נתניהו נגד אובמה: אסור לטאטא מתחת לשטיח
העימות בין רה"מ לנשיא ארה"ב נחשף שוב, לפני הפגישה ביניהם. נתניהו, שנחת בוושינגטון, הגיב לדרישה לפתוח במו"מ שיתבסס על קווי 67': "לפעמים להיות צודק זה גם להיות חכם". בפמליה הישראלית האשימו: שלום לא יכול להיבנות על אשליות
ראש הממשלה נחת בארצות-הברית והעימות בינו לבין הנשיא האמריקני נחשף במלוא עוזו - שעות ספורות לפני הפגישה ביניהם בוושינגטון. "יש דברים שאין לטאטא אותם מתחת לשטיח", אמר היום (ו') בנימין נתניהו. "לפעמים להיות צודק זה גם להיות חכם, בעיקר בדברים היסודיים החשובים לקונצנזוס הישראלי. אעלה אותם בפני הנשיא".
נאום החלוקה, כותרות אחרונות
נתניהו, שיפגוש מאוחר יותר היום את הנשיא ברק אובמה בבית הלבן, אמר את הדברים לאחר שאובמה דרש בנאומו מישראל ומהפלסטינים לפתוח במשא ומתן שיתבסס על חזרה לקווי 67'. גורמים מדיניים בכירים בפמלייתו של ראש הממשלה רמזו למהומות יום הנכבה ולכוננות בגבול עם סוריה ואמרו כי "ראש הממשלה מתכוון להציג בצורה תקיפה את הנקודות שהציג גם בכנסת. אי אפשר להתעלם ממה שקורה במזרח התיכון. אנשים צובאים על הגדרות וזו לא הגזמה".
לדברי הגורמים, "צריך לומר את האמת, וראש הממשלה אומר רק את האמת. שלום לא ייבנה על אשליות, שלום כזה יתרסק על סלעי המציאות של המזרח התיכון". נתניהו קיבל את המידע על דברי אובמה כמה שעות לפני כן, ולכן לא הופתע מנאומו. בשיחות סגורות, הדגיש ראש הממשלה כי הוא מייצג קונצנזוס, ומכך ניתן להסיק שהוא מגובה בסקרי דעת קהל בישראל.
גם מרקל מסכימה: הבסיס - קווי 67'
הבוקר דיווח ה"ניו יורק טיימס" כי אובמה אמר לעוזריו שאינו מאמין שנתניהו יוכל אי פעם להכריע על ויתורים גדולים שיובילו להסכם שלום. העיתון חשף גם שיחה שהוגדרה נזעמת בין ראש הממשלה למזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, בה הגיב נתניהו בכעס לתוכנית אובמה לאימוץ גבולות על בסיס קווי 67'.
מקורבי נתניהו אמרו אתמול ל-ynet כי ראש הממשלה מוכן לעימות עם אובמה
בנושאים החיוניים. "אובמה לא סיפק את הסחורה, כנראה שאובמה לא מבין את המציאות במזרח התיכון. הוא לא ענה על אף אחת מהדרישות של נתניהו", אמרו בהתייחסם לנאומו של נתניהו בכנסת, שבו הודיע ראש הממשלה כי ישראל לא תיפרד מגושי ההתנחלויות ותשמור על נוכחות צבאית לאורך נהר הירדן.
גם מעבר לגבול הצפון תקפו את נאומו של הנשיא האמריקני. בסוריה כינו את אובמה "שחצן" בעקבות דרישתו מבשאר אסד לאמץ את הדמוקרטיה או להתפטר, ואמרו כי נאומו לא חידש דבר. בירדן דווקא בירכו על הנאום, והביעו תקווה כי דברי אובמה על "שתי מדינות לשני עמים, על בסיס קווי 67'", יובילו לחידוש המשא ומתן. "יש לדברים חשיבות עצומה", אמר שר החוץ הירדני.
קנלצרית גרמניה, אנגלה מרקל, הסכימה עם אובמה ואמרה אף היא כי "הבסיס למשא ומתן צריך להיות קווי 67' עם חילופי שטחים בהסכמה". בהודעה שמסר סטפן זייבר, דובר הממשלה בגרמניה, אמר כי מרקל כינתה את הנאום "מרשים" וקראה לישראל ולפלסטינים להניע מחדש את שיחות השלום במהירות האפשרית, על רקע השינויים הפוליטיים במזרח התיכון, משום שהתנאים באזור "לא ישתפרו". הוא הוסיף כי "לא לעשות דבר זו אינה אלטרנטיבה".