פגישת נתניהו-אובמה התארכה בכשעה
נתניהו ואובמה נפגשים הערב בבית הלבן. פגישתם בארבע עיניים נמשכה שעה ו-40 דקות, כמעט שעה מעבר למתוכנן. מזכירת המדינה הגיעה לבית הלבן לדון עם צוותי המשא ומתן. כתבי ynet מלווים את הפגישה מוושינגטון
הפתעה לנתניהו מהקוורטט, בזמן הפגישה בוושינגטון - שמתארכת הרבה מעל לזמן שתוכנן: כשחילוקי דעות חריפים מהדהדים בקול רועם מתמיד, נפגשו הערב (יום ו') מנהיגי ארצות הברית וישראל. בשעה 18:30 החלה הפגישה בארבע עיניים, שהיתה אמורה להימשך 50 דקות, אך היא נמשכה כשעה ו-40 דקות. במהלך הפגישה הגיעה מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, לבית הלבן כדי לדון עם צוותי המשא-ומתן.
הפגישה בין ראש הממשלה הישראלי לנשיא האמריקני התקיימה יום אחרי הנאום שבו "סינדל" ברק אובמה את בנימין נתניהו ודרש ממנו לקבל את עיקרון המדינה הפלסטינית על בסיס קווי 1967. בפמליית ראש הממשלה ציפו למפגש מתוח מאוד, אך אובמה קיבל את ראש הממשלה בחיוכים. הם התבדחו מעט ושוחחו בתחילת הפגישה על ילדיהם.
אובמה ונתניהו. הפתעה באמצע הפגישה (צילום: רויטרס)
נאום החלוקה, כותרות אחרונות
לבני: נתניהו עוד יהפוך את אובמה לאויב
בין אובמה לנתניהו. כל המחלוקות וההסכמות
אובמה דורש סיכונים, רק לא מעצמו / יצחק בן-חורין
תמרור לפלסטינים, זרז לנתניהו / רון בן ישי
הפגנה מחוץ לבית הלבן, בזמן הפגישה (צילום: AP)
נתניהו סבור שדווקא בעת הזו, של מהפכות במזרח התיכון, נדרשת זהירות מירבית, ורמז לכך ניתן היה למצוא בדברים שכתב טרם הפגישה בספר האורחים: "איחולי הצלחה לשאיפתנו המשותפת לשלום, ביטחון ודמוקרטיה בעולם המשתנה במהרה".
בזמן הפגישה, חישק הקוורטט (פורום הרביעיה הבינלאומית) את נתניהו בהודעה משותפת על "תמיכה חזקה" בחזון הנשיא ברק אובמה לשלום בין ישראל לפלסטינים. בהודעת נציגי הקוורטט - ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם - נאמר כי "הקוורטט מסכים שהתקדמות על בסיס שטחים וביטחון מספקת בסיס לישראלים ולפלסטינים להגיע לפתרון סופי של הסכסוך באמצעות משא ומתן רציני ומשמעותי והסכמה הדדית על כל סוגיות הליבה".
לוח הזמנים המקורי של אובמה. 18:15 הפגישה, 19:05 התדרוך
מתח לפני הפגישה
לפני הפגישה ניכר מתח, ומקורביו של נתניהו אמרו כי הוא מוכן לעימות וכי יבהיר שאינו יכול לקבל את חזונו של הנשיא. ישראל, כך אמר נתניהו, לא תוכל לסגת לגבולות 67', לא תוותר על הבקעה ולא תתפשר בנושא הפליטים. במהלך הפגישה דרש נתניהו הבהרות בעניין ריכוזי האוכלוסייה בגושי ההתנחלויות. ראש הממשלה ביקש שהנשיא האמריקני ידבר על הנושא בוועידת איפא"ק. נתניהו גם דרש הבהרות לגבי המשא-ומתן ובין היתר שכל הנושאים יעלו בבת אחת ולא בשלבים.
נתניהו לא נותר אדיש לדברי אובמה ועוד אתמול, בטרם המריא לוושינגטון, הודיע שלא יקבל גבולות "שאינם בני הגנה" ומקורביו תקפו: "אובמה לא סיפק את הסחורה, הוא כנראה לא מבין את המציאות במזרח התיכון.
הוא לא ענה על אף אחת מהדרישות של נתניהו", אמרו בהתייחסם לנאומו של נתניהו בכנסת, שבו הודיע ראש הממשלה כי ישראל לא תיפרד מגושי ההתנחלויות ותשמור על נוכחות צבאית לאורך נהר הירדן. שר הביטחון, אהוד ברק, התנגד לפרסום התגובה הזו וניסה למנוע אותה.
עם הנחיתה, המשיך נתניהו בקו החזיתי וטען ש"יש דברים שאין לטאטא אותם מתחת לשטיח. לפעמים להיות צודק זה גם להיות חכם, בעיקר בדברים היסודיים החשובים לקונצנזוס הישראלי. אעלה אותם בפני הנשיא".
"ניו-יורק טיימס" חשף את העימות החריף בין הצדדים, שקדם לנאום הנשיא. אובמה, כך דווח, אמר לעוזריו שאינו מאמין שנתניהו יוכל אי פעם להכריע על ויתורים גדולים שיובילו להסכם שלום. העיתון חשף גם שיחה שהוגדרה נזעמת בין ראש הממשלה למזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, בה הגיב נתניהו בכעס לתוכנית אובמה לאימוץ גבולות על בסיס קווי 67', כמה שעות לפני הנאום אמש. למרות העימות, אובמה לא נסוג - והציב בנאומו את הדרישה הברורה.
עם זאת, גם הפלסטינים לא יכולים להיות מרוצים לגמרי מנאום אובמה, שקרא להם בתקיפות לזנוח את התוכנית לבקש מעצרת האו"ם להכריז חד-צדדית על מדינה. היום צפוי הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, לכנס את אנשיו כדי לדון בדברי הנשיא האמריקני, ולהגיב.
דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רודיינה, אמר כי "נתניהו התגלה שוב בהצהרותיו ובהתנהגותו כמי שמסרב לקיום תהליך השלום". הוא הטיל על נתניהו את האחריות להתפטרותו של השליח האמריקני למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל. "הוא הצליח להכשיל את משימתו של מיטשל ואת אובמה והממשל האמריקני, ולכן על ארצות-הברית לנהוג בתקיפות כלפי ממשלת נתניהו".