סבל של אסיר סיני בשביל חרב של אורק
שיא חדש בציניות ואכזריות סינית: אסירים במחנה עבודה הוכרחו לשחק ב-World Of Warcraft בלילות כדי לצבור הישגים במשחק, שהסוהרים שלהם מכרו ברשת לגיימרים עצלנים שרצו להתקדם בלי להתאמץ. הצד האפל של המטבע הווירטואלי
<< מה חסר בפייסבוק שלכם? שירים שאתם שונאים!
במחנה העבודה ג'יזי (Jixi) בצפון מזרח סין כלואים אסירים פליליים ופוליטיים שמחויבים לעבודות פרך ממשלתיות, כחלק מעונשם. במשך היום הם שוברים סלעים במכושים וחופרים תעלות. אבל בלילה, את החפירה מפנה מקומו לטובת עכבר ומקלדת: לפי דיווח של הגרדיאן הבריטי, סוהרים בכלא כפו על האסירים לשחק ב-World of Warcraft במשך שעות ומכרו זהב וירטואלי לגיימרים עצלנים ברחבי העולם.
שחקנים במשחקים כמו WOW רוצים להתקדם במשחק, לצבור כסף וחפצים קסומים. אבל מה? זה קשה ולוקח הרבה. מה עושים? משלמים: ישנם שירותים שמציעים כסף וירטואלי והישגי משחק אחרים למכירה. מה שהגיימרים לא ידעו זה שמאחורי הזהב הווירטואלי היקר שלהם עומדת עבודת פרך אנושית בכפייה.
לשחק עד זוב דם (אמיתי)
זהב וירטואלי, כסף אמיתיכריית זהב וירטואלית עוזרת למדינות מתפתחותשלי דובילנסקימחקר חדש של הבנק העולמי מגלה ששירותי צד שלישי בתעשיית משחקי התפקידים ההמוניים, דוגמת כריית זהב ומכירת רמות, מכניסות למדינות עניות בעולם האמיתי מילארדי דולר בשנה
המקור לדיווח הוא ליו דאלי, אסיר בן 54 שהיה כלוא בג'יזי שלוש שנים ואולץ לשחק ב-WOW במשך לילות שלמים. "מפעילי הכלא הרוויחו יותר כסף באילוץ האסירים לשחק, משהרוויחו מעבודות הפרך", סיפר דאלי. "כ-300 אסירים הוכרחו לשחק במשמרות של 12 שעות. שמעתי את האסירים מספרים שיוכלו להרוויח 6,000 רנמינבי (המטבע המקומי, כ-920 דולר, נ.ס.). אנחנו לא ראינו את הכסף, והמחשבים לא כובו לרגע".
דאלי ויתר האסירים חויבו ב"כריית זהב" (Gold Farming) – בניית נקודות ניסיון וצבירת כסף במשחק על ידי חזרה אינסופית על משימות בסיסיות.
במשחק אפשר להשיג כסף ונקודות על ידי השלמת משימות גדולות, אבל גם על ידי חזרה אל אותו עץ שמתחתיו יש מטבע אחד, פעם אחר פעם. גם חפצים וירטואליים בעלי ערך (חרב קסומה, גרזן רוטט) במשחק נמכרים בעולם האמיתי תמורת כסף אמיתי. המלאכה המונוטונית מאפשרת לשחקנים להתקדם, להתעשר (במשחק) ולעלות רמות בלי להתאמץ, תמורת תשלום.
דאלי מספר שהמשחקים היו החלק הקשה והמעוות ביותר בשהותו בג'יזי. "אם לא הצלחתי להשלים את מכסת העבודה שלי, הענישו אותי פיזית. הם הכריחו אותי לעמוד עם הידיים באוויר והיכו אותי בצינורות פלסטיק. המשכנו לשחק עד שבקושי יכולנו לראות".
סובלים בסין? העיקר שאני ברמה 12
כריית זהב היא עסק גדול ומשגשג ותופעה מעניינת שאפשר לשייך גם לגלובליזציה וגם להתרחבות הגיימינג כפעילות פנאי מובילה. כולם רוצים להתקדם במשחק, לאף אחד אין כוח למצוא לבד את מפתח האופל המשונן או למצוא את חרב הלהבה הסגולה. סין היא מקור עולמי לכוח עבודה זול, ולא מפתיע שהשתלבה גם בתחום כריית הזהב למיניה.
לפי דו"ח שהתפרסם בחודש שעבר, כריית זהב הכניסה כשלושה מיליארד דולר למדינות עניות ב-2009, תרומה משמעותית לכלכלתן. עם זאת, החשיפה של הגרדיאן מעמידה את התופעה באור שונה לחלוטין: שימוש באסירים כפי שתאר דאלי נתפס כפסול ומעוות.
עם זאת, החפצים הווירטואליים נמכרים, הזהב הווירטואלי נאסף ולגיימרים בארצות המערב מאוד נוח לשלם כמה גרושים ולחסוך זמן ומאמץ. "עבדות בכלא היא עדיין נפוצה מאוד, פשוט התוצרים צריכים לעבור מסלול ארוך יותר עד שהם מגיעים לארצות הברית בימינו", מסבירה ניקול קמפטון מקרן לוונגאי, ארגון שמתנגד לעבדות בסין. הפיתרון טמון כנראה בהגברת האכיפה של שלטונות המדינה.
בסין יש יותר ממאה אלף כורי זהב וירטואלי לפי הערכת מרכז האינטרנט הממשלתי. ב-2009 קבעה ממשלת סין שלחברות מסחריות אסור לסחור באמצעי תשלום וירטואליים, במטרה לצמצם את תופעת כריית הזהב ב-WOW ואת מכירת הרמות. עם זאת, דאלי מעריך שהתופעה קיימת בבתי כלא נוספים בצפון מזרח סין: מדובר בכוח עבודה זול וכמעט נטול זכויות.
מזל טוב לחתול הידוע ברשת >>