שתף קטע נבחר

"עומדים לחסל את בית-המשפט לתביעות קטנות"

ועדת החוקה עשויה לאשר השבוע הצעת חוק שמבקשת לתת לרשמים סמכויות של שופטים, בתביעות בסכומים נמוכים. התוצאה האפשרית: רק מי שיש לו כסף לערכאות גבוהות יזכה לשופט. המתנגדים: "זה כמו שהאחות תחליף את הרופא"

האם בית הדין לתביעות קטנות יקטן? ביום רביעי הקרוב, 18 במאי, ועדת חוקה, חוק ומשפט, תדון בהצעת חוק ממשלתית שעשוייה לשנות את פניו של בית-המשפט לתביעות קטנות.

 

 

הצעת חוק בתי-המשפט (תיקון מס' 61) (סמכויות רשם), שיזם משרד המשפטים ב-2010, ועברה כבר בקריאה ראשונה, מבקשת לאפשר לרשמים לשמש כשופטים בתביעות עד 50 אלף שקל. כיוון שבבתי-המשפט לתביעות קטנות נידונות תביעות שסכומן אינו עולה על 30 אלף שקל - בית-משפט זה הוא הקליינט העיקרי של הצעת חוק זו.

 

מטרת הצעת החוק היא להקל בעומס שמוטל על כתפי השופטים, אך נראה שהיא מעדיפה מהירות על איכות. מפני שרשמים הם משפטנים שעוסקים בעיקר בקיצור סדרי דין, הוצאה לפועל, ושאר הליכים טכניים מנהליים. הם מומחים בסדר דין מהיר, אך אין להם הכשרה כשופטים.

 

כיוון שבית-המשפט לתביעות קטנות מתעסק פעמים רבות בתביעות צרכניות של אדם קטן מול חברה גדולה, נראה שמטרת ההצעה היא בעצם "לייעל" את העובדה על חשבונם של האנשים הקטנים. הרי הרבה יותר קל למנות רשם מאשר שופט, גם אם זה לא בדיוק אותו הדבר.

 

תובע שירצה להציג את טיעוניו בפני שופט ילך לבית-משפט השלום, שם ברוב המקרים לא יוחיפו שופטים ברשמים - עומס או לא עומס. הבעיה היא שעלות הגשת תביעה בבית-משפט לתביעות קטנות מתגמדת מאוד לעומת הגשת תביעה בבית-משפט השלום, ומשמעות המהלך היא שרק מי שהפרוטה מצויה בכיסו יזכה לעמוד בפני שופט.

 

לא חסים על זכויות האזרחים

" זה כמו שבמקום רופא תטפל בך אחות", אומר אוריאל רז, שמתנדב כטוען בבית-משפט לתביעות קטנות. טוען הוא מעין יועץ משפטי המסייע לתובעים בבית-משפט לתביעות קטנות. בבית-משפט כזה אין דריסת רגל לעורכי-דין, והצד החלש סובל מכך, משום שהצד החזק מגובה בעורכי-דין מאחורי הקלעים. חברות תקשורת אף מעסיקות סטודנטים למשפטים כנציגיהן בבית-משפט לתביעות קטנות, והטוענים מסייעים לצד החלש במשפט בהצגת טיעונים ובניסוח כתב תביעה.

 

"עד הצעת החוק לשינוי מעמד הרשמים, גם מי שלא היה לו כסף, וביקש לתבוע, קיבל שופט. אחרי שהיא תעבור, שופטים יהיו רק לעשירים שיכולים לשלם לעו"ד ולפנות לערכאות גבוהות", גורס רז.

 

"באמצעות הצעת החוק, מתכוונים להרוס את המוסד הזה שנקרא בית-משפט לתביעות קטנות. הצעת החוק הזאת תתחיל את התהליך, כי יהיו בבית-המשפט לתביעות קטנות פחות ופחות שופטים ויותר ויותר רשמים. בגלל רצון לקצר את התור, פשוט הולכים לחסל את בית-המשפט לתביעות קטנות. איך רשם אמור להכריע, לתת פסק וגזר דין? בשביל מה הם עושים את זה, בשביל לחסל את התיקים?

 

"יש לי הרגשה לא טובה בעניין הזה, שרוצים למנוע מאנשים מלהגיע לבתי-המשפט לתביעות קטנות. הליך בבית-משפט לתביעות קטנות הוא זול ומהיר, ובשלום - הוא יקר ומסורבל. יש פה אזרחים, שאיש לא חס על הזכויות שלהם".

 

"הרשמים יותר עמוסים מהשופטים"

מינוי של רשמים מהיר יותר ועל זה סומכים במשרד המשפטים כגלולת פלא לשיכוך כאבי התורים. הבעיה היא שלפעמים כשמושכים את השטיח מצד אחד כדי לכסות על כתם, מתגלה כתם גם בצד השני.

 

"זה לא יקל על העומס", אומר ל-ynet עו"ד יורם סגי זקס, יו"ר המועצה הלאומית להתנדבות, שמפעילה את הטוענים המוסמכים המשפטיים ומוכרת על-ידי משרד המשפטים כארגון צרכנים. "הרשמים עמוסים בהרבה מהשופטים, לכן הצרכנים יקבלו פחות זמן איכות. לכל רשם יש 50 בקשות שהוא צריך לטפל בהן ביום. לתביעות קטנות צריך להתייחס בשיא הרצינות, ושופטים צריכים לדון בזה.

 

"אני מתנגד להעברת סמכויות משופטים לרשמים, משום שבעיני זה לא נכון שרשם, שמתעסק בהליכים טכניים, ידון בסוגיות מהותיות של צדדים, כשאין סיבה מהותית לכך. זו פגיעה בזכויות האזרחים, ואם זה יקרה - זו טעות חמורה. השופטים עוברים דרך ארוכה מאוד כדי להיות לשבת על הכס, ויש לזה סיבה. פעמים רבות, בית-המשפט לתביעות קטנות הוא המקום היחיד שבו אנשים ייפגשו עם בת המשפט".

 

עו"ד סגי זקס, ישתתף כנראה בדיון הוועדה. המועצה הלאומית להתנדבות הביעה בעבר את התנגדותה להצעת החוק, בנייר עמדה שהגישה. בשיחה עמו הוא עומד על הסתירות שבהצעת החוק, שתידון במקביל להצעת חוק אחרת, שמבקשת דווקא להוציא את הרשמים מבתי-המשפט.

 

"הרי רוצים ב-31 במאי להוציא את הרשמים מבתי המשפט ולהפכם חלק מההוצאה לפועל", הוא מסביר, "אז איך יתכן שבמקביל רוצים להפכם לשופטים? אלה שני דברים הפוכים. זה מחזק את זה שאי אפשר לתת להם להכריע בתביעות קטנות.

 

"וישנה עוד סתירה. החליטו לא מזמן שההיקף הכספי של התביעות בהן ידון בית המשפט לתביעות קטנות יעלה ל-30 אלף שקל, אז איך אפשר מצד אחד להעלות את סכום התביעות עד 30 אלף שקל ומצד שני לתת סמכויות לרשמים? הרי ככל שסכום התביעה גבוה יותר, הוא נידון בבית משפט בכיר יותר".

 

אז איך אפשר להתגבר על העומס?

 

"בית-המשפט בתל אביב היה עושה מבצעי תביעות קטנות בכל פגרה. היו סוגרים 5,000 תביעות קטנות בכל פגרה, השופטים היו מתגייסים לזה. אין שום סיבה שזה ייפסק. אפשר למצוא פתרונות, אבל אסור לזלזל בתביעות הקטנות ואסור להעביר אותן לידי הרשמים".


פורסם לראשונה 16/05/2011 21:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
שופט? זה לעשירים בלבד
צילום: shutterstock
מומלצים