לילי בת 13.5 שוקלת 147 קילו - תעבור קיצור קיבה
כשהייתה בת שלוש עזב אביה את הבית, ומאז אוכלת לילי ללא אבחנה, קונה ממתקים ומסתירה אותם, כך דיווח "ידיעות אחרונות". היום, בכיתה ז', היא שוקלת 147 קילו ועומדת לעבור ניתוח לקיצור קיבה, כדי שיפסיקו לצחוק עליה ברחוב ושלא תתקשה ללכת. אמא של לילי: "שומן אצלי מתחבר לחולשה"
היא רק בת 13.5, אבל למרות גילה הצעיר החליטה לעבור ניתוח לקיצור קיבה : משקלה עומד על 147 קילו. נמאס לה מהכבדות, מהלגלוגים ומהצחקוקים סביבה.
קוראים לה לילי, והיא תלמידת כיתה ז' המתגוררת בצפון. עד גיל שלוש היה משקלה נורמלי. ההידרדרות התחילה כשאביה עזב את הבית. נוסף להיותה בת למשפחה של אנשים עבי בשר, החלה לילי לאכול ללא אבחנה. כשהעירו לה בבית היא התחילה להסתיר אוכל.
אמה עקבה בדאגה אחר הליך השמנתה ובגיל ארבע לקחה אותה לייעוץ רפואי. "הילדה לא הסכימה בשום אופן להתחיל דיאטות. למעשה לילי עדיין לא קלטה בגיל הזה שהיא שונה, שהיא שמנה מדי", היא מספרת.
"היה לי קשה לראות אותה במצבה. שומן מתחבר אצלי לחולשה. ניסיתי לעצור אותה מלאכול כל כך הרבה, אבל זה לא עזר ולכן היה צורך להשגיח עליה כל הזמן: מה שמים לה בתיק לבית הספר, מה היא אוכלת בימי הולדת של החברים".
לילי המשיכה לאכול. "בדמי הכיס שקיבלתי קניתי ממתקים, ועד שאמא הגיעה הביתה חיסלתי אותם", היא מספרת.
שום טיפול לא עזר
במהלך השנים ניסתה כמה דרכים כדי לרזות, אבל נכשלה. היא ניסתה דיאטות מכל הסוגים, השתתפה במחנה קיץ לילדים הסובלים מבעיות משקל, לקחה חלק בקבוצות תמיכה וניסתה אפילו כדורי הרזיה. כלום לא עזר. פה ושם הצליחה להוריד כמה קילוגרמים, אבל הם חזרו - ובגדול.
"קשה להיות ילדה שמנה. צוחקים עלייך, מציקים לך", מספרת לילי. במהלך השנים עברה טיפולים אצל אנדוקרינולוגית ואצל דיאטנית, וגם החלה לעבור טיפולים פסיכולוגיים.
היום היא מספרת: "אני מסורבלת מאוד, ואפילו ללכת כבר קשה לי. עודף המשקל גם גורם לי להיות מאוד עצלנית. אני עולה לאוטובוס וישר תוקעים בי מבטים. אני הולכת ברחוב וצוחקים עליי. למרות הכל אני אהובה בכיתה".
בעקבות המצב החליטה לילי לעבור ניתוח לקיצור קיבה, שצפוי להתקיים בימים הקרובים. "הניתוח נקרא 'שרוול קיבה', הוא חדשני יחסית ובעל סיבוכים מועטים לעומת ניתוחים דומים", מסביר ד"ר דני ירדני, כירורג ילדים ואחראי על ניתוחי השמנה בבית החולים לילדים ספרא, תל השומר.
"מדובר בניתוח שבו מורידים קרוב ל-80% מנפח הקיבה ומשאירים שרוול בנפח של 50 עד 200 סמ"ק. זה גורם להקטנת נפח הקיבה, ואז פיזית לא ניתן להוסיף כמויות של אוכל בבת אחת".
ישראל מובילה בהשמנה
מנתונים שפורסמו אתמול בדו"ח מבקר המדינה עולה כי ישראל היא בין 10 המדינות המובילות בעליית שיעור ההשמנה בעולם, וכי 22.5% מתלמידי א'-ט' סובלים מעודף משקל.
נתונים נוספים: מספר הסובלים מעודף משקל עלה פי שלושה ב-30 השנים האחרונות; 44.1% מבני 64-18 סובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר; הנזק למדינה בגלל ההשמנה: כ-10 מיליארד שקל בשנה.
אתמול נערך בתל אביב כנס תזונה מונעת, שבו עלתה השאלה מאיזה גיל מומלץ לבצע ניתוח לקיצור קיבה.
ד"ר ירדני אמר בכנס: "השמנה גורמת להרבה מחלות קשות. רוב הילדים הסובלים מהשמנה קיצונית שבאים אלינו סובלים ממחלות. עבודות רבות בתחום הראו לנו כי לעומת סוגי טיפול אחרים כמו דיאטות, ספורט וטיפול פסיכולוגי - התוצאות היחידות שמחזיקות לאורך זמן זה לאחר ניתוח".