שתף קטע נבחר

 

פרידה ממשה לנדוי: "משפט אייכמן - משימת חייו"

50 שנה אחרי ששלח את אייכמן לגרדום, נפטר בערב יום השואה נשיא בית המשפט העליון בדימוס. עדים שעמדו מולו סיפרו ל-ynet על שופט שהצליח לגרום להם לספר זוועות מהגטו ולעורר את עניין הציבור בשואה. עמיתיו: עיצב את המשפט הישראלי

השופט שגזר מוות בתלייה על הפושע הנאצי אדולף אייכמן, והטביע את חותמו במשפט ההיסטורי והחשוב ביותר של העם היהודי, ייקבר ביום הזיכרון לשואה ולגבורה. משה לנדוי, בן 99 במותו, הלך אתמול (יום א') לעולמו מדום לב, שעות ספורות לפני הטקס הממלכתי ביד ושם. עדים שהופיעו מולו במהלך משפט אייכמן, סיפרו ל-ynet על שופט שגרם להם לספר את סיפורי הזוועות שעברו.


לנדוי מול הפושע הנאצי אייכמן. "משימת חייו" (צילום: לע"מ) 

 

"הוא שאל את העדים שאלות פרובוקטיביות מתוך מטרה ברורה להוצאת האמת לאור, לגרום לעדים לדבר ולספר את סיפורי הזוועות שעברו בגטאות", אמר ל-ynet מרדכי אנסבכר, שהעיד במשפט אייכמן ב-12 במאי 1961. "כיליד גרמניה, הוא היה בקיא מאוד בחומר וכאב את השואה כאב אישי, אבל יחד עם זאת הוא רצה לעשות משפט ענייני, משפט צדק כלפי העולם", הוסיף.

 

לדברי אנסבכר, "לאורך כל המשפט לנדוי כיוון את הפרקליטים וגם את העדים וביקש מהם, 'אנא הישארו בעניין עצמו, בתיאור הזוועות בגטו ואל תסטו מהעניין המרכזי עם סיפורים שוליים'. משפט אייכמן היה משימת חייו. הוא קיבל תפקיד היסטורי לנהל את המשפט החשוב ביותר לעולם היהדות. היתרון שלו כשופט היה שידע איזה שאלות לשאול ואיזה שאלות עדיף לא לשאול".

 

עדותו של מרדכי אנסבכר בפני השופט לנדוי

 

אנסבכר, לימים חוקר שואה, הביע צער על מותו של לנדוי, נשיא בית המשפט העליון לשעבר, "אשר ניהל את המשפט בצורה מאוד מכובדת ועניינית". "אני אזכור אותו כיהודי גאה, משפטן בחסד, שידע תמיד לשמור על צניעות, למרות שהיה אישיות משכמו ומעלה, אדם בעל כריזמה ועוצמה, שהגורל ייעד לו להטביע את חותמו במשפט ההיסטורי של העם היהודי", אמר אנסבכר.

 

"כגרמני, הוא היה רגיש לעניין היהודי"

רגע לפני שישיבה 63 במשפט נחתמה, ביקש התובע גדעון האוזנר מהשופט לנדוי לקרוא לעד הראשון בנושא מחנה ההשמדה מיידנק. "אדוני מעדיף שהוא לא יבוא עכשיו אלא ביום ראשון...", השיב השופט. "לא אני דווקא מעדיף שהוא יישמע אם אפשר, מפני שהוא בא מרחוק, ממשק בצפון הארץ. אז אם מותר לי לבקש את בית המשפט, במקום עד 12:30 אולי נוכל לשבת עד אחת פחות רבע, אני מקווה שהוא יוכל לסיים", אמר האוזנר, ולנדוי השיב: "נו טוב, נשתדל לעשות מה שאפשר".

 

היתה זו עדותו של ישראל גוטמן, שאמר אתמול, בדיוק 50 שנה לאחר אותה עדות במשפט ההיסטורי, ל-ynet כי "לנדוי, מעצם היותו ממוצא גרמני, היה רגיש מאוד לעניין היהודי והיה בקיא מאוד בכל ההליך המשפטי והפרטים שאירעו בשואה". לדבריו, לנדוי ויתר השופטים היו נבונים דיו והבינו שלמשפט יש משקל רב יותר מאשר חשבון אישי עם אייכמן, ובמהלך המשפט ניהלו חשבון עם גרמניה הנאצית כולה.

 

עדותו של ישראל גוטמן במשפט אייכמן

 

"המשפט היה הפעם הראשונה שהתעורר עניין ציבורי רב בשואה", אמר גוטמן. "הציבור הקשיב ולמד פרטים והעלה את העניין היהודי לממדים גדולים מאוד, שעד אז לא היו בחברה הישראלית. אין ספק שהשופט לנדוי, כמו יתר השופטים, לקח את המשפט ללב והם ידעו להוביל אותו ביד רמה כדי להציג זאת כמשפט עם גרמניה ולא משפט אישי עם אייכמן".

 

"סמלי שהוא נפטר בערב יום השואה"

עמיתיו של לנדוי בבית המשפט סיפרו על תרומתו למשפט הישראלי ולזכר השואה. שופט בית המשפט העליון בדימוס, יצחק זמיר, אמר ל-ynet כי "לנדוי העלה את התרומה הגדולה של חשיפת השואה במלוא היקפה וזוועותיה בפני הציבור הרחב, שלא היה מודע למלוא משמעות השואה גם בארץ וגם בעולם". לדבריו, לנדוי היה מאחרון השופטים שניתן לראותם כאבות המייסדים של מערכת המשפט בישראל.


ישראל גוטמן נשבע לומר את האמת, לפני 50 שנה

 

"לנדוי ועמיתיו בעצם יצרו את בית המשפט בתנאים מאוד קשים ששררו אחרי הקמת המדינה, כמוסד עצמאי שאיננו חושש לבקר ולהתעמת עם השלטון, שהיה אז סמכותי מאוד, ובעצם הבטיחו את זכויות האדם שבדרך כלל מעוגנות על ידי חוקה. בישראל בהיעדר חוקה, הבטיחו אותן כנגד פגיעה על-ידי השלטון", אמר זמיר.

 

"זה רק סמלי שהשופט ששפט את אייכמן נפטר בערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה", אמר שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן, "המגמה הכללית שלו הייתה של ריסון עצמי ולהימנע עד כמה שאפשר מכניסה לתחום הפוליטי".

 

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, מאיר שמגר, ספד ללנדוי. "משפט אייכמן הוא נקודה שביטאה את גדולתו של מי שהיה מוכן לשמש בתפקיד שדרש סבלנות, סובלנות ותבונה, למרות התמונה הנוראה שהתגוללה לנגד עיניו. הצורה בה ניהל את המשפט הייתה למופת".

 

גם הוא התייחס לתרומתו של לנדוי להקמת מערכת המשפט. "לנדוי הוא האחרון מדור הנשיאים אשר ייסדו את מערכת המשפט המפוארת של מדינת ישראל, שהוא אחד מהישגיה החשובים של המדינה, לא רק בעיני תושביה אלא גם בעיני העולם כולו. לנדוי הוא דמות מופת אשר ביטא בכל מהלכיו ופסיקותיו את הדבקות בעיקרון של שלטון החוק, בה אנו גאים, ונתן החלטות אשר עיצבו את דמותה של מערכת המשפט בישראל", אמר.

פורסם לראשונה 01/05/2011 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אב בית הדין. לנדוי במשפט אייכמן
מרדכי אנסבכר מעיד. "היה יהודי גאה"
שמגר. "דמות מופת"
צילום: עטא עוויסאת
זמיר. "תרומה גדולה"
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים