גורמים מדיניים: עכשיו נתניהו יתגמש לכיוון אובמה
הטון השונה וההבהרה לגבי הגושים הובילה להפסקת אש בין ראש הממשלה לנשיא ארה"ב. כעת, מעריכים הגורמים הבכירים, נתניהו יעניק "מתנה" בקונגרס לאובמה, שיוצא לשכנע את האירופים למנוע הכרזה על מדינה פלסטינית. גורם בבית הלבן התעקש בשיחה עם ynet: "לא שינינו כלום"
הכדור עובר לנתניהו: אחרי תחושת המשבר שליוותה את יחסי ראש הממשלה ונשיא ארצות הברית בסוף השבוע, בפמלייתו של בנימין נתניהו שידרו אמש (יום א') שביעות רצון מנאום אובמה בפני השדולה היהודית, וציינו את הדגשים החיוביים לכאורה. האם יסכים נתניהו לקבל את עקרונות המשא ומתן שעליהם חזר למעשה אובמה? זה עדיין לא ברור, אבל גורמים מדיניים בכירים אמרו ל-ynet שהוא צפוי להציג עוד התגמשות מסוימת בעמדותיו בנאומו מחר בפני שני בתי הקונגרס.
נאום אובמה באיפא"ק - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- אבו מאזן מגיב: לא מוותר על חמאס
- חמאס עונה לאובמה: לא תגרום לנו להכיר בישראל
- אושר טוויטו הוזכר בנאום: "התרגשתי"
- נתניהו מרוצה: נחוש לפעול עם אובמה
- טוב לישראל? הנאום המלא
- לאן הולכים מכאן? מדברים על זה בפייסבוק של ynet
"לישראל חשוב מאוד לשכנע את מדינות אירופה להתנגד להכרזה חד-צדדית על מדינה פלסטינית", הוסיפו הגורמים המדיניים, שנמצאים עם ראש הממשלה בקשר במהלך שהותו בוושינגטון. "אנחנו צריכים לצורך זה את אובמה, שיוצא לשם היום, ולכן תידרש אולי עוד מתנה, כדי להראות שראש הממשלה לא בועט בדלי".
אובמה ביקש אתמול להבהיר שדבריו על קווי 67' כבסיס למשא ומתן על מדינה פלסטינית אין משמעותם שאלו יהיו גם הגבולות הסופיים -
והזכיר "שינויים דמוגרפיים בשטח" שישפיעו על חילופי השטחים העתידיים, בכוונה לגושי ההתנחלויות. את ההבהרות ניסו נתניהו וסביבתו ניסו לשווק כהצלחה וכירידה מסוימת מהקו התוקפני.
"יש חשיבות לדקויות של אובמה", אמרו הגורמים המדיניים, "היה חשוב להבהיר את הנושא כי ככל הנראה היה קצר בתיאומים לפני הגעת נתניהו. האמריקנים כנראה חששו שאם ישאירו את הבמה לביבי הוא לא יספק כלום. הייתה חשיבות להבהרה לגבי הגושים, כי הרי זה יהיה המתווה בסופו של דבר, פחות או יותר".
ה"מצפה לשמוע" של נתניהו הרתיח את הבית הלבן
מנגד, בכיר בבית הלבן אמר ל-ynet ש"הנשיא אובמה לא היה צריך להבהיר כלום" בנאום באיפא"ק, שהיה מבחינת הממשל חזרה של הנשיא על דברים שהוא אמר ביום חמישי בנאום על המזרח התיכון וצפון אפריקה. הגורם הבכיר בממשל הוסיף כי "הנשיא השתמש באותן מילים כמו בנאומו ביום חמישי, אבל דבריו הוצגו בצורה לא נכונה". אובמה ועוזריו מבקשים לתאר את אכזבתם מהצגה כוזבת של נושא הידוע זה שנים למנהלי המו"מ הישראלים.
ב"ניו יורק טיימס" נטען כי תגובתו של נתניהו לדבריו של אובמה, שנחשבו יחסית מתונים על-ידי חלק מאנשי הממשל, עוררה זעם בבית הלבן. במיוחד הוזכר הטון של נתניהו, שנשמע כאילו הוא מרצה בפני הנשיא לאחר פגישתם.
גורמים אמריקנים גם כעסו על אופי התגובה שפרסם ראש הממשלה אחרי הנאום הקודם, שבה ציין שהוא "מצפה לשמוע" מהנשיא ערבויות מסוימות.
מאז השטח כנראה נרגע מעט. בסביבת ראש הממשלה מסרבים להתייחס ישירות לאפשרות קבלת ה"מתווה", אך מזכירים ש"הדרך למתווה עוד ארוכה, ללא הכרה של חמאס בישראל אין תהליך ואין מתווה". אמש הספיק להודיע דובר חמאס מעזה שאובמה לא ישכנע אותו להתגמש בעניין. נתניהו הבהיר לאמריקנים ולאובמה כי יהיה מוכן לתהליך מדיני מואץ עם הפלסטינים, אם הסכם הפיוס בין חמאס לפתח יתפרק.
מחר לפנות בוקר שעון ישראל, כמה שעות לפני הנאום בקונגרס, ינאם נתניהו בפני איפא"ק, קהל ביתי ואוהד, ולנוכח מה שנתפס כהצלחה בעקבות העימות עם אובמה הוא צפוי להציג את עקרונות היסוד אותם פרש בכנסת ביום שני שעבר. נאומו של נתניהו עובר שינויים ועדכונים בימים האחרונים והוא צפוי כמובן להתייחס בטון מרוכך יותר ומכבד יותר לאובמה.
אובמה לא מתכנן ביקור בישראל
בוועידת איפא"ק, נראה שלא כולם קנו את הקו המעודכן של אובמה. אתר החדשות "פוליטיקו" דיווח כי בפאנל שהתקיים במסגרת הוועידה אחרי הנאום אמר ברט סטיבנס, עיתונאי בכיר מה"וול סטריט ג'ורנל", כי עמדת הנשיא "אינה תמימה כמו שהוא גרם לה להיראות" - וזכה למחיאות כפיים.
טינה סמול, תומכת השדולה היהודית שהשתתפה בוועידה עם בעלה ובנה, אמרה כי היא מעריכה את זה שהנשיא לא נסוג מעמדתו, "אבל לא בטוח שאני מרגישה בנוח עם נסיגה לגבולות 1967, אלא אם כן יש חילופים אמיתיים".
היא אמרה שהיא מקווה שאובמה אכן יפעל בהתאם לדבריו, ושלא מדובר רק ב"גיבוב דברים". אגב, למרות השמועות והציפיות, אובמה לא הודיע אמש על כוונה לבקר בישראל.
ב"ניו יורק טיימס" נכתב כי הקהל באיפא"ק היה שקט, אך הריע לאובמה. הוא קיבל תשואות במיוחד כשידבר על איראן, או כשהבהיר שהוא מתנגד להכרה של האו"ם במדינה פלסטינית ללא הסכם. "זה היה נאום שקט שנמשך 20 דקות, ובסוף, האולם המלא במרכז הקונגרסים בוושינגטון עמדו ומחאו כפיים לאובמה - חלקם גם הריעו. לא היו קריאות בוז או שריקות, כפי שחששו חלק מבני בריתו של הנשיא".