שתף קטע נבחר

היום: שביתה כללית בכל בתי החולים הציבוריים

כל בתי החולים הכלליים, הפסיכיאטריים והגריאטריים יעבדו במתכונת שבת ומרפאות החוץ יהיו סגורות. היחידות הדחופות וחלק מהמכונים יפעלו כרגיל. במקביל, מסתמן קרע בין המתמחים להסתדרות הרפואית: "הם חושבים שזה נושא למאבק הבא"

האם נוצר קרע בין המתמחים, לבין ההסתדרות הרפואית שאמורה לייצג אותם? לאחר הדיון בשבוע שעבר בוועדת הבריאות של הכנסת בו נחשף טפח ממה שקורה בחדרים הסגורים של המשא ומתן, סערו הפורומים של המתמחים לרפואה. במוצאי שבת התקיימה גם פגישה בעמותת מרש"ם המייצגת את המתמחים והוחלט על דרכי פעולה שונות ועל קיום "מפגן כוח" בדמות כנס גדול שיאגד את כל המתמחים בחודש הבא.

 

  

היום (ב') תתקיים שביתה כללית בבתי החולים הציבוריים בישראל. כל בתי החולים הכלליים, הפסיכיאטריים והגריאטריים יעבדו במתכונת שבת. מרפאות החוץ יהיו סגורות. ניתוחים שאינם דחופים לא יתבצעו וכך גם בדיקות אבחנתיות שאינן דחופות. עם זאת, המכונים האונקולוגיים, מכוני הדיאליזה, חדרי המיון, מחלקות היולדות, הפגיות והיחידות טיפול נמרץ יעבדו כרגיל.


כל בתי החולים יפעלו במתכונת שבת (צילום: מורן מעיין)

  

המתמחים התקוממו על שתי סוגיות שעלו בדיונים: האחת דרישתו של סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, לקצר את משך התורנות של המתמחים מ-26 שעות ל-18 שעות, הצעה שעליה אמר הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, כי ידאג שלא תפגע בשכר המתמחים. ההצעה הזו נענתה באופן רפה על ידי ההסתדרות הרפואית. למעשה, באף אחד ממסמכי הדרישות הרשמיים של ההסתדרות הרפואית לא מופיעה דרישה כזו.

  

"אבסורד שרק ליצמן דואג למתמחים"

נושא אחר שמקומם את המתמחים הוא הגבלת משך התורנות. כיום, בבתי חולים רבים, בעיקר בפריפרייה מבצע מתמחה 8-10 תורנויות. בדיון בכנסת אמר יושב ראש ההסתדרות הרפואית,

ד"ר לאוניד אידלמן שיש להגביל את מספר התורנויות ל-8. אלא שבפועל, בהסכם הקיבוצי שנחתם עם הרופאים בשנת 2000 הוגבל משך התורנויות ל-4 עד 6 כשכל חריגה ממספר זה מחייבת אישור של ההסתדרות הרפואית.  

 

"אין אבסורד גדול יותר מכך שבסופו של דבר היחיד שבאמת פועל לטובת המתמחים (ולא מעניינות אותי הסיבות שלו) הוא ליצמן", כותב פעיל לשעבר בעמותת מרש"ם באחד הפורומים. ו"מתמחה" כתבה בפורום של ההסתדרות הרפואית "נראה לי שליצמן צריך לגבות דמי חבר מהמתמחים ולא הר"י (הסתדרות הרופאים - מ.י.ב.א) בחיי שאני חשה מנוצלת גם על ידי הר"י - מנפנפים את 'המתמחה העייף' בכל הזדמנות ובסוף זה אפילו לא על השולחן".

  

הגולש "מת מעייפות" כתב "צריך להבין שהדור הנוכחי לא יתן שירמסו אותו כמו הדורות הקודמים. enough is enough. יש לנו הרבה כלים להמשיך במאבק הצודק הזה גם אם הר"י לא יעשו את החובה המוטלת עליהם. רוחות חדשות מנשבות היום במחלקות, ולטובת כולנו- כדאי שתתחילו לספור אותנו".

 

"שלא יתנו תוספת של שקל - שייתנו לי חיים"

מחוץ לעולם הוירטואלי קשה יותר לשכנע את המתמחים להתבטא באופן גלוי, אך הדברים בהחלט נאמרים. שחר (שם בדוי) מתמחה ברדיולוגיה בבית חולים גדול במרכז הארץ הסביר "עד עכשיו שתקנו.

 לא ראינו הוכחות שבהסתדרות הרפואית לא דואגים למתמחים. אבל ברגע שאנחנו רואים שמבקשים להגביל את מספר התורנויות ל-8 בחודש, שזו הליכה לאחור לעומת ההסכמים של שנת 2000, אז זה מסעיר את כולם. יש תחושה שהר"י לא מייצגים את המתמחים ומייצגים יותר את הרופאים הבכירים. בפועל נראה שלא דורשים דברים עבור המתמחים. שלא יתנו לי תוספת של שקל בשכר, אבל שייתנו לי חיים. התורנויות הורגות את המתמחים".  

 

ד"ר ליאור פרל, יו"ר עמותת מרש"ם ומתמחה ברפואה פנימית בבית חולים במרכז הארץ מתבטא בעדינות רבה יותר מאשר חבריו האלמונים, אך אומר בגלוי כי "אנחנו חושבים בפירוש שהסכם שלא יכלול קיצור של משך התורנויות הוא הסכם לא ראוי. המתמחים והחולים לא יצאו נשכרים ממנו".

 

בין הדרישות שהציגה העמותה להסתדרות הרפואית ערב המשא ומתן היה קיצור משך התורנות ל-16 עד 19 שעות. "אנחנו מדברים על הגעה למחלקה ב-15:00 והתחלה של התורנות ב-16:00 והליכה הביתה בבוקר, אחרי חפיפה. אנחנו מדברים על עבודה ממוצעת של 9 שעות ביום. זו לא עצלות ולא בטלה. יש דרכים להשלים ניתוחים והוראה שחשובים להתמחות. כרגע זה לא ברשימת הדרישות של ההסתדרות הרפואית והבנו שהם חושבים שזה נושא למאבק הבא. ההסתדרות הרפואית מעולם לא ביקשה לקצר את שעות התורנות. חובתנו לדרוש את מה שטוב למתמחים".

 

"המתמחים צריכים גוף שיידאג להם"

לדברי פרל "אני לא אומר שההסתדרות הרפואית לא מייצגת אותנו. אבל זה גוף שיש לו הרבה אינטרסים וכוחות שמושכים אותו. המתמחים צריכים גוף שיידאג להם". עם זאת אומרים במרש"ם כי הם מעריכים כי אם ההסתדרות הרפואית תקבל את תוספת של כ-1,500 תקנים תהיה אפשרות לשנות את שיטת התורנויות.

 

מההסתדרות הרפואית נמסר בתגובה באשר לקיצור אורך התורנויות: "הר"י אינה מתנגדת לקיצור אורך התורנויות, הר"י פועלת זה שנים לקיצור אורך התורנויות והפחתת מספרן. במשך השנים בחנו מודלים שונים לשיפור שיטת התורנויות אך הסתבר ששום פתרון לא יהיה מעשי ללא תוספת תקינה. אנו נשמח ללמוד כיצד המודל שעליו מדברים משרדי האוצר והבריאות, שעדיין לא הוצג בפנינו, ניתן ליישום ללא פגיעה במתמחים עצמם ובטיפול הרפואי. חששנו שקיצור אורך התורנויות עלול להביא להגדלת מספרן".

 

על נושא הגבלת משך התורנויות אמרו בהסתדרות הרפואית כי "אמנם בהסכם הקיבוצי ישנה מגבלה על מספר התורנויות שרופא מבצע בחודש - שש תורנויות - אך בפועל על אף קיומה של הוראה זו בהסכם היא אינה מיושמת משום שלא התקבלה התקינה הנדרשת ליישומה. בפועל במקומות רבים ובעיקר בפריפריה מתמחים מבצעים גם 10- 12 תורנויות. לכן, במסגרת המשא ומתן הנוכחי יצרנו תמריץ שלילי בכדי לאכוף את מגבלת מספר התורנויות. לצד צעד זה דורשת הר"י תוספת תקינה שללא קבלתה אין משמעות להגבלה בהסכם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא יתבצעו בדיקות אבחון שאינן דחופות ומרפאות החוץ יהיו סגורות
צילום: מורן מעיין
ליצמן דרש לקצר משך תורנות המתמחים - ההסתדרות הגיבה באופן רפה
צילום: ערוץ הכנסת
ההסתדרות טוענת שתדרוש ליישם הגבלת מספר התורניות של המתמחים
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים