היום בגרמניה: החלטה בעניינו של דמיאניוק
במינכן יוכרע היום גורלו של הקשיש בן ה-91 שהואשם בסיוע לרצח של יותר מ-28,000 יהודים כששימש שומר במחנה ההשמדה סוביבור בשואה. סנגורו האשים בדברי הסיכום שלו את גרמניה ב"נסיון לנקות את מצפונה על חשבון אזרחים זרים"
האם אחרי כ-70 שנה של מרדפים והליכים משפטיים חוזרים ונשנים יורשע "איוואן האיום"? הבוקר (יום ה') יכריע בית המשפט בגרמניה, בהחלטה היסטורית, על גורלו של ג'ון דמיאניוק בן ה-91, שהואשם בסיוע לרצח של יותר מ-28,000 יהודים בזמן השואה. ה"וושינגטון פוסט" דיווח אמש כי פרקליטו של דמיאניוק ניסה להיאחז בקרנות המזבח, ועורר סערה זוטא בבית המשפט, כשבדברי הסיכום שלו טען כי גרמניה מנסה לפצות על רגשות האשמה שלה באמצעות העמדה לדין של אזרחים זרים כפושעים נאצים.
ג'ון דמיאניוק נולד במחוז לבוב שבאוקראינה ב-3 באפריל 1920. הוא גוייס לצבא האדום ב-1941 והפך לאסיר מלחמה שנה מאוחר יותר, לאחר שנתפס
במהלך קרב בחצי האי קרים. הוא הועבר יחד עם כ-5,000 שבויים נוספים למחנה טרווניקי במזרח פולין, בו אומנו על ידי הנאצים לקראת שילובים ככוח עזר לאס-אס במחנות ההשמדה סוביבור, בלזץ וטרבלינקה במה שכונה "מבצע ריינהארד".
משפטו של דמיאניוק נפתח במינכן בנובמבר 2009, בעקבות הסגרתו מארצות הברית. הוא מואשם בסיוע לרצח של כ-28,000 יהודים ב-1943 במחנה ההשמדה סוביבור שבפולין. המשפט נסוב סביב שתי שאלות מרכזיות: האם שירת דמיאניוק במחנה - טענה שהוא דוחה מכל וכל - ואם כן, האם ניתן להרשיעו במעורבות ברצח למרות שבפני בית המשפט אין עדים חיים.
בישראל הורשע דמיאניוק בשלהי שנות ה-80 בכך שהוא השומר במחנה ההשמדה טרבלינקה שכונה "איוואן האיום", אשר נודע באכזריותו כלפי האסירים היהודים ובמקרי הרצח הרבים שביצע במו ידיו. דמיאניו חמק מעונש מוות לאחר זיכוי דרמטי בבית המשפט העליון הישראלי מחמת הספק, והוחזר לארצות הברית בתחילת שנות ה-90, שם חי עם בני משפחתו באוהיו משנת 1951.
פרקליטו, אולריך בוש, טען במשפט כי דמיאניוק היה קורבן של הנאצים בעצמו כשנפצע בקרב וסבל מהרעבה בתור אסיר מלחמה. הוא לא נמנע מפרובוקציות במהלך כמעט 100 ימים של דיונים שנערכו לסירוגין בשל בריאותו הרופפת של דמיאניוק, אשר אף הובא לבית המשפט על אלונקה לחלק מהדיונים.
בהתאם, בוש ציין אתמול כי כמה אזרחי גרמניה שהואשמו בכך ששימשו כקצינים רמי דרג בצבא הנאצי
זוכו בבתי המשפט במדינה מחמת הספק ותהה "האם אזרחים זרים צריכים לשלם על פשעיהם של הגרמנים? האם ראוי שגרמניה תזכה עצמה מאחריותה הבלעדית לשואה?".
לא ברור האם בית המשפט במינכן יקבל את טענותיו של בוש, אך ישנה אפשרות שדמיאניוק יזוכה, פעם נוספת, מחמת הספק. גם אם לא יתקבלו טענותיו כי היה "קורבן של היטלר", הקושי הרב באימות הראיות, הזמן הרב שעבר, והעובדה שאין עדים בין החיים שיזהו באופן ודאי את דמיאניוק, עשויים כולם להוביל לשחרורו של הקשיש ששכב אתמול באלונקה בבית המשפט, משקפי שמש שחורים לעיניו, ולא הגיב כמעט לדברי הסיכום של ההגנה והתביעה במשפטו.
Read this article in English