רה"מ: משבר הדיור - בגלל חסמי הבירוקרטיה
נתניהו הציג את ההסכם הכולל הטבות לעובדים לצד פרישת 250 מהם. המינהל יפסיק לעסוק בתכנון ויתמקד במכירה של קרקעות ליזמים. "יש לנו בעיה שקוראים לה בירוקרטיה", אמר רה"מ והסביר: "כשיש מחסור בדיור וביקוש - המחירים עולים"
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הציג היום (ד') את ההסכם שנחתם עם ההסתדרות להסדרת תנאי העסקתם של עובדי מינהל מקרקעי ישראל אחרי הרפורמה במינהל. במסיבת עיתונאים השתתפו יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, שר האוצר, יובל שטייניץ, ושר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס. מסיבת העיתונאים הועברה בשידור חי ב-ynet.
בפתח דבריו אמר נתניהו: "הסיבה שיש לנו משבר דיור היא משום שיש לנו שתי בעיות יסודיות ואם נטפל בהן נוכל להקל משמעותית על משבר הדיור. שני תנאי היסוד: יש לנו מדינה קטנה ואוכלוסיה שהולכת וגדלה. השטח שלנו לא גדל ב-63 שנות קיום המדינה, והאוכלוסייה גדלה פי 10. יש לנו בעיה גדולה מאד: עודף בירוקרטיה".
נתניהו ציין כי מיקומה של ישראל בדירוג העולמי בכל הנוגע להשגת אישורי בנייה הוא 121, ובכל הנוגע לרישום נכס - 147. "אין כמעט מדינות אחרינו", אמר, "בכל מה שנוגע לתכנון קרקע ושיווק קרקע, אנחנו נמצאים במקומות האחרונים בעולם. כשאתם לוקחים מדינה קטנה, אוכלוסיה גדולה ובעיות קשות מאוד בבירוקטיה, מקבלים את עלית המחירים שאנחנו רואים כאן".
לחיצות ידיים וחיוכים.
"כתוצאה מהחסם הבירוקרטי אנחנו מקבלים מחסור של 8,000 יחידות דיור בשנה, שזה 80 אלף יחידות דיור בעשור, וכשיש לך ביקוש, המחירים עולים. נכון שזה מושפע מתנאים אחרים, אבל התיקון היסודי לבעיית הדיור במדינה הוא לתקוף את שתי בעיות היסוד האלה בתכנון ובשיווק".
הפתרונות: ייעול השיווק והתכנון
הפתרון שהציג נתניהו הוא ייעול התכנון והשיווק. "בתכנון אנחנו עושים מהלך יסודי בכנסת, מהלך של חקיקה ממושכת שאנחנו עובדים עליה זמן ניכר", אמר.
הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל, אמר נתניהו, מתמקדת בצד של ייעול שיווק הקרקעות ונחלקת לכמה חלקים. "ייעול המנהל עצמו - אנחנו מוסיפים כ-80 תקנים במנהל, אנשי מקצוע מומחים וגורעים 250 איש. זה לא יפגע בתפקוד. השינוי הזה של קיצוץ ותוספת מומחים ייעל לנו את עבודת המנהל".
בנוסף, ציין נתניהו, יתבצע שינוי נורמות הניהול, באמצעות תגמול ותמריצים, שלדבריו "יביאו לשינוי משמעותי אפילו היסטורי. המנהל נבנה בדרך מסוימת, לא חלו בו השינויים אלה, והרפורמה הזו תאפשר לנו לעשות דברים שלא יכולנו לעשות".
נתניהו הסביר כי בעקבות הרפורמה, "המנהל יתמקד בשיווק של קרקעות קיימות ואיתור והשבחה של קרקעות חדשות - המנהל יעסוק בעיקר בשיווק ופיקוח על קרקעות המדינה. אנחנו גם מתכוונים לשפר באופן דרמטי את השירות לאזרח. אנחנו רוצים לשחרר את מסת העבודה של המנהל אל אותה פעולה של שיווק הקרקעות".
שטייניץ: הבירוקרטיה עולה כסף
שר האוצר שטייניץ אמר: "הרפורמה הזאת חשובה לטיפול בנושא של מצוקת הדיור של הזוגות הצעירים במדינת ישראל. חסרות דירות, נבנו פחות מדי, והרפורמה הזו תאפשר לשווק יותר במהירות רבה יותר. היא תאפשר לנו תוך חצי שנה-שנה לתרום תרומה משמעותית - גם בהגדלת ההיצע וגם בהקטנת הבירוקרטיה. הבירוקרטיה עולה כסף. הזמן, עורכי הדין, רואי החשבון, הדיונים והריבית על הכסף שלא משתמשים בו - כל זה מייקר את מחירי הדיור".
שטינייץ הוסיף, כי מעבר למצוקת הדיור, הרפורמה תביא גם תועלת כלכלית בקידום בניית בתי מלון, מפעלים ותשתיות.
שר השיכון אטיאס אמר: "כל גוף שלא עובר ריענון והתאמה מתנוון. ההתנוונות פוגעת בעובדים ואחר כך באזרחים שצריכים לקבל את השירות. המנהל לא התאים את עצמו לסביבה".
עם זאת אמר שר השיכון: "למרות הקשים האלה המנהל עשה דברים שלא עשו בעשור האחרון. ב-2010 שיווקנו 34 אלף יחידות דיור. זה היה מאוד קשה, כי הרפורמה עברה בחוק ולא בביצוע". אטיאס הדגיש: "אל תשלו את עצמיכם שזה מתחיל מחר בבוקר. זה ייקח עוד מספר חודשים, אבל ממחר בבוקר אנחנו מתחילים עם ההתארגנות וההכנה של כל הפעילות הזו".