שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

הכירו את שופטי קצב: "אין ספק שהבחירה מכוונת"

שתי שופטות מחמירות ואחד קצת פחות נבחרו לדון בערעורו של הנשיא לשעבר, שהורשע באונס. "קשה מאוד לראות איך קצב משכנע אותם בצדקתו", הודו גורמים משפטיים בכירים

שיטה ייחודית שימשה את נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, בבואה לבחור את השופטים שידונו בערעורו של הנשיא לשעבר משה קצב, ויכריעו את גורלו. במקום המערכת הממוחשבת, שלרוב אמונה על שיבוץ השופטים, פעלה ביניש באופן חריג – וגיבשה לבסוף הרכב שתואר על-ידי גורמים משפטיים כפליליסטי ומחמיר. "אין ספק שהייתה פה בחירה מכוונת", אמרו אתמול (ג') ל-ynet.

 

 

שלושת השופטים בהרכב - מרים נאור, עדנה ארבל וסלים ג'ובראן - נבחרו על סמך הוותק שלהם, לאחר שביניש פסלה את עצמה ואת השופטים אדמונד לוי, אשר גורוניס ואליעזר ריבלין, שדנו בעתירה נגד הסדר הטיעון של קצב, אותו ביטל לבסוף הנשיא לשעבר. גם השופט יורם דנציגר, שהורה על עיכוב עונשו של קצב, לא נכלל בבחירה, והשופט אליקים רובינשטיין פסל את עצמו נוכח היכרותו האישית עם הנשיא לשעבר מתפקידיו הקודמים.


משה וגילה קצב בפתח ביתם. כבר לא חוגגים (צילום: אוהד צויגנברג) 

 

בנוסף, כדי להבטיח שהערעור ישמע בזמן המהיר ביותר וכדי שלא יפגע בתיקים אחרים, הוחלט שהדיונים יערכו בפגרה - ב-8, 10 ו-11 באוגוסט. בדרך כלל נקבע יומן בית המשפט באופן אוטומטי למשך שנה מראש, וזו גם הסיבה שמרבית הערעורים מובאים בפני שופט רק כשנה לאחר ההכרעה בתיק.

 

"קצב בהחלט יכול לראות את עצמו מאוכזב", קבעו גורמים בכירים. "זה הרכב פליליסטי שאינו נותן חסד לאנשים שהורשעו בעבירות מין חמורות, דוגמת קצב". החלטת ביניש, עליה הודיעה אתמול, אכן עוררה תחושות קשות בבית הנשיא לשעבר, ומקורביו סירבו להתייחס לעניין.

 

"המינוי יעשה חיים קשים לקצב"

בראש ההרכב תשב מרים נאור, המכהנת כשופטת בבית המשפט העליון משנת 2003, ואף צפויה להחליף את ביניש בתפקיד הנשיאה. "נאור היא משפטנית בחסד, הלומדת את התיקים שלעיניה לעומק ומבקשת הבהרות, הן מהפרקליטות והן מההגנה", ציינו משפטנים המכירים מקרוב את פסיקותיה, "היא שופטת מצוינת, ואין ספק שמנויה יעשה חיים קשים לקצב".

 

לצדה, תשמש השופטת עדנה ארבל, שכיהנה בעבר כפרקליטת המדינה ונחשבת פליליסטית מובהקת. "אין ספק שלארבל יש ראש של תביעה. צריך לזכור שהיא גדלה בפרקליטות. לקצב יהיה קשה מאוד לשכנע אותה בצדקת דרכו", העריכו הגורמים, "היא רואה בדרך כלל עין בעין עם התביעה".

 

בפני ארבל כבר עמדו מספר אישים בולטים שהואשמו בעבירות מין, בהם חיים רמון. כשדן בג"ץ ב-2007 בעתירות נגד מינויו לשר בעקבות הרשעתו בפרשת הנשיקה, סברה ארבל בדעת המיעוט כי יש לקבל את טענות העותרים, היא אף כתבה בפסק הדין: "מנהיגי הציבור הם נושאי הדגל ההולכים לפני המחנה, הם המצופים לשמש בהתנהגותם דוגמה ומופת לציבור כולו, ואמון הציבור לא יכול להתקיים כשבשורותיו של השירות הציבורי מצוי מי שזה מקרוב דבק בו רבב". לבסוף נדחו העתירות ברוב של שני שופטים.

 

השופטת ארבל גם הייתה בדעת מיעוט בפרשת חנן גולדבלט, כשסברה שיש להותיר את האישום באונס על כנו ולא להפוך את החלטת בית המשפט המחוזי שגזר עליו שבע שנות מאסר. כמו כן, הייתה שותפה במסגרת תיק אחר, להחלטה שקבעה כי גם אם הסכימה אישה לאקט מיני אך עשתה זאת כתוצאה מהונאה, ייחשב זאת אונס במרמה.

 

סלים ג'ובראן נחשב דווקא לשופט פחות מחמיר משתי השופטות האחרות, אך ידוע כבעל יושרה פנימית הדן בכל מקרה לגופו. עם זאת, ציינו הגורמים המשפטיים הבכירים כי "אין ספק שבהרכב הזה, קולו של ג'ובראן יבלע בתוך קולן של נאור וארבל, שצפויות להיות יותר דומיננטיות בהרכב". יחד עם זאת, הם הדגישו כי "כל שלושת השופטים הם מקצועיים והגונים, וקשה מאוד לראות איך קצב משכנע אותם בצדקתו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קצב. יתקשה לשכנע
צילום: ליאור מזרחי
ביניש. שיטת בחירה חריגה
צילום: עופר עמרם
מרים נאור. "משפטנית בחסד"
צילום: דן בלילטי
עדנה ארבל. "ראש של תביעה"
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: בוצ'צ'ו
סלים ג'ובראן. מחמיר פחות
צילום: בוצ'צ'ו
מומלצים