שתף קטע נבחר

 
צילום: MCT

ייצג את דמיאניוק בארץ: "הורשע בגלל פוליטיקה"

אחרי שבית משפט גרמני עשה את מה שישראל לא עשתה, והרשיע את הפושע הנאצי בסיוע לרצח 28,060 יהודים, אומר עו"ד יורם שפטל שייצג את דמיאניוק במשפטו בארץ כי המשפט בגרמניה הוא "פארסה": "ההליך בכלל לא צריך היה להיפתח"

בית המשפט בגרמניה הרשיע את ג'ון דמיאניוק בסיוע לרצח עשרות אלפי יהודים במחנה סוביבור, אבל לפחות בישראל, שרבים מקרוביהם של קורבנותיו של הפושע הנאצי עדיין חיים בה, יש מי שמתייצב לצדו. עו"ד יורם שפטל, ששימש כסנגורו של דמיאניוק בזמן משפטו בארץ שהסתיים ב-1993, אמר כי המשפט בגרמניה הוא "פארסה" וכי "מניעים פוליטיים הם שהביאו להרשעת דמיאניוק".

 

דמיאניוק בן ה-91 הורשע בצהריים בסיוע לרצח של 28,060 יהודים ב-1943, בעת ששימש שומר במחנה. בית המשפט גזר

עליו חמש שנות מאסר, על אף שהתביעה ביקשה להטיל עליו שש שנות מאסר. בארץ לא יכלו שלא להיזכר כיצד ב-1988 נקבע בבית משפט ישראלי שדמיאניוק הוא אכן השומר "איוואן האיום" ממחנה ההשמדה טרבלינקה, אך בהמשך הוא זוכה על-ידי בית המשפט העליון מחמת הספק.


דמיאניוק לאחר הרשעתו, היום בגרמניה (צילום: MCT)

 

עו"ד שפטל טען הערב כי הדין בעניינו של דמיאניוק הוכרע כבר בשנת 1993 בישראל, "לאחר שבית המשפט זיכה אותו מחמת הספק והוגשו כמה ערעורים על הקביעה". לדברי שפטל, במהלך 18 השנים האחרונות לא חל כל שינוי בחומר הראיות נגד דמיאניוק: "די בכך שבית המשפט בארץ קבע שאין להליך הזה סיכוי כדי שהמשפט הזה בגרמניה לא ייפתח בכלל".

 

לדברי שפטל, את העובדה שהגרמנים הרשיעו את דמיאניוק באותם אישומים שמהם חמק בישראל הוא יכול להסביר רק בכך ש"כל המשפט הזה הוא ממניעים פוליטיים".

 

ראש צוות החקירה: פריצת דרך להרשעות נוספות

דמיאניוק שוחרר עד לערעור שבכוונת עורכי דינו להגיש. השופט ראלף אלט הסביר כי אין חשש שדמיאניוק יברח בשל גילו המתקדם, בריאותו הרעועה והעובדה שלפושע הנאצי המורשע, שגורש לפני שנתיים מארה"ב, אין בעצם מדינה. סביר להניח שתהליך הערעור של דמיאניוק יימשך לפחות חצי שנה. השופט אמר לסוכנות הידיעות AP כי אין כל בסיס להחזיק את דמיאניוק במאסר כעת: "זה החוק, וזה המשפט. אני אומר שהוא אשם, אבל אין זו הכרעת הדין הסופית".


דמיאניוק ביציאה מבית המשפט בגרמניה (צילום: MCT)

 

תומאס וולטר, שהוביל את החקירה נגד דמיאניוק, אמר לפני ההכרעה כי גם אנשים אחרים שפעלו בדרגים נמוכים בשירות הנאצים עשויים לעמוד כעת לדין. "הבאה נוספת של אנשים למשפט עשויה להתרחש בקרוב מאוד", אמר, "התיק הזה הוא תיק פורץ דרך".

 

ג'ון דמיאניוק נולד במחוז לבוב שבאוקראינה ב-3 באפריל 1920. הוא גויס לצבא האדום ב-1941 והפך לאסיר מלחמה שנה מאוחר יותר, לאחר שנתפס במהלך קרב בחצי האי קרים. הוא הועבר יחד עם כ-5,000 שבויים נוספים למחנה טרווניקי במזרח פולין, שם אומנו על ידי הנאצים לקראת שילובים ככוח עזר לאס-אס במחנות ההשמדה סוביבור, בלז'ץ וטרבלינקה.

ב-1952 היגר לארה"ב וטען כי בילה את רוב שנות המלחמה כשבוי במחנה גרמני. כעבור מספר שנים זכה לאזרחות אמריקנית, אך זו נשללה ממנו ב-1981, לקראת הסגרתו לישראל ב-1986.

 

ב-1988 קבע בית המשפט הישראלי שדמיאניוק הוא השומר במחנה ההשמדה טרבלינקה שכונה "איוואן האיום", אשר נודע באכזריותו כלפי האסירים היהודים ובמקרי הרצח הרבים שביצע במו ידיו, ודן אותו למוות. אולם, בצעד דרמטי זיכה אותו בית המשפט העליון מחמת הספק. הוא הוחזר לארצות הברית בתחילת שנות ה-90, שם חי עם בני משפחתו באוהיו. אזרחותו הושבה לו, אך נשללה ממנו שוב לקראת הסגרתו לגרמניה ב-2009.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו פריד
עו"ד שפטל. "פארסה"
צילום: דודו פריד
שפטל בזמן משפט דמיאניוק בארץ. "לא היה צריך להיפתח הליך בגרמניה"
צילום: איילון מגי, לע"מ
מומלצים