריבית הפריים בה עומד על 33% ומעלה, ולהודיע לו על ההוראות החדשות.. בבנקים, שנדרשים להיערך ליישום ההוראה תוך 45 יום, מתקשים להבין מדוע מהלך כזה נדרש.

 

"ההוראה לא אומרת לאותם לקוחות מה לעשות, אלא רק ליידע אותם. מה הם אמורים לעשות עם זה? לא נעים להגיד אבל זה נראה כמו כסת"ח של בנק ישראל - תראו אני הזהרתי , עכשיו תעשו מה שאתם רוצים", טוענים במערכת הבנקאות.

 

באופן כללי, טוענים בבנקים, כי גם מי שיבוא למחזר בעקבות המכתב, יקבל לרוב הצעה יקרה בכ-1% מהמסלול שבו הוא נמצא היום, "אז מי הפראייר שיעשה את זה?".

פורסם לראשונה 27/04/2011 22:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק שינוי בתמהיל?
דודו זקן. "הסיכונים לא הופנמו"
צילום: ששון טירם
מומלצים