שתף קטע נבחר

370 מיליון שקל הועברו לפלסטינים: "הלחץ עבד"

ישראל התקפלה והעבירה את כספי המסים לרשות הפלסטינית. דובר הממשלה הפלסטינית אמר: "זו הצלחה לקמפיין ברמה הבינלאומית, שלחץ על ישראל להעביר את הכספים האלה". נציג חמאס לשיחות הפיוס: פיאד ראש ממשלת המעבר? בלון ניסוי

הרשות הפלסטינית אישרה הבוקר היום (ב') כי ישראל העבירה לקופת משרד האוצר הפלסטיני כ-370 מיליון שקלים - כספי המסים שהממשלה החליטה להקפיא בעקבות הסכם הפיוס עם חמאס. דובר הממשלה הפלסטינית, רסאן חטיב, אמר כי "זו הצלחה למאמץ ולקמפיין הפלסטיני ברמה הבינלאומית, שלחץ על ישראל להעביר את הכספים האלה".

 

  

למרות החשש של ישראל מכך שהכספים יגיעו לידי חמאס, לא הוקם מנגנון למעקב אחרי הכסף. בקהיר ייפגשו היום נציגי פתח וחמאס וידונו בנושאי הפיוס, בין היתר בנושאי הביטחון, הבחירות, הרכבת הממשלה הזמנית, ובנייתו מחדש של אש"ף. בכיר חמאס, סלאח ברדוויל, הכחיש את הדיווחים לפיהם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן בחר בסלאם פיאד לעמוד בראשות הממשלה הפלסטינית הזמנית וכינה זאת "בלון ניסוי".

 

ראש משלחת פתח לשיחות הפיוס, עזאם אל-אחמד, אמר כי "מטרת השיחות היא להבין כיצד מיישמים בפועל את מה שהסכמנו עליו בחתימה על הסכם הפיוס". אל-אחמד הדגיש כי הנושא העיקרי שיידון בשיחות הוא הרכבת הממשלה והרכבתה מחדש של המועצה הלאומית הפלסטינית. הוא הוסיף כי יהיה עליהם לדון גם בנושא העצורים ואיחוד מוסדות הרשות הפלסטינית בגדה המערבית וברצועת עזה.

 

הכסף הוקפא בגלל הפיוס

אתמול הורה שר האוצר, יובל שטייניץ, לאנשי משרדו לפעול להעברת כספי המסים שהקפיאה לרשות הפלסטינית בעקבות הסכם הפיוס של פתח וחמאס. ישראל אוספת את כספי המסים עבור הפלסטינים במעברי הגבול ובנמלים, משום שכל מעבר הסחורות תלוי בישראל. מבחינת החוק הבינלאומי, הכספים אינם שייכים לישראל, ולכן היה ברור מלכתחילה שיועברו לפלסטינים.

 

שטייניץ הסביר את השינוי המפתיע בכך שהקפאת הכספים היתה "כרטיס צהוב לרשות הפלסטינית". לדבריו, ההחלטה התקבלה לאחר הבהרות שקיבלה ישראל, לפיהן הכספים לא יגיעו לארגוני טרור וכי לא יהיה שינוי באופן העברת הכספים ממה שהיה נהוג עד כה. עם זאת, הבהיר שאם יתברר שהכספים יגיעו לכתובות בעייתיות, הרי ש"ישראל תוכל להבטיח את האינטרסים שלה".

 

בלשכת ראש הממשלה סירבו אתמול להתייחס לשינוי שישראל נאלצת לבצע במדיניות שלה והפנו לשר האוצר. השר שטייניץ אישר את הדברים והסביר שממשלת ישראל קיבלה הבהרות לפיהן לא יועברו כספים אלה לפעילי חמאס או לפעילות טרור, ולא יהיה כל שינוי בדפוסי הטיפול בכספים ביחס למה שהיה נהוג עד כה.

 

לחץ בינלאומי על ישראל

שטייניץ הבהיר שאם בחודשים הקרובים תקום ממשלה בהשתתפות חמאס, או שיהיה שינוי לרעה בדפוסי ההתנהלות של הרשות בכל הנוגע לטרור, שומרת ישראל לעצמה את הזכות "להוציא כרטיס אדום" ולמנוע את העברת הכספים, כפי שנהגה במקרים דומה בעבר. 

 

להתקפלות הישראלית קדמו כשבועיים של לחץ בינלאומי וביקורת רבה שנמתחה על המהלך, שעליו הודיע שר האוצר שטייניץ. במערכת המדינית אומרים כי ההחלטה גרמה נזקים מדיניים שכן מלכתחילה היה ברור שמבחינה חוקית ישראל לא באמת יכולה ולא רשאית למנוע את העברת הכספים, שאינם שייכים לה ושהיא שימשה אך ורק כצינור להעברת הכסף.

  

גורמים בירושלים ציינו כי ניתן היה מלכתחילה לפעול כפי שהציע שר הביטחון,

אהוד ברק, להקמת מנגנון שיעקוב אחרי הכתובת שאליה יגיעו הכספים. מנגנון שכזה לא יוקם והמעקב ייעשה בדרכים הקיימות. "ישראל הרי תדע לאן יגיעו הכספים האלה ואי אפשר להסתיר זאת, ואם הם יילכו לחמאס או לארגוני הטרור - זה יתגלה מהר מאוד", אמר גורם בישראל.

 

בשל עיכוב העברת הכספים, הלינה הרשות הפלסטינית את משכורת חודש אפריל לכ-150 אלף פקידי הממשל ועובדי הרשות, בכללם אנשי מנגנוני הביטחון והמשטרה. כמה בנקים פלסטינים הודיעו שיעניקו הלוואות ללא ריבית לעובדי הממשל עד שהרשות הפלסטינית תוכל לשלם את משכורתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטייניץ. העביר את הכסף
צילום: גיל יוחנן
מומלצים