פלסטינים מאיימים, היערכות חריגה ל"יום הנכבה"
אחרי חגיגות יום העצמאות, השעון בפייסבוק מתקתק ובמערכת הביטחון מתכוננים ל"יום האסון" הפלסטיני המתקרב. כוחות צה"ל בגדה תוגברו, גם משטרת ישראל תקיים היום הערכת מצב לקראת אפשרות של אלימות בתוך הקו הירוק. אתמול נערכה עצרת גדולה בצפון: "גם פתח תקווה כבושה"
יום העצמאות מאחורינו, "יום הנכבה" לפנינו - והפעם הוא מאיים להיות רותח במיוחד. בצה"ל ובמערכת הביטחון נערכים לקראת סוף השבוע וציון "יום האסון" של הפלסטינים ב-15 במאי, תאריך הקמת מדינת ישראל. בימים האחרונים נערכו דיונים והערכות מצב לקראת האירועים הצפויים, ומהיום (ד') צפוי פיקוד המרכז לתגבר כוחות בחטיבות המרחביות ביהודה ושומרון.
מספר גדודים סדירים יצטרפו ליחידות הקיימות, בעיקר כדי להיערך לאפשרות שהאירועים הפלסטיניים יגלשו לפסים אלימים ויווצר חיכוך מסוכן בינם לבין כוחות צה"ל והמתנחלים.
על רקע האירועים במזרח התיכון והסכם הפיוס בין פתח לחמאס, נערכים בצה"ל למגוון אפשרויות - מתהלוכות והפגנות שקטות ועד הפגנות אלימות. על אף הערכה כי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים, שהתיאום איתם נמשך, יסייעו בהרגעת הרוחות, נערכים גם לאפשרויות אחרות. לפיכך הוחלט על תגבור הכוחות בכל יהודה ושומרון, תוך בחינת הפעלתם על פי הערכת מצב.
מציינים את "יום הנכבה" ביום העצמאות (צילום: אתר פאנט)
גורמים צבאיים אמרו כי בשל התקופה הרגישה קשה להעריך באופן מדויק לאן ינשבו הרוחות ולכן ההיערכות היא למגוון תרחישים, לרבות תרחישי קיצון. "אנחנו לא רוצים להיות מופתעים ולא רוצים לאלתר מענה ברגע האחרון. גזרת איו"ש שקטה באחרונה אבל ברוח התקופה דברים יכולים להשתנות ולכן ההיערכות בהתאם", אמרו הגורמים, שהביעו תקווה כי למעט אירועים נקודתיים יישמר השקט מצד הפלסטינים לאורך כל "יום הנכבה".
גם במשטרה נערכים לאפשרות שערביי ישראל ישתתפו במחאה שתידרדר לאלימות. ראש אגף מבצעים, ניצב ניסים מור, יקיים היום הערכת מצב שבה תדון שאלת הגברת הכוננות מסוף השבוע, לקראת "יום הנכבה". במשטרה חוששים שהפגנות ותהלוכות מתוכננות יהפכו להפרות סדר המוניות.
התעוררות בפייסבוק: "צעדות פליטים לישראל"
בניגוד לשנים קודמות, בקרב הפלסטינים נשמעות קריאות למרי אזרחי בדרכים שונות גם בגדה המערבית וגם מחוצה לה, במדינות ערביות החולקות גבול עם ישראל. המגמה החלה עם פתיחת דף בפייסבוק שקרא לאינתיפאדה שלישית ב-15 במאי, שנסגר בעקבות לחץ ישראלי.
מאז מתקיימת מלחמת התשה בין מקימי הדף לבין הנהלת פייסבוק והוא נפתח ונסגר חדשות לבקרים. בימים האחרונים ניכרה תכונה מיוחדת ברשת החברתית. באחד הדפים מבקשים היוזמים "להעסיק" שליחי תקשורת שיכסו את אירועי האינתיפאדה ברשות הפלסטינית ובשאר מדינות ערב הגובלות בישראל.
מפגינים למען זכות השיבה בכאבול, אתמול (צילום: AFP)
ברשת מתארגנות קבוצות המעוניינות להגיע בכל דרך לגבול עם ישראל, אחת מהן היא שיירה שמארגנים בתנועת "האחים המוסלמים" של סטודנטים מאוניברסיטת אלכסנדריה. השיירה מתכוונת לצאת מקהיר ביום שישי, כשמטרתה המוצהרת - להגיע לגבול עם רצועת עזה.
כמו כן, מפרסמים המארגנים שמות של "אחראי אזורים" במחוזות השונים במצרים שמודיעים על מקומות ההתאספות בערים המצריות ומשם, כך מעוניינים היוזמים, תחלנה תהלוכות המונים שיצעדו אל רצועת עזה.
לצד דף האינתיפאדה השלישית, הוקם דף הקורא לצעדות של פליטים פלסטינים במדינות ערב. הדף מפורסם גם בחלק מאתרי החדשות הפלסטיניים באינטרנט, ולצדו שעון הסופר את הזמן לאחור עד ליציאת התהלוכות - גם הן ביום ראשון הקרוב. הצעדות, כך מבטיחים המארגנים צפויות לצאת בין היתר גם ממחנות הפליטים בלבנון לצד צעדה שמתוכננת לצאת מרצועת עזה לכיוון הגבול עם ישראל.
קול באשה ערווה - גם בתנועה האיסלאמית
כבר אתמול, ביום העצמאות הישראלי, השתתפו כ-15 אלף איש מכל המגזר הערבי בעצרת ופסטיבל "יום נכבה" מוקדם בגליל המערבי, ליד כפרי העקורים א-דאמון וא-רויס. את האירוע ארגנה "הוועדה להגנת זכויות העקורים" והוועדה העממית המקומית, בתיאום עם ועדת המעקב העליונה. בין המשתתפים - חברי כנסת ערבים ובכירי התנועה האיסלאמית, בהם ראש הפלג הצפוני, שייח ראאד סלאח.
המשתתפים הניפו דגלים פלסטיניים ושלטים בהם סיסמאות נגד הכיבוש. הם מנו גם ערים כמו כפר סבא, פתח תקווה ואחרות בתוך הקו הירוק, כחלק מהשטחים הכבושים. כן הובעה תמיכה בהסכם הפיוס בין חמאס לפתח.
"יום הנכבה" בשייח ג'ראח בשנה שעברה (צילום: גיל יוחנן)
בכל זאת, נראה שגם בצד הערבי אין הסכמה פנימית מלאה. התנועה האיסלאמית בראשות סלאח פרשה מהעצרת אחרי שהזמרת אמל מורקוס על לבמה. "מצער מאוד שבגלל היותי אשה חלק מהמנהיגים עזבו. קול הנשים שהפכו פליטות ב-1948 היה יותר חזק מקולותיהם של אחרים המנסים לקפח אותנו", אמרה הזמרת.
ח"כ ואסל טאהא מבל"ד אמר ש"מספר הנוכחים בעצרת עצום וזה מראה על שייכות המגזר הערבי לאדמות ולערים שנגזלו". ח"כ מוחמד ברכה מחד"ש טעון שהעצרת מהווה קריאת תגר ל"חוק הנכבה",
השולל מימון מארגונים שישללו את היותה המדינה "יהודית ודמוקרטית". לדבריו, "צה"ל יכול להביס כפר, אבל חוק לא יכול להביס מחשבה ואמונה. אנחנו דוחים הסתה מצד הימין הקיצוני, אי אפשר לחיות בדו קיום עד שיכירו בכפרי העקורים".
ח"כ אחמד טיבי הוסיף: "ב-48' בוצע טיהור אתני באמצעות הרס 531 כפרים וגירוש מאות אלפים וריסוק העם הפלסטיני. זה פצע פתוח בלב, נרטיב חי ובועט ושום חוק לא ישנה זאת. חוק הנכבה ראוי להפרה וכך עשינו".