לעשות מנגל במרפסת - בלי לריב עם השכנים
החלטתם לעשות מנגל במרפסת ביום העצמאות? רכשו מנגל שפועל על גז, השתמשו במאוורר שיוביל את העשן החוצה ואל תזמינו את האורחים בשעות הצהריים - כך תקלו על השכנים ותמנעו סכסוכים מיותרים מולם
יום העצמאות של מדינת ישראל ידוע בתור היום הגדול של המנגלים - כולם "עושים על האש". יש את אלה שחייבים לצאת לפארק ולהרגיש אווירת פיקניק אחת גדולה, אך יש את מי שמעדיף את המנגל במרפסת בבית, בלי כל ההמולה מסביב. הבעיה הגדולה היא הפרעת מנוחת השכנים, שנשארים בבית ונאלצים לסגור חלונות עקב העשן המחניק, הרעש וזיהום האוויר.
תמיר מינץ, יו"ר האיגוד לניהול בתים ומבנים בישראל, ובעל חברת הניהול מ.מ.מ אחזקות, מסביר כי באופן עקרוני, אין חוק שאוסר על עריכת מנגלים במרפסות בבתים משותפים.
לדבריו, "חברת הניהול של הבניין רשאית מתוקף סמכותה, לאסור לקים מנגלים באזורים המשותפים של הבניין כמו הלובי או רחבת החצר מסביב לבניין, אך לא בתוך בתי הדיירים".
מינץ מוסיף, כי ועדי בתים רבים מכניסים סעיף של איסור מנגלים במרפסות בתקנון הבניין, אך זה אינו מונע עריכת מנגלים באופן מוחלט, כיוון שאין ממש אכיפה או עונש למפר הסעיף בתקנון.
למי לפנות?
באגודה לתרבות הדיור מציינים, כי הם מטפלים מידי שנה בעשרות מקרים של מטרדים הנגרמים כתוצאה מהבערת מנגלים בבניין המשותף.
הכלל העקרוני לדבריהם, הוא שיש לעשות שימוש סביר ברכוש המשותף, אך הבערת מנגל אינה עונה על הגדרה זו, מאחר שהיא מלווה במטרדים ומהווה מפגע תברואתי ובטיחותי, המפריע לשגרת החיים בבית המשותף. עם זאת מציינים, שכאשר מדובר בשימוש חד פעמי - הדבר נסלח בדרך כלל, בניגוד לשימוש חוזר ונשנה.
הסמכות לפסוק בעניין "מטרדים" כגון הבערת מנגל, נתונה בידי בית המשפט, בשונה ממקרים אחרים של סכסוכי שכנים - בהם הסמכות לפסוק בנושא נתונה בידי המפקח על רישום המקרקעין. באגודה לתרבות הדיור מדגישים, כי אם מדובר בבעיה חוזרת ונשנית - רצוי גם לבקש "צו מניעה" האוסר על הדייר לעשות מנגל.
אך בטרם פונים לבית המשפט, אפשר לנסות ולהגיע לפתרון בדרכי נועם, באמצעות פנייה למוסד הבוררות של האגודה, שהוקם בשל הפניות הרבות הקשורות בסכסוכי שכנים שמגיעות אליה.
עוד מדגישים באגודה, כי על מבצעי המנגל לשים דגש על נושא הבטיחות - נזקים שנגרמים כתוצאה משימוש במנגל אינם מכוסים בדרך כלל על ידי חברות הביטוח וכל נזק שנגרם כתוצאה מכך - אמור לחול על המשפחה שעושה את המנגל.
טיפים
אם החלטתם לעשות מנגל במרפסת ביום העצמאות, לפניכם מספר הצעות של מינץ, שמאפשרות להקל על השכנים ועשויות למנוע סכסוכים מיותרים מולם:
- השתדלו לרכוש מנגל גז, כך שהעשן ושהריח שייצא החוצה לעבר השכנים יהיה קטן בהרבה ממנגל על גחלים. הטעם יישאר אותו טעם.
- עדכנו את השכנים כי בכוונתם לערוך מנגל ונסו להגיע איתם לפשרה שתהיה מקובלת על כולם. ברגע שיש הסכמה בין השכנים, גם אם זה חורג מהנוהג, הרגשה של כולם הרבה יותר טובה.
- הניחו את המנגל בפינת המרפסת ומקמו מאוורר שיוביל את העשן החוצה באופן יזום, למקום שהכי פחות פוגע בשכנים.
- הקפידו על השעות בהן אתם עושים את המנגל. לפעמים הדבר שמרגיז את הדיירים יותר מכל הוא לא ריח העשן, אלא המעשה עצמו בשעות לא נוחות, כלומר בשעות הצהרים (בין 14:00 ל-16:00) או מאוחר בלילה (22:00 ואילך). לכן חשוב להקפיד לעשות את המנגל בשעות שלא יפריעו את מנוחת והשקט של השכנים.
- בהנחה שכבר החלטתם לעשות את המנגל במרפסת - זכרו לשמור כמה שאפשר על השקט. אמנם המרפסת היא חלק מביתכם, אבל שמירה על השקט מחיבת את כל הדיירים בכל זמן במהלך השנה, על אחת כמה וכמה בזמן שהרעש הוא לא הגורם המפריע היחידי.
הכותב הוא יו"ר האיגוד לניהול בתים ומבנים בישראל, ובעל חברת הניהול מ.מ.מ אחזקות