שתף קטע נבחר
 

קרב הארנונה: גם לכיש רוצה ליהנות מאינטל

פרק נוסף בסכסוך בין רשויות מקומיות על הכנסות ארנונה מאזורי תעשייה: משרד הפנים המליץ שגם המועצה האזורית לכיש תהנה מהרווחים של אזור התעשייה המשותף לקרית-גת, אבל ההמלצה לא מיושמת מכיוון שהשר אלי ישי לא חתם עליה. כעת הוא יידרש להשיב לבג"ץ

שר הפנים אלי ישי יידרש להשיב לבג"ץ, מדוע אינו חותם על המלצות ועדת חקירה של המשרד, שהמליצה כבר לפני כשנתיים כי המועצה האזורית לכיש תקבל חלק מהרווחים של אזור התעשייה המשותף לקרית-גת ולמועצות האזוריות שפיר ויואב. בכך נרשם פרק נוסף בסאגת הסכסוך הארוכה בין הרשויות המקומיות בישראל, על חלוקת הקרקעות בפריפריה

 

ראשי הרשויות המקומיות למדו כבר מזמן, שהכנסותיהם הגבוהות ביותר מתקבלות ממיסי ארנונה של אזורי התעשייה ומשום כך הם מבקשים לספח את האדמות החקלאיות בקרבתם. אבל חלוקת הקרקעות ההיסטורית בישראל הביאה לכך, שאדמות אלה שייכות ברובן למועצות האזוריות, שקיבלו מיליוני דונמים עם קום המדינה. אלה אינן מוכנות לוותר בקלות על הכנסות הארנונה משטחן. 

 

המקרה הידוע ביותר בנושא הוא של המועצה האזורית תמר, שמשתרעת שבתחומה ממוקמים מלונות ים המלח ואיזור תעשייה עצום מימדים. המועצה, שמתגוררים בה רק 2,300 תושבים, זוכה לגלגל מחזור שנתי ממיסי ארנונה בגובה של כ-20 מיליון שקל, בזמן שערד ודימונה, שממוקמות בסמיכות גבוהה יותר למלונות ולאזורי התעשייה ושמתגוררים בהן עשרות אלפי תושבים - לא נהנות מהכנסות הארנונה משטחים אלה.

 

לכיש: ויכוחים אינסופיים

אבל גם כאשר שהמועצות המקומיות מגיעות להסדר עם העיריות ומתחלקות בהכנסות הארנונה משטחים אלה - הבעיות אינן נפתרות. כך למשל בלכיש: בתחילת שנות ה-90 הגיעו המועצות יואב ושפיר להסכם עם ראש עיריית קריית גת דאז, זאב בוים ז"ל, לפיו הם ייתנו לה אדמות, העירייה תפתח אותן באמצעות חברת ניהול משותפת, וכל הרשויות יתחלקו ביניהן שווה בשווה בהכנסות הארנונה.

 

הדבר אפשר להקים מפעלים רבים ועתירי ידע באיזור, שהבולטים ביניהם הם שני מפעלי אינטל. אבל מה שנראה בתחילה כידידות מופלאה, נמצא כיום בויכוחים אינסופיים: ראש העירייה הנוכחי אבירם דהרי, מבקש מזה מספר שנים לפתוח את הסכמי העבר, בטענה שהם אינם הוגנים וכי קריית גת, שבתחומה גרים יותר תושבים, צריכה לקבל ארנונה גבוהה יותר.

 

גם ראש המועצה האזורית לכיש, שנותרה מחוץ לשותפות על אף שמשטחה נלקחו שטחים לאזור התעשייה - מוחה נגד ההסכם כבר למעלה מעשור. ועדת חקירה לחלוקת הכנסות מחדש שהקים משרד הפנים ושסיימה את עבודתה כבר לפני כשנתיים, קבעה כי לכיש לא נכללה בהסכם בטעות והמליצה שהיא תקבל 10% מההכנסות נטו של אזור התעשייה המשותף.

 

אך מתברר כי המלצות הוועדה אינן מכובדות, זאת מכיוון ששר הפנים אינו חותם עליהם כבר למעלה משנתיים. מכוון שכך, לכיש עתרה לבג"ץ נגד ישי, בדרישה למתן צו ולחייב אותו לחתום על המלצות הוועדה. 

 

בעתירה אותה הגיש משרד עו"ד בועז בן צור ושות', צוין כי "למועצה אין אופק לפיתוח נכסים מניבי ארנונה מתעשייה ומסחר. פנייתה לתמ"ת בבקשה להקים אזור תעשייה משלה נתקלה בסירוב והמועצה נאלצת להסתפק בהכנסות מארנונה ממגורים בלבד על אף שתרמה חלק משטחה לאזור התעשייה המשותף". בית המשפט העליון הורה לשר להשיב עד אמצע יוני על הטענות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים