שתף קטע נבחר
 

העדפה לא מתקנת

הצעת החוק של "ישראל ביתנו", שאמורה לתת העדפה למשרתי צבא בקבלה לעבודה, תעניק גושפנקא לנורמה פסולה ותפגע בייצוג ערבים וחרדים בשירות הציבורי

נדמה כי בהרכב הנוכחי של הקואליציה, כל הצעה המתיימרת לפגוע באוכלוסיה הערבית עוברת בכנסת במסלול מזורז, גם אם אין בה תועלת ציבורית או היגיון חברתי או כלכלי. המקרה האחרון הוא זה של הצעת החוק של חה"כ חמד עמאר (ישראל ביתנו) המבקשת לתת העדפה למי ששירת בצבא בקבלה לעבודה בשירות המדינה. מטרתו של יוזם החוק, הלכה למעשה, היא להעניק העדפה מתקנת לדרוזים ששירתו בצבא בקבלה לעבודה בשירות המדינה, וזאת, על חשבון דרוזים שלא ששירתו ובכלל ערבים הפטורים משירות צבאי ע"פ חוק.

 

העדפה מתקנת, לפי ההגדרה, מוענקת לקבוצות יעד מסויימות כדי לתקן את האפליה שממנה הן סובלות. לפיכך, חוק שירות המדינה (סעיף 15א') מכיר בזכותם של נשים, ערבים, אנשים עם מוגבלויות ואתיופים להעדפה מתקנת בקבלה לעבודה.

 

זה לא המקרה של חיילים משוחררים דרוזים. עובדה היא כי שיעורם של הדרוזים מקרב הערבים המועסקים בשירות המדינה כפול משיעורם של הדרוזים בקרב האוכלוסיה הערבית (16.8% בשירות המדינה לעומת 8.1% באוכלוסיה). כלומר, דרוזים ששירתו בצבא זוכים בפועל להעדפה בקבלה לעבודה אם הם מתמודדים מול אזרחים ערבים שלא שירתו בצבא.

 

במקום לתקן מצב זה - הצעת החוק החדשה מבקשת לעגן את המצב הלא-תקין ולתת גושפנקא לנורמה הקיימת של העדפה פסולה, המבוססת על קריטריון שאינו רלוונטי למהות התפקיד או המשרה. בכך, עלולה הצעת החוק לפגוע בשילובם של הערבים בשירות המדינה, שאינם זוכים לייצוג הולם. שיעורם בקרב עובדי המדינה, הנמוך מ-7%, רחוק מלהשתוות לשיעורם באוכלוסיה, למרות חובת הייצוג ההולם שנקבעה בתיקון לחוק כבר לפני יותר משני עשורים.

 

פגיעה גם בנשים

לא זו אף זו, חוק זה עלול לפגוע במיוחד במגזרים מוחלשים שממילא אינם משולבים בשוק העבודה בכלל ובמגזר הציבורי בפרט, ובעיקר גברים חרדים ונשים - נשים ערביות, נשים חרדיות, נשים שנישאו בגיל מוקדם, ואף נשים דרוזיות שח"כ עמאר אמור לייצג בכנסת.

 

הצעת חוק זו מיותרת בלשון המעטה משום שחוק שירות המדינה הכיר כבר בזכאותם של דרוזים להעדפה מתקנת כחלק מהאוכלוסיה הערבית, וכאמור, הם זוכים לייצוג יותר מהולם - אם לזה התכוון באמת המחוקק. שנית, היא פוגעת פגיעה שרירותית בשילובם של מספר מגזרים בשירות המדינה שאפשרויות התעסוקה שלהם מוגבלות ממילא.

 

אם יתקבל בסופו של יום, יחבל החוק בסיכוייו של שירות המדינה לייצג את כלל האוכלוסיה שהוא משרת, על גווניה השונים, ולשתף אותה בהליכי קבלת ההחלטות ובאספקת השירותים הציבוריים. בכך גם תאבד האפשרות לספק דוגמה לסקטור הפרטי באשר לאימוץ ההעדפה המתקנת ולקידום שוויון ההזדמנויות בעבודה.

 

עד אז נמשיך "לעקוב בקשב רב" אחר הצהרות בכירי הממשלה והאוצר על הנזק הכלכלי האדיר הנגרם למשק מתת-התעסוקה של האוכלוסיה הערבית והחרדית, וכן נעקוב גם אחרי הצעות החוק הפופוליסטיות של חברי הקואליציה ו"ישראל ביתנו", המבטיחות לשמר נזק זה לשנים שיבואו.

  

כפאח עבד אל-חלים, מרכזת עבודתה של ועדת החקירה הפרלמנטרית לקליטת ערבים בשירות הציבור

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגיעה בשילוב ערבים. כפאח עבד אל-חלים
מומלצים